Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Florián Meričko
30. března 2023 12:21
Čas čtení 0:49

Archeologové hlásí z Egypta překvapivý nález. V chrámu faraona Ramesse II. našli více než 2 000 zachovaných zvířecích hlav

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Archeologové hlásí z Egypta překvapivý nález. V chrámu faraona Ramesse II. našli více než 2 000 zachovaných zvířecích hlav
Zdroj: Unsplash/2H Media

Archeologové svůj objev zveřejnili teprve před pár dny.

Archeologové hlásí z Egypta další nález. V chrámu Ramesse II. našli více než 2 000 beraních lebek, které překvapily i zkušené odborníky. Hlavy byly na místě ponechány několik tisíciletí, informuje portál CBS a France24.

Tým archeologů z Institutu pro studium starověkého světa (ISAW) Univerzity v New Yorku ohlásil nález ve městě Abydos. Jedná se o jedno z nejstarších a historicky nejbohatších archeologických nalezišť v Egyptě.

Zvířecí pozůstatky našli vědci uložené v severní části chrámu. Informovalo o tom egyptské ministerstvo turismu, které objev poprvé oznámilo veřejnosti jen před pár dny.

Lebky pocházejí z období tisíc let po smrti faraona

Odborníci z institutu pro CBS News přiblížili, že lebky byly zjevně obětními dary pro faraona. Zarážející však zůstává, že je datují do období až tisíc let po smrti Ramesse II. Ten zemřel v roce 1213 před naším letopočtem.

„Jsme si jisti, že byly všechny uloženy ve stejnou dobu, takže to nebylo nahromadění lebek, které byly přineseny v průběhu let, ale pocházely odjinud. V určitém okamžiku byly uloženy z důvodu, který neznáme,“ nastínil v rozhovoru jeden z objevitelů nálezu.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Dodal, že lebky nebyly v hrobě jen náhodně pohozené. Našli je ve významné části starověkého chrámu, a tak se vědci domnívají, že šlo o cílené umístění obětních darů do konkrétní místnosti.

Strašidelný nález z chrámu faraóna Ramzesa II.
Zdroj: Egyptské ministerstvo turizmu a starožitníctva
Domů
Sdílet
Diskuse