Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
27. března 2023 13:43
Čas čtení 0:56

FOTO: Minidomek pro každého. Podívej se, jak chce Kalifornie bojovat s krizí bezdomovectví

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
FOTO: Minidomek pro každého. Podívej se, jak chce Kalifornie bojovat s krizí bezdomovectví
Zdroj: Lehrer Architects

Kalifornie vynaloží 30 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 662 milionů Kč) na výstavbu 1 200 malých domků, které mají sloužit lidem bez domova.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom tak chce podle deníku Insider snížit do roku 2025 počet obyvatel bez domova o 15 % a do těchto malých domečků je přestěhovat. Celkem 1 200 malých domků bude rozmístěno ve čtyřech komunitách – v Los Angeles, Sacramentu, San José a San Diegu. Nejvíce jich přitom poputuje do LA.

„Krize bezdomovectví nebude nikdy vyřešena, aniž bychom nejprve vyřešili krizi bydlení – tyto dva problémy jsou neoddělitelně propojeny. Tuto otázku řešíme u kořene problému tím, že se zabýváme potřebou vytvořit v Kalifornii více bytů, a to co nejrychleji,“ řekl Newsom.

Barevná vesnička minidomků

Jak by mohly domky vypadat, ukazuje nejnověji vzniklá vesnice Alexandria Park Tiny Home Village. Zde umístěných 200 lůžek stálo přibližně 43 tisíc dolarů, takže náklady na vesnici dosáhly 8,6 milionu dolarů (v přepočtu zhruba 189 milionů Kč). Krátce po otevření se ve vesničce začal hromadit seznam čekatelů na lůžka.

mini domkymini domkymini domkymini domky
Zobrazit galerii
(7)

„Poskytlo mi to prostor, kde se mohu rekonfigurovat a vybudovat si nový domov. Vrátilo mě to do praxe, abych byla důsledná v běžných věcech, které děláte. To vás uzemní,“ popsala pro CNN přestěhování do malého domku jedna z obyvatelek komunity Jolinn Bracey.

19. dubna 2024 15:00 Čas čtení 7:14 Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD

V roce 2022 žilo ve Spojených státech přibližně 582 462 lidí bez domova. Jen v Los Angeles se v roce 2022 ocitlo bez domova odhadem 69 144 lidí. Starostka města Karen Bass v reakci na to vyhlásila krizi bezdomovectví za stav nouze, který je stejně katastrofální jako například zemětřesení nebo hurikán. 

Domů
Sdílet
Diskuse