Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
30. března 2023 8:44
Čas čtení 0:59

Máš chuť na mamuta? Vědci vyrobili masovou kuličku z masa vyhynulých mamutů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Při vypěstování masa v laboratoři vědci využili kombinaci sloní DNA a mamutího svalového myoglobinu.

Vědcům se podařilo vyrobit z uměle vypěstovaného mamutího masa masovou kuličku. Projekt australské společnosti Vow Food má za cíl upozornit na to, že maso se nemusí získávat jen zabíjením zvířat, ale dá se „vypěstovat“ i uměle v laboratořích. Informuje o tom TASR.


Společnost Vow Food se zabývá pěstováním masa v laboratořích. Nejde však o běžné druhy masa, jako je například kuřecí, vepřové či hovězí. Ve spolupráci s odborníky z australské Queenslandské univerzity již prozkoumali potenciál masa z více než 50 druhů zvířat včetně lamy alpaky, krokodýla, buvola, klokanů, páva či různých ryb.


„Snažíme se, aby těch několik miliard lidí, kteří jedí živočišné proteiny, přešli na zdroje potravy, které lze vypěstovat uměle. Při umělém pěstování masa se soustřeďujeme na buňky, které lehce rostou, jsou chutné a výživné,“ uvedli zakladatelé společnosti. Dodali, že se rozhodli vypěstovat maso z vyhynulého mamuta srstnatého a upozornit tak na problémy spojené s klimatickou změnou a se ztrátou biologické rozmanitosti. Použili k tomu kombinaci sloní DNA a mamutího svalového myoglobinu.

mamutie guľôčky, mäso
Zdroj: TASR/AP (Mike Corder)

Zatím je nikdo neochutnal

Vow Food původně plánovalo vypěstovat maso z ptáka dronta nelétavého pocházejícího z ostrova Mauricius, který vyhynul na přelomu 17. a 18. století. Pro tento experiment se jim však nepodařilo získat dostatek potřebných sekvencí DNA.


Mamutí masové kuličky však zatím nikdo neochutnal. Mamutí protein se totiž na Zemi celá staletí nevyskytoval, a proto není jasné, jak by na něj imunitní systém lidského organismu zareagoval. Vědci však uvedli, že pokud by se o podobný experiment pokoušeli znovu, maso by upravili tak, aby bylo poživatelné.

Domů
Sdílet
Diskuse