Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. března 2023 9:01
Čas čtení 1:38

VIDEO: V Izraeli v noci protestovaly statisíce lidí, univerzity stávkují

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: V Izraeli v noci protestovaly statisíce lidí, univerzity stávkují
Zdroj: TASR

V reakci na odvolání izraelského ministra obrany Jo'ava Galanta premiérem Benjaminem Netanjahuem se v neděli večer v několika izraelských městech konaly spontánní masové demonstrace.

Davy lidí s izraelskými vlajkami demonstrovaly na více než 150 místech včetně Tel Avivu, Jeruzaléma, Beerševy a Haify, kde podle policie zablokovaly silnice a křižovatky. Informuje o tom TASR s odkazem na deník Haarec a televizi Sky News.


Stovky demonstrantů přišly také k Netanjahuově jeruzalémské rezidenci, kde se snažily prorazit barikády. Policie proti nim nasadila vodní děla. Podle zpráv hebrejskojazyčných médií strávil Netanjahu většinu noci jednáním se svými politickými spojenci.

Odvolaný ministr Galant, který je členem Netanjahuovy pravicové strany Likud, v sobotu jako první vysoce postavený člen vládnoucí strany vyzval k zastavení procesu schvalování soudní reformy. Ta by dala vládě větší pravomoci při jmenování soudců, včetně soudců nejvyššího soudu, a zároveň by omezila možnost tohoto orgánu vetovat zákony. Hluboké rozpory na politické scéně a ve společnosti by podle něj mohly vést k oslabení armády a ohrožení bezpečnosti státu.

Legislativní proces odsoudil i prezident

K okamžitému zastavení legislativního procesu souvisejícího s kontroverzní soudní reformou vyzval vládu i izraelský prezident Jicchak Herzgo. „Celý národ je hluboce znepokojen. Bezpečnost, ekonomika, společnost to vše je ohroženo,“ řekl Herzog v pondělí ráno, po noci spontánních masových protestů.

16. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 9:32 Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká

Začátkem tohoto měsíce zveřejnil prezident Herzog kompromisní návrh reformy soudnictví. Opozice se k němu postavila rezervovaně, ale koalice jej okamžitě odmítla.


Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett vyzval Netanjahua, aby odvolal odvolání ministra obrany. Uvedl, že země čelí „největší hrozbě od jomkippurské války“. Vyzval také všechny demonstranty a izraelské občany, aby svou nespokojenost projevili bez násilí.

27. března 2023 8:15 Čas čtení 0:43 Severní Korea se zase předvádí. Vypálila dvě balistické rakety krátkého doletu do Japonského moře Severní Korea se zase předvádí. Vypálila dvě balistické rakety krátkého doletu do Japonského moře


Izraelský generální konzul v New Yorku Asaf Zamir reagoval na odvolání Jo'ava Galanta rezignací na svou funkci. Tímto krokem chce bojovat „za to, co je správné, a za hodnoty demokracie“, v něž věří. Také předseda opozice Jair Lapid na Twitteru uvedl, že Netanjahu se stal „hrozbou pro bezpečnost Izraele“.

700 tisíc Izraelců v ulicích a stávkující univerzity

Podle nepotvrzených zpráv, které média zveřejnila v pondělí ráno, demonstrovalo v neděli večer a přes noc po celé zemi 600 až 700 tisíc Izraelců. Izraelské univerzity v neděli oznámily, že na protest proti Netanjahuově vládě prosazující reformu soudnictví vyhlašují časově neomezenou stávku.


Vláda kritizuje nejvyšší soud za přílišné zasahování do politických rozhodnutí. Pokud bude reforma schválena, parlament by mohl jeho rozhodnutí přehlasovat prostou většinou hlasů. Náčelník generálního štábu armády a šéf zpravodajské služby Šin Bet rovněž varovali před ohrožením bezpečnosti Izraele. Stovky záložníků na protest vstoupily do stávky, což ohrožuje akceschopnost ozbrojených sil.

Domů
Sdílet
Diskuse