Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2023 9:02
Čas čtení 1:02
Adéla Ježková

Při natáčení The Rings of Power zemřel kůň. Ochránci zvířat vyzývají, aby producenti nevyužívali živá zvířata

Při natáčení The Rings of Power zemřel kůň. Ochránci zvířat vyzývají, aby producenti nevyužívali živá zvířata
Zdroj: Amazon Prime Video/propagační materiál
ZAHRANIČÍ OCHRANA ZVÍŘAT PÁN PRSTENŮ THE LORD OF THE RINGS: THE RINGS OF POWER ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Organizace PETA bojující za práva zvířat odsoudila používání živých zvířat na natáčení poté, co na „place“ seriálu Pán prstenů: Prsteny moci uhynul kůň.

Kůň měl mít údajně zástavu srdce 21. března během zkoušení druhé série fantasy seriálu, které probíhá ve Velké Británii. Informaci přinesl deník The Guardian. Na natáčení bylo dle jeho zdrojů ten den více než 30 koní. Poskytl je dodavatel koní a kaskadérů ve filmovém průmyslu Devil's Horsemen, který spolupracoval se známými seriály, jako jsou Hra o trůny nebo Koruna.

„S hlubokým zármutkem musíme potvrdit, že produkční kůň zemřel. K incidentu došlo ráno, když byl kůň cvičen před zkouškami. Trenér nebyl v kostýmu a natáčení mělo teprve začít. V té době byl přítomen veterinář i zástupce Americké humánní asociace. Nezávislá pitva potvrdila, že kůň zemřel na selhání srdce,“ uvedl v neděli ráno mluvčí společnosti Amazon Studios. 

Využívejte CGI, vyzývají ochránci zvířat

V reakci na událost zveřejnila organizace PETA bojující za ochranu zvířat prohlášení na svých stránkách. Vyzvala v něm k využívání technologie speciálních efektů CGI místo živých zvířat. „Zdá se, že život v podzemí s orky je pro producenty filmu Prsteny moci běžnou záležitostí, protože mají možnost použít CGI, mechanické plošiny a další humánní metody, které by na place neubíjely zranitelné koně k smrti,“ napsali zástupci PETA.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

„Organizace PETA vyzývá tvůrce seriálu a všechny ostatní producenty aby přijali nový úkol nevyužívání skutečných koní. Pokud se nedokážou vyhnout zneužívání zvířat pro své umění, měli by si najít nové médium, protože nikdo nechce vidět televizní spin-off, jehož tématem je mučení,“ dodala organizace.

Jak upozorňuje The Variety, první sezóna seriálu Prsteny moci měla odhadovaný rozpočet na výrobu 450 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 9,9 miliardy Kč), přičemž společnost Prime Video se zavázala k výrobě pěti sezón.

Domů
Sdílet
Diskuse