Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. března 2023 11:00
Čas čtení 5:49
Ilona Hobzová

Velký zdravotnický přehled: Na tyhle preventivní prohlídky máš nárok zdarma

Velký zdravotnický přehled: Na tyhle preventivní prohlídky máš nárok zdarma
Zdroj: Freepik/@ bearfotos/volně k užití
ZDRAVÍ ZDRAVÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Mnoho Čechů a Češek prevenci podceňuje a často ani neví, že je jim řada důležitých prohlídek dostupná zdarma díky veřejnému pojištění.

V Česku zanedbává preventivní prohlídky až sedmdesát pět procent Čechů. Až třicet procent úmrtí v Česku lze přitom označit jako preventabilní. To znamená, že by se jim dalo předcházet, kdyby lidé věděli, jak se o své zdraví mají správně starat. Různé věkové skupiny mají přitom nárok na mnohá vyšetření, která jsou v definovaných intervalech proplácena z veřejného zdravotního pojištění. Vyznat se v nich ale nemusí být pro každého snadnou záležitostí. Refresher ti přináší přehled toho, na jaká preventivní vyšetření mají jednotlivé věkové skupiny nárok. 

Prevenci v Česku zanedbávají muži i ženy

Čísla zanedbávaní prevence jsou alarmující u mnoha prohlídek. Jde například o gynekologické kontroly. Přestože dostupnost gynekologické péče je v České republice jedna z nejlepších na světě, přibližně třicet procent žen na pravidelné gynekologické prohlídky nechodí. Jak už jsme tě dřív informovali, část žen gynekologické prohlídky buď neabsolvuje vůbec, nebo jen ve velmi dlouhých intervalech. Do péče lékařů se pak často dostanou až ve chvíli, kdy mají nějaký závažný zdravotní problém. Snižují tak šanci na jeho úspěšnou léčbu. 

Anketa:
Co ty a preventivní prohlídky?
Jsem poctivý*á, chodím pravidelně.
Snažím se na to myslet, ale občas zapomenu.
Vůbec je neřeším.
Jsem poctivý*á, chodím pravidelně.
66 %
Snažím se na to myslet, ale občas zapomenu.
20 %
Vůbec je neřeším.
14 %

Starost o své zdraví často zanedbávají i muži. Důležitou preventivní prohlídkou je vyšetření prostaty. Karcinom prostaty je totiž jedním z nejčastějších nádorových onemocnění a důležitost prevence je ve veřejném prostoru často zmiňována. Přesto přibližně pětina mužů v rizikovém věku, tedy starší padesáti let, prevenci opomíjí a následně přichází k lékaři až s nádorem v pokročilém stadiu, kdy je léčba už mnohem náročnější než u tumorů, které se podaří diagnostikovat včas.

Tradičním problémem je v Česku nízká návštěvnost zubaře. Podle průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ) z roku 2018 oddaluje preventivní prohlídky u zubaře zhruba pětina lidí. „Pokud pacienty rozdělíme podle pohlaví, u mužů je zásadní překážkou v návštěvě zubaře strach. Odpovědělo tak 27 % z nich. Největší skupině žen brání v absolvování kontroly chrupu očekávaná finanční náročnost ošetření,“ uvedla Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Preventivní prohlídky přitom mohou podle odborníků ulevit nejen zdraví, ale i peněžence. „Tam, kde je dobrá prevence, jsou nižší náklady na léčbu. Ať už by šlo o léčbu hrazenou pacientem, nebo zdravotními pojišťovnami,“ sdělil zubní lékař Ondřej Procházka. Lidé navíc často nevědí, že na prevenci k zubním lékařům mohou zajít až dvakrát ročně a obě tyto prohlídky jsou plně hrazené z veřejného pojištění.

Různých typů preventivních prohlídek, které jsou lidem v jasně definovaných intervalech propláceny z veřejného pojištění, je několik. Liší se však podle jednotlivých věkových kategorií. Refresher pro tebe v další části článku připravil přehledný seznam těchto prohlídek včetně toho, jak často na ně máš nárok zdarma a jak přesně probíhají.

Velký zdravotnický přehled preventivních prohlídek

Preventivní prohlídky do osmnácti let věku

Všeobecné prohlídky

Všeobecné prohlídky u dětí provádí praktický*á lékař*ka pro děti a dorost. Do tří let věku jde o devět prohlídek, následují prohlídky v intervalu 1× za dva roky až do dosažení věku osmnácti let.

Návštěva většinou probíhá následovně: před návštěvou lékaře*lékařky se odebírá krev, pomocí které lékař*ka zjistí třeba hladinu cholesterolu, cukru a dalších látek. Proběhne také vyšetření moči nebo zjišťování rodinné anamnézy. Lékař*ka provede základní vyšetření (pohled, pohmat nebo poslech) a zkontroluje celkový stav – hmotnost nebo výšku. Podle věku se provádí také kontrola zraku, sluchu, řeči barvocitu, hlasu, chrupu či zjištění pravo/levorukosti. 

lékař, prohlídka, prevence
Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití

Poslední všeobecná preventivní prohlídka se pak provádí před ukončením péče u praktického lékaře pro děti a dorost, nejpozději však před dovršením devatenácti let. Výsledky všech prohlídek zapisuje lékař do zdravotní dokumentace.

Zubní preventivní prohlídky

Zubní preventivní prohlídky se provádějí u dětí do osmnácti let celkem dvakrát ročně (s odstupem pěti měsíců). První prohlídku by dítě mělo absolvovat už mezi šestým a dvanáctým měsícem života. Další preventivní prohlídky by měly následovat zhruba v půlročních intervalech.

Preventivní gynekologická prohlídka

První gynekologickou prohlídku by měly dívky absolvovat v patnácti letech. Při registraci gynekolog*gynekoložka založí dokumentaci a zjistí anamnézu a případné rizikové faktory. V ideálním případě provede nácvik samovyšetření prsu. Pokud je dívka panna, neprovádí se takzvané kolposkopické vyšetření (sledování děložního čípku pomocí zrcadel) ani stěr z čípku.

Doporučeno
Na prohlídku si s sebou vezměte 1200 Kč. Nekalé praktiky v podobě poplatků za gynekologickou péči jsou v Praze standardem Na prohlídku si s sebou vezměte 1200 Kč. Nekalé praktiky v podobě poplatků za gynekologickou péči jsou v Praze standardem 10. srpna 2022 6:00

Preventivní prohlídky pro ženy

Ženy ve věku od osmnácti do třiceti pěti let

Ženy v tomto věku mají nárok na všeobecné preventivní prohlídky, zubní preventivní prohlídky, gynekologické preventivní prohlídky, vyšetření koncentrace tuků v krvi, kontrolu glykemie, orientační vyšetření moči, případně i klinické vyšetření prsů.

Všeobecná preventivní prohlídka probíhá jednou za dva roky. V rámci preventivní prohlídky mají ženy plně placené také vyšetření koncentrace tuků (cholesterolu a triacylglycerolů) v krvi a kontrolu glykemie, a to v osmnácti a třiceti letech. V případě pozitivní rodinné anamnézy a rizikových faktorů týkajících se rakoviny prsu by od dvaceti pěti let věku mělo proběhnout i klinické vyšetření prsů. Jednou za dva roky mají ženy nárok i na orientační vyšetření moči.

Zubní preventivní prohlídka je pak hrazena jednou ročně. Pojišťovny ale hradí i takzvanou pravidelnou prohlídku, která následuje pět měsíců od té preventivní. Často tak zubní lékaři objednávají na prohlídku i dvakrát ročně. Těhotné ženy navíc mohou na prohlídku dvakrát v průběhu těhotenství. 

Na gynekologickou prohlídku by ženy měly chodit jednou ročně. 

Ženy ve věku od třiceti pěti let do padesáti let

U žen ve věku od třiceti pěti do padesáti let se intervaly a náplně preventivních prohlídek moc neliší od předchozí věkové skupiny, určité rozdíly zde však jsou. 

vyšetření prsu, mamograf
Zdroj: Freepik/@ pikisuperstar/volně k užití

Ženy starší čtyřiceti let mají každé dva roky nárok na kontrolu glykemie a každé čtyři roky na vyšetření EKG (vyšetřovací metoda používající se při podezření na srdeční onemocnění, pozn. red.). Od čtyřiceti pěti let pojišťovny ženám proplácí každé dva roky preventivní mamografické vyšetření.  

Doporučeno
Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit? Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit? 23. října 2022 6:00

Ženy ve věku padesáti let a více 

Počet dostupných prohlídek zdarma se u žen starších padesáti let zvyšuje. Podobně jako předchozí věkové kategorie mají tyto ženy nárok na všeobecnou preventivní prohlídku (jednou za dva roky), zubní preventivní prohlídku (dvakrát ročně) a gynekologické vyšetření (jednou ročně). 

Zůstává také kontrola glykemie a mamografické vyšetření (obojí každé dva roky) a vyšetření EKG (každé čtyři roky). Kromě toho by ale ženy měly absolvovat test okultního krvácení do stolice (TOKS), který slouží ke screeningu rakoviny tlustého střeva a konečníku. TOKS probíhá jednou ročně pro ženy v rozmezí 50 a 55 let věku, poté jednou za dva roky. 

Ženy s diabetem, hypertenzí nebo kardiovaskulárními komplikacemi by v padesáti letech měly podstoupit hrazené vyšetření funkce ledvin, které by se mělo každé čtyři roky opakovat. V padesáti a šedesáti letech mají nárok i na vyšetření koncentrace tuků v krvi.

Preventivní prohlídky pro muže

Muži ve věku od osmnácti do třiceti pěti let

Muži v této věkové kategorii mají nárok na všeobecné preventivní prohlídky, zubní preventivní prohlídky, vyšetření koncentrace tuků v krvi, kontrolu glykemie a orientační vyšetření moči.

K praktickému lékaři se mohou na pojišťovnu vydat jednou za dva roky, na zubní preventivní prohlídku dvakrát ročně. Změření koncentrace tuků v krvi a kontrolu glykemie mohou podstoupit v osmnácti a třiceti letech, orientační vyšetření moči pak jednou za dva roky. Všechna tato vyšetření jsou součástí preventivní prohlídky. 

Muži ve věku od třiceti pěti let do padesáti let

Opět se zde dostupná vyšetření moc neliší oproti předchozí skupině. Ve čtyřiceti letech mají nárok na vyšetření koncentrace tuků v krvi. Po čtyřicítce si mohou každé dva roky nechat zkontrolovat koncentraci glukózy v krvi, každé čtyři roky pak podstoupit EKG vyšetření. 

lékař, vyšetření, doktor, pacient
Zdroj: Freepik/pressfoto/volně k užití

Muži ve věku padesáti let a více

Muži ve věku padesáti let a více mohou podstoupit podobná vyšetření jako ženy v tomto věku, tedy všeobecnou preventivní prohlídku (jednou za dva roky), zubní preventivní prohlídku (dvakrát ročně), kontrolu glykemie (každé dva roky) a vyšetření EKG (každé čtyři roky):

  • test okultního krvácení do stolice (TOKS) – prvních pět let každý rok, pak jednou za dva roky
    vyšetření funkce ledvin pro muže s diabetem, hypertenzí či kardiovaskulárními komplikacemi – poprvé v padesáti letech, pak každé čtyři roky
    vyšetření koncentrace tuků v krvi – v padesáti a šedesáti letech

Kromě toho mají jednou za deset let nárok na screeningovou kolonoskopii jako variantu k TOKS.

Další důležitá vyšetření a bonusy jednotlivých pojišťoven

Mnoho preventivních vyšetření rakoviny už jsme zmínili, měla by být součástí klasických preventivních prohlídek – vyšetření rakoviny děložního hrdla, rakoviny prsu, rakoviny varlat nebo rakoviny tlustého střeva a konečníku. Z veřejného zdravotního pojištění jsou hrazena i indikovaná vyšetření pro stanovení diagnózy karcinomu prostaty, na která pacienta pošle lékař. Kdo chce toto vyšetření absolvovat jen na základě svého rozhodnutí bez lékařské indikace, musí si jej uhradit.

Na preventivní prohlídku zdarma mají lidé v rámci veřejného pojištění nárok i u očního a kožního lékaře.

Důležité je také sledovat, jaké benefity nabízí zdravotní pojišťovny. Pokud některou z prohlídek pojišťovna plně nehradí, často na ně (a mnohá další vyšetření) svým pojištěncům přispívá. Je tedy dobré prozkoumat webové stránky jednotlivých pojišťoven a zjistit si, na co všechno máš jako pojištěnec nárok. V Česku aktuálně působí sedm zdravotních pojišťoven, na jejich benefity v rámci preventivních vyšetření se můžeš podívat tady:

Domů
Sdílet
Diskuse