Kilogram kávy z trusu cibetek tě vyjde na 13 tisíc korun, za kýtu nejkvalitnější iberské šunky se musí zájemci plácnout přes kapsu. Stojí více než čtvrt milionu. Proč jsou tyto potraviny tak drahé?
Vyzkoušet nejdražší jídlo na světě je luxusním zážitkem. Pro kulinářské jazýčky obzvlášť. Iberico šunka, bílé lanýže nebo i takový šafrán však mnohdy stojí více, než si ze své výplaty můžeme dovolit. Čím to je, že jsou tyto produkty tak drahé? A opravdu stojí za svou cenu? I když každá země má své vlastní gastronomické poklady, vzácnost a chuť se často stávají ospravedlněním jejich přemrštěných cen.
V Refresheru jsme se podívali na seznam nejdražších surovin na světě i na to, z čeho pramení jejich vysoké částky. O přehledu luxusních potravin informovala stanice BBC a magazín Prestige na základě letošních ceníků v Guinnessově knize rekordů.
Šafrán
Cena: 1500 dolarů za libru (v přepočtu přes 33 tisíc Kč za přibližně 0,45 kilogramu)
Proč je to tak drahé: Šafrán je koření získané z květu Crocus sativus, běžně známého jako „šafránový krokus“. Jde o náročnou surovinu na pěstování a výrobu, změna klimatu to jen ztěžuje. Na získání necelého půl kilogramu šafránu je třeba ručně sklidit asi 75 tisíc květů šafránu setého. Z těchto květů se následně ručně otrhají jemné červené čnělky. Taková sklizeň jedné libry šafránu trvá až 470 hodin práce.
Takový gram běžného šafránu může mít cenu od 7 do 15 dolarů (od 154 do 200 korun). Tím nejkvalitnějším a nejdražším na světě je však tzv. kašmírský šafrán, který se v průměru prodává až kolem 3000 dolarů za kilogram. To je v přepočtu na českou měnu přes 66 tisíc korun.
Kaviár
Cena: 20 000 dolarů za kilogram (přes 440 tisíc Kč/kg)
Proč je to tak drahé: Kaviár neboli nakládané jikry z jeseterovitých ryb se získává z Kaspického a Černého moře. Tím nejvzácnějším a nejdražším druhem je kaviár z albína jesetera Beluga. V současnosti jde však o ohrožený druh a na legálním trhu je téměř nedostupný. Důvodem je dlouhý vývin jeseterů. Než dosáhnou dospělosti, tak to může trvat až dvě desetiletí.
Ze zprávy od GlobalNewswire vyplývá, že byznys s kaviáry by měl v příštích čtyřech letech růst až o 8,3 procenta ročně. Celková hodnota globálního trhu s kaviárem, která v roce 2020 činila přes 304,9 milionu dolarů (6,7 miliardy korun), by tak měla do roku 2027 dosáhnout 530 milionů dolarů (přes 11 miliard korun).
Je zajímavé, že ačkoliv pravý kaviár je v současnosti symbolem absolutního luxusu, dříve šlo spíše o nouzový pokrm chudých ruských rybářů a rolníků, kteří mnohdy neměli nic jiného k jídlu.
Bílý lanýž
Cena: 3000 dolarů za kilogram (přes 66 tisíc Kč/kg)
Proč je to tak drahé: Bílé lanýže pochází z regionu Piemont v severní Itálii a vyznačují se nejen tím, že mají intenzivní chuť a aroma, ale také svojí vzácností. Jedná se o sezónní surovinu, která je náročná na pěstování a následné nalezení. Roste asi stopu pod zemí a lze ji nalézt pouze za pomoci vycvičených psů. Podle Guinnessovy knihy rekordů stojí kilogram bílého lanýže až 3000 dolarů (v přepočtu přes 66 tisíc Kč).
Magazín Prestige navíc připomíná, že hon za touto unikátní surovinou mnohdy nemá cenovou hranici. „V roce 2021 se na zámku Grinzane Cavour během mezinárodního veletrhu Alba White Lanýžů v regionu Piemont objevila nabídka: 907,1 gramu této nažloutlé houby podobné bramborám za téměř 118 000 dolarů,“ píše magazín. To je přibližně 2,6 milionu korun za necelý kilogram bílého lanýže!
Iberico Bellota šunka
Cena: 13 183 dolarů za kus kýty (v přepočtu 290 tisíc Kč)
Proč je to tak drahé: Není šunka jako šunka. Kýtu té nejkvalitnější iberské šunky, kterou je Jamón Ibérico de Bellota, si milovníci jídla mohou pořídit za pořádný balík. Guinnessova kniha rekordů ji letos vyčíslila na 13 183 dolarů (v přepočtu 290 tisíc Kč).
Luxusní pochutina pochází ze zadní nohy černých prasat, která se chovají v Portugalsku a Španělsku. Proces spočívá v tom, že prasata, ze kterých je šunka vyrobena, jsou chována po dobu dvou až tří let, poté se kýty šunky nechávají dozrávat až pět let.
Káva Kopi Luwak
Cena: 300 dolarů za libru (v přepočtu 6605 Kč za přibližně 0,45 kilogramu)
Proč je to tak drahé: Lákají tě kávová zrna, která prošla trávicím traktem malé šelmy zvané cibetka? Ano, nejdražší káva na světě Kopi Luwak pocházející z Indonésie má v našem seznamu své místo. Guinnessova kniha rekordů ji letos vyčíslila na přibližně 300 dolarů za libru (v přepočtu 6605 Kč za přibližně 0,45 kilogramu).
Výroba této unikátní kávy spočívá v tom, že cibetka leze do kávovníků a pojídá ty nejzralejší kávové třešně, které najde. Ty se nakonec objeví v exkrementech zvířete, které jsou následně posbírány. Částečné trávení a fermentace způsobená žaludeční kyselinou zvířete má údajně zvyšovat chuť kávy. Vzhledem k její vzácnosti je ročně k dispozici pouze 227 kilogramů kávy.
Wagyu hovězí maso
Cena: 200 dolarů za steak (přes 4,4 tisíce korun)
Proč je to tak drahé: Steak ze stejnojmenné japonské krávy Wagyu je pro mnohé gurmánským snem. Celosvětově oceňované hovězí maso se cenově pohybuje kolem 200 dolarů (přes 4,4 tisíce korun) za půlkilogramový kus. Dospělí jedinci mohou v aukci stát až kolem 30 000 dolarů, píše Business Insider.
Od běžných druhů hovězího masa se liší svým mramorováním a narůžovělou barvou. Krávy Wagyu jsou totiž chovány pro fyzickou odolnost, takže mají více nitrosvalových tukových buněk. Výsledkem je, že tuk se rovnoměrněji rozloží po celém svalu, který masu dodá jedinečnou chuť.
Tuňák obecný
Cena: 1300 dolarů za kilogram (přes 28 tisíc Kč/kg)
Proč je to tak drahé: Ačkoliv si konzervu tuňáka koupíme v supermarketu běžně, rozhodně nepůjde o stejný zážitek, jako když si u rybářů pořídíme tuňáka obecného (z anglického bluefin tuna). Patří totiž mezi nejžádanější mořské plody a zároveň mezi nejdražší potraviny na světě. Částečně kvůli své vzácnosti, jelikož jejich počet výrazně klesá. Nadměrný rybolov tuňáků je způsoben velkou poptávkou, jelikož se z něj po světě vyrábí čím dál populárnější sushi pokrmy.
Cena tuňáka obecného závisí na druhu a lokalitě, avšak nedávná aukce v Japonsku vynesla jeho cenu za kg až na 1300 dolarů za kilogram (přes 28 tisíc Kč/kg). Na letošní novoroční aukci na tokijském rybím trhu Toyosu dokonce prodali 212kilogramového tuňáka obecného za 273 000 dolarů, píše Japan Times.
Ústřice
Cena: 70 dolarů za tucet (okolo 1500 Kč)
Proč je to tak drahé: Ústřice jsou často spojované s afrodiziakem, lidé jim dodnes připisují důležitou, až magickou schopnost zvýšit sexuální apetit a výkonnost. Podobně jako kaviár i ústřice v minulosti jedli zejména lidé z dělnické třídy, jelikož tehdy šlo o levnou a velmi dostupnou surovinu.
V současné době však byznys s ústřicemi naopak zažívá velkou poptávku a nedostatek nabídky. Například druh ústřic Coffin Bay King Oysters se řadí mezi jedny z nejdražších potravin na světě. Těm navíc trvá téměř sedm let, než plně dospějí.
Foie gras
Cena: 35 dolarů za kilogram (kolem 770 Kč/kg)
Proč je to tak drahé: Foie gras se vyrábí z kachních nebo husích jater. Patří mezi nejdražší a nejoblíbenější pokrmy francouzské kuchyně. Kilogram této pochutiny má tržní hodnotu, která se pohybuje v rozmezí 31 až 39 dolarů (v přepočtu 683 až 860 korun).
Foie gras je vzácná surovina, nicméně kvůli nešetrnému způsobu přípravy se jejich zpracovatelé stali terčem kritiky ze strany ochránců zvířat. Aby se zvýšil obsah tuku v jídle a zaručila se tak máslová chuť, husy a kachny jsou při výrobě foie gras mnohdy nuceně krmeny kukuřicí pomocí krmných trubic.
Vanilka
Cena: 300 dolarů za libru (v přepočtu 6605 Kč za přibližně 0,45 kilogramu)
Proč je to tak drahé: Vanilková zmrzlina, jogurt nebo i vůně ve sprchovém gelu. Koření z orchidejí rodu Vanilla je v naší domácnosti tak hojně využívané, že by si málokdo z nás tipnul, že jde ve skutečnosti o velmi drahou záležitost. Pěstování a následně sklizeň jejich lusků je však paradoxně docela složitá, proto je vanilka používaná v majoritě produktů umělá.
Většina světových vanilkových bobů se pěstuje na Madagaskaru. V posledních letech několik bouří na ostrově způsobilo to, že cena jedné libry vanilky vyskočila až na 300 dolarů za libru (v přepočtu 6605 Kč za přibližně 0,45 kilogramu).
Houba Matsutake
Cena: 600 dolarů za kilogram (okolo 13,2 tisíce Kč)
Proč je to tak drahé: Na první pohled zcela obyčejná houba, avšak pro Jižní Koreu a Japonsko představuje symbol tamní kultury. V historii byla houba nabízena jako dárek pro císařskou rodinu a šlechtu.
V průběhu let však jejich počet klesl kvůli invazivnímu hmyzu a stromům, které zasahovaly do míst, kde rostou. Nenajdeme je tak snadno na lesních půdách jako dříve a jejich přirozené prostředí se zmenšuje. Jejich vzácnost se odvíjí také od toho, že existuje velká šance, že by mohly vymizet úplně. Neexistuje totiž způsob, jak houbu Matsutake pěstovat uměle.
Všechny tyto faktory ovlivňují současnou cenu, která se pohybuje kolem 600 dolarů za kilogram (přes 13,2 tisíce Kč), což z této houby dělá jednu z nejdražších potravin pro rok 2023. A její cena nejspíš bude čím dál vyšší.
Kuře Ayam Cemani
Cena: 2 500 dolarů za kuře (přes 55 tisíc Kč)
Proč je to tak drahé: Do seznamu nejdražších surovin patří i kuřata Ayam Cemani, která jsou původem z Indonésie. Jedná se o vzácné speciální plemeno kuřat s černou pigmentací na peří, zobáku, na kůži, a dokonce i na vnitřních orgánech. Indonésané dokonce věří, že tato černá kuřata mají magické schopnosti a že dokáží vyléčit všechny druhy nemocí či přinášet štěstí.
Jejich „moc“ je sice diskutabilní, nemění to však nic na faktu, že se tato kuřata prodávají za poměrně tučnou částku. Jejich cena se odvíjí od jejich velikosti, ale v průměru stojí přibližně 2500 dolarů (přes 55 tisíc Kč). Nicméně kvůli obavám z ptačí chřipky v západních zemích je vzácné je najít i mimo asijské země.