Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. března 2023 8:15
Čas čtení 0:43

Severní Korea se zase předvádí. Vypálila dvě balistické rakety krátkého doletu do Japonského moře

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Severní Korea se zase předvádí. Vypálila dvě balistické rakety krátkého doletu do Japonského moře
Zdroj: TASR

Severní Korea v pondělí vypálila dvě balistické rakety krátkého doletu do Japonského moře. Oznámil to generální štáb jihokorejské armády, informovaly tiskové agentury Jonhap a AFP.

Střely byly podle informací agentury TASR vypáleny z provincie Severní Hwanghae přibližně v 7:47 hodin ráno místního času (0:47 hodin SELČ). Než dopadly do moře, urazily vzdálenost 370 kilometrů.


K odpálení raket došlo v době, kdy Soul a Washington provádějí společné vyloďovací cvičení s krycím názvem Double Dragon, a jen několik dní poté, co ve čtvrtek ukončily největší kombinované vojenské cvičení za posledních pět let. USA v pondělí rovněž vyslaly k jihokorejským břehům letadlovou loď třídy Nimitz s jaderným pohonem, aby se k manévrům připojila.

27. března 2023 7:29 Čas čtení 0:31 V bojích na Ukrajině se pohřešuje český dobrovolník, říká si Sendy Storm V bojích na Ukrajině se pohřešuje český dobrovolník, říká si Sendy Storm


Severní Korea považuje všechna tato cvičení za nácvik invaze a opakovaně pohrozila „drtivou“ odvetou. Odpalování raket potvrdilo také japonské ministerstvo obrany. Podle japonských médií letěly po nepravidelné trajektorii a dopadly mimo výlučnou ekonomickou zónu Japonska.


Rezoluce OSN zakazují Severní Koreji testovat balistické rakety jakéhokoli doletu, které – v závislosti na jejich konstrukci – mohou být vybaveny i jadernou hlavicí. V loňském roce Severní Korea provedla rekordní počet raketových testů a prohlásila se za „nezvratnou jadernou mocnost“. Vůdce Kim Čong-un vyzval k výraznému zvýšení výroby zbraní, včetně taktických jaderných zbraní, což vedlo k posílení spolupráce mezi USA a Jižní Koreou.

Domů
Sdílet
Diskuse