Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2023 11:00
Čas čtení 2:04
Tereza Šnajdrová

Děti u nás musí respektovat pravidla, napsalo bistro. Veřejnost se rozdělila na dva tábory, ve kterém jsi ty? Hlasuj v anketě

Děti u nás musí respektovat pravidla, napsalo bistro. Veřejnost se rozdělila na dva tábory, ve kterém jsi ty? Hlasuj v anketě
Zdroj: Unsplash/Arwan Sutanto/volně k použití
NEWS ČESKO PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Oblíbené pražské bistro Marthy's Kitchen zveřejnilo na svých sociálních sítích seznam pravidel, která musí během návštěvy dodržovat děti i jejich rodiče. Veřejnost se rozdělila na dva tábory – jedni to vítají, druzí se bouří. Jak to vnímáš ty?

Mezi pravidla, která bistro Marthy's Kitchen zveřejnilo na svých sociálních sítích, patří například to, že rodiče nesmí přebalovat děti na jídelních stolech, nesmí nechávat své ratolesti pobíhat volně po bistru nebo děti nesmí svým křikem obtěžovat ostatní návštěvnictvo. Příspěvek vzbudil na internetu velký poprask. Někteří pravidla vítají a vnímají to jako důvod, proč bistro navštívit. Jiní pravidla považují za diskriminační. Jak to vnímáš ty?

Doporučeno
5 nejlepších akcí v Praze: Vyraz na koncert Rare Americans, Just Mustard nebo snímek Pornfluenceři 5 nejlepších akcí v Praze: Vyraz na koncert Rare Americans, Just Mustard nebo snímek Pornfluenceři 27. března 2023 15:00
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený BISTRO · CAFÉ (@marthyskitchen)

Naše bistro, naše pravidla

Seznam sedmi pravidel, která musí dodržovat především rodiče, doplnilo bistro Marthy's Kitchen o pár slov. Uvedlo, že podnik je baby-unfriendly, avšak respektující rodiče bude také respektovat. „Věřte nám, že máme rádi jak děti, tak zvířata. ALE! Jsou místa, která jsou pro děti uzpůsobená to my nejsme. Jsou místa, kde se musíte s dětmi uzpůsobit vy to my jsme,“ uvedlo.

„Obecně jsme u nás baby-unfriendly. Ale k respektujícím rodičům jsme též respektující. Těch se tento post netýká. Víme, že většina hostů se chce u nás v klidu najíst a zrelaxovat, proto pochopitelně hájíme zájmy většiny. Ze zkušenosti víme, jak tenký led dítě v restauraci je, proto v případě nerespektování vypneme pod příspěvkem komentáře. Nevedeme diskuzi, jasně žádáme o dodržování našich pravidel, proto si prosím naše pravidla přečtěte,“ dodalo. 

Část veřejnosti tento krok uvítala. V komentářích na sociálních sítích se často objevují slova jako „vaše bistro, vaše pravidla“, „víc takových podniků“ nebo „kéž by to tak bylo všude“. Je zřejmé, že někteří lidé si chtějí vychutnat dobré jídlo bez přítomnosti dětí a jsou rádi, že konečně i v Česku mají tuto možnost.

Je to nepřátelství vůči dětem, zní z druhého tábora

Ačkoli jedni pravidlům tleskají, jiní jsou pohoršení a chování bistra označují za „české nepřátelství vůči dětem“. „Mně je vždycky trochu smutno, když tohle české nepřátelství vůči dětem vidím. Malé dítě už nemám, ale i tak se cítím líp tam, kde jsou děti (i se svými obvyklými dětskými projevy) vítané,“ napsala jedna z uživatelek.

„Jé, to zní minimálně, jak kdyby autora už po několikáté pokousalo stádo divokých mimin. Kdo napíše něco tímhle stylem, tak obecně nemá rád lidi podle mě. V tom případě mají aspoň lidi, co nemají rádi lidi, své místo,“ přidali se další. 

Odpůrci pravidel se shodují na tom, že Češi a Češky nenávidí děti a mají neustálou potřebu disciplinovat jejich rodiče. Společnost je podle nich nastavená tak, že rodičům říká, že mohou mít děti, ale hlavně s nimi nikam nemají chodit, aby nikoho neobtěžovaly randálem. 

Bistro si s kritikou hlavu neláme

Provozovatelé bistra Marthy's Kitchen samozřejmě negativní kritiku zaznamenali, avšak stále si stojí za svými pravidly. „Nejde nám o to, zamezit vstupu rodičům s dětmi, ale nevychovaným rodičům. Proto nedáváme samolepku s přeškrtnutým dítětem. Máme za to, že je to z kontextu textu jasné. Otázka je, proč vám vadí, když požádáme o dodržování návštěvního řádu. Všechny uvedené body jsou stále opakující se skutečnost, takže je celkem logické, že to sepíšeme ‚jak pro blbce‘. Vážně si myslíte, že jsme takový ignoranti, že bychom sepisovali takové posty, pokud bychom neřešili takové problémy dlouhodobě a opakovaně? Nepotřebujeme radit, co a jak máme napsat. Potřebujeme, aby některým lidem došly souvislosti,“ reagovalo bistro na Facebooku. 

Anketa:
Souhlasíš s tím, aby některé podniky odmítaly přítomnost „nevychovaných“ dětí?
Ano, když někam jdu, chci se v klidu najíst. Bez křiku a pobíhajících dětí. 
Je mi to jedno.
Nesouhlasím s tím. Každý rodič by měl sám zvážit, zda se jeho dítě umí chovat ve společnosti.
Rozhodně ne, děti jsou pro společnost důležité a mají mít možnost chodit kamkoli.
Ano, když někam jdu, chci se v klidu najíst. Bez křiku a pobíhajících dětí. 
83 %
1215 Hlasů
Je mi to jedno.
3 %
38 Hlasů
Nesouhlasím s tím. Každý rodič by měl sám zvážit, zda se jeho dítě umí chovat ve společnosti.
10 %
150 Hlasů
Rozhodně ne, děti jsou pro společnost důležité a mají mít možnost chodit kamkoli.
4 %
59 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse