Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
31. března 2023 17:58
Čas čtení 1:15

O ženách bez žen. Vedení českého ženského sportu obsadili muži

Kategorie:
Komentáře
Uložit Uložené
O ženách bez žen. Vedení českého ženského sportu obsadili muži
Zdroj: Národní sportovní agentura

Opět se ukázalo, že feminismus je třeba. I ve sportu.

„Proběhlo setkání zástupců všech ženských kolektivních sportů, které jsou zařazeny do projektu ‚Koncepce rozvoje konkurenceschopnosti státní reprezentace žen v kolektivních sportech pro období 2022–2028‘,“ pochlubila se Národní sportovní agentura (NSA) na svém Twitteru. Zástupci všech sportů představili koncepty svých ženských týmů s cílem kvalifikovat se na Letní olympijské hry v Los Angeles v roce 2028. Slovo „zástupci“ v generickém maskulinu je tu příznačné.

NSA přidala ke sdělení i fotografii. Je na ní celkem šestnáct lidí, z toho čtrnáct mužů. Kde jsou ženy, které by možná měly k ženskému sportu co říct? Asi neměly čas. Zase.

Fotka z 18. století?

Úlet NSA si na sociálních sítích vykoledoval oprávněnou kritiku. „V zemi, kde je feminismus sprosté slovo, tohle nepřekvapí. Smutné je to však stále,“napsali například zástupci*zástupkyně Národní ekonomické rady vlády (NERV). 

„Kdosi mi říkal, že na Ústavním soudě nejsou ženy, protože tam prostě dělat nechtějí. Tak evidentně ženy nechtějí dělat ani ženské sporty…“glosoval také senátor pro Prahu 5 a 13 Václav Láska.

2. prosince 2022 6:00 Čas čtení 4:48 Chválí snad někdo Gordona Ramsayho, že „na muže“ dobře uvařil? Tak to nedělejme ani sportovním novinářkám Chválí snad někdo Gordona Ramsayho, že „na muže“ dobře uvařil? Tak to nedělejme ani sportovním novinářkám

Ke smutné realitě v českém sportu se vyjádřila i advokátka Adéla Horáková: „Řešíme, jestli zavést kvóty pro ženy. A nemáme už kvóty? Ale pro muže. Nepsané, zvykové. Pokud je v debatě o ženách 80 % mužů, tak jsou jen dvě možnosti: 1) Buď jsou muži obecně schopnější než ženy, nebo 2) máme bariéry pro ženy (neboli zvýhodnění pro muže) k účasti v té debatě.“

Jak uvádí publikace z roku 2005, která vyšla ve spolupráci Norské sportovní univerzity a Českého olympijského výboru, zastoupení žen ve vedení sportu je zpravidla velice nízké a odráží zastoupení žen v politice. Ženy tvoří jen malé procento ze všech členů a členek výkonných výborů v českých sportovních federacích. Ale tak hlavně že „všichni zúčastnění si (převážně mužské) setkání velmi pochvalovali“.

Domů
Sdílet
Diskuse