Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2023 11:20
Čas čtení 1:00
Adéla Ježková

Španělská aerolinka dostala pokutu za to, že nařídila letuškám nosit make-up

Španělská aerolinka dostala pokutu za to, že nařídila letuškám nosit make-up
Zdroj: Vueling / propagační materiály společnosti
NEWS ŠPANĚLSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Španělská letecká společnost dostala pokutu za to, že vyžadovala, aby letušky během služby nosily vysoké podpatky a make-up.

Podle španělského deníku El Periódico si letušky společnosti Vueling musely každý den před nástupem do letadla obout podpatky vysoké 5 až 8 centimetrů. Musely si také obličej natřít podkladovým krémem, který odpovídá odstínu jejich pleti, a použít oční linky a černou řasenku (žádnou jinou barvu). 

Měly zakázáno používat „uměle vypadající nebo příliš dlouhé“ prodloužené řasy nebo oční stíny, které nejsou světle šedé nebo světle hnědé. A také rtěnka musela mít „diskrétní“ odstín.

Ženy: make-up a podpatky, muži: co chtějí

Naproti tomu mužští stevardi měli dle instrukcí pouze udržovat „čistý a upravený vzhled“. I boty mohli nosit takové, jaké uznali za vhodné. Kromě samotné diskriminační podstaty nařízení rovněž zatěžuje zaměstnankyně finančně, jelikož si například silonky či kosmetiku musí kupovat „ze svého“.

Španělský inspektorát práce na základě stížnosti odborového svazu zaměstnanců STAVLA požaduje po společnosti zaplacení pokuty ve výši 30 000 eur (v přepočtu zhruba 710 tisíc Kč). Společnost Vueling musí dle něj přijmout méně zatěžující a vyváženější firemní image, aniž by byla dotčena základní práva jejích zaměstnanců a zaměstnankyň, uvádí deník Newsweek.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

„Vždy zvažujeme obavy našich zúčastněných stran a společně analyzujeme jejich realizaci. Cílem společnosti je zajistit jejich pohodlí a bezpečnost v jakémkoli prostředí. Ve skutečnosti byl průvodce stylem vypracován se souhlasem zástupců členů posádky. Některé návrhy členů posádky byly postupně zapracovány. Příkladem je revize průvodce s ohledem na používání make-upu, ve kterém není rozlišováno pohlaví ani povinnost nosit make-up,“ uvedl mluvčí společnosti Vueling.

Pokuta namířená proti ní je jednou z prvních, která se zaměřuje na estetická nařízení týkající se ženského personálu leteckých společností ve Španělsku.

Domů
Sdílet
Diskuse