Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
30. března 2023 9:31
Čas čtení 0:39

Pablo Escobar po sobě zanechal 4 hrochy, teď jich je už 130. Jejich přesídlení vyjde Kolumbii na 3,5 milionu dolarů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pablo Escobar po sobě zanechal 4 hrochy, teď jich je už 130. Jejich přesídlení vyjde Kolumbii na 3,5 milionu dolarů
Zdroj: Unsplash/Francesco Ungaro/volně k užití

Kolumbii vyjde přesídlení hrochů na 3,5 milionu dolarů (76 milionů Kč). Zanechal je po sobě drogový baron Pablo Escobar. Z původních čtyř zvířat je nyní 130 hrochů.

Kolumbie zveřejnila náklady na převoz sedmdesáti hrochů do zámořských oblastí. Transport zvířat, která patřila drogovému baronovi Pablu Escobarovi, vyjde na 3,5 milionu dolarů (zhruba 76 milionů Kč).

28. března 2023 10:04 Čas čtení 0:26 Turista vyšplhal na borovici, aby utekl divočákovi. Ten se usadil pod stromem a nechtěl se hnout Turista vyšplhal na borovici, aby utekl divočákovi. Ten se usadil pod stromem a nechtěl se hnout

Escobar přivezl malý počet hrochů do Kolumbie z Afriky koncem 80. let. Drogový baron však v roce 1993 zemřel. Zvířata se pak volně pohybovala v bažinaté oblasti departementu Antioquia. Orgánům ochrany životního prostředí se opakovaně nedaří udržovat hrochy v nízkém počtu. Hroši se množí rychleji, než je odborníci dokáží najít a následně vykastrovat.

Původně byli hroši čtyři, nyní jich je přes sto

Z původních čtyř hrochů jich dnes žije asi 130. Jedná se o největší populaci mimo Afriku. Jejich množení umožňuje fakt, že tvorové nemají žádného přirozeného predátora. Podle jedné studie by jich mohlo být do roku 2034 až 1400.

Podle majitele rezervace Ostok Ernesta Zazueta plánují zvířata nalákat návnadou do ohrad, ve kterých do převozu přečkají. Přemístění proběhne pomocí speciálních beden. Hroši poškozují ekosystém místní řeky Magdalena. Každý z nich za noc sní až 40 kilogramů trávy.

Domů
Sdílet
Diskuse