Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR Ilona Hobzová
28. března 2023 21:30
Čas čtení 1:10

Vědecký tým vyvinul nanoroboty schopné 3D tisku přímo v lidském těle. K čemu je to dobré?

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
Vědecký tým vyvinul nanoroboty schopné 3D tisku přímo v lidském těle. K čemu je to dobré?
Zdroj: UNSW Sydney

Zařízení by mohlo být komerčně dostupné v příštích pěti až sedmi letech.

Biomedicínský vědecký tým z Univerzity Nového Jižního Walesu (UNSW) v australském Sydney vyvinul malé, flexibilní roboty, kteří mohou pomocí 3D tisku vytvářet biomateriály přímo v lidském těle. Agentura TASR převzala zprávu od agentury Reuters.

28. března 2023 19:41 Čas čtení 0:50 Čech ohromil NASA. Takto vypadá vzácný zelený záblesk, který se Petru Horálkovi podařilo zachytit Čech ohromil NASA. Takto vypadá vzácný zelený záblesk, který se Petru Horálkovi podařilo zachytit

Tiskem v těle se sníží různé komplikace při zákrocích

3D tisk vytváří v lidském těle struktury, které jsou podobné přirozeným tkáním. Využívá se k tomu biotisk s živými buňkami s cílem opravit poškozené orgány a tkáně nebo prasklé cévy. Použití živých buněk umožňuje, aby nové struktury přirozeně splynuly s lidským tělem a dále rostly.

V současné době lékaři a lékařky při chirurgických zákrocích vkládají do těla předem vyrobené biomateriály. Hrozí však různé komplikace jako ztráta krve nebo infekce. Vedoucí biomedicínského týmu UNSW Thanh Nho Do uvedl, že nové zařízení nazvané F3DB tyto komplikace a rizika omezí a biomateriály se budou tisknout přímo v lidském těle. „Žádná komerčně dostupná technologie v současné době nedokáže provádět přímý 3D tisk v lidském těle,“dodal.

Malý robot F3DB se skládá z tříosé tiskárny na špičce robotické paže. Její hlaveň dokáže vytvářet předem naprogramované tvary. Pro složitější tisk ji lze ovládat ručně. Nejmenší prototyp F3DB má průměr asi 11 až 13 milimetrů, což je srovnatelné s endoskopem, ale v budoucnu by mohl být ještě menší.

Podle vědeckého týmu by F3DB mohl být potenciálně používán jako endoskopický nástroj s více funkcemi. To by podle něj mohlo být zvláště důležité při operacích, při nichž se odstraňují některé druhy rakoviny, zejména rakovina tlustého střeva a konečníku, a to postupem známým jako endoskopická submukózní disekce (ESD).

24. března 2023 14:17 Čas čtení 0:34 Ze samčích buněk se narodily zdravé myši, může se jednat o budoucnost lidského rozmnožování Ze samčích buněk se narodily zdravé myši, může se jednat o budoucnost lidského rozmnožování

„Drobní roboti umí velmi dobře pracovat v lidském těle. Mohou nabídnout vysokou flexibilitu a přizpůsobivost. To znamená, že se mohou vejít do jakékoli části lidského těla,“ uvedl vedoucí vývojového týmu. Jeho zařízení by mohlo být komerčně dostupné v příštích pěti až sedmi letech.

Domů
Sdílet
Diskuse