Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
1. dubna 2023 10:30
Čas čtení 1:25

Mezi obcemi Kunštát a Letovice se objevilo malé tornádo (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mezi obcemi Kunštát a Letovice se objevilo malé tornádo (Aktualizováno)
Zdroj: Unsplash/Tengyart/volně k užití

Potvrdil to Český hydrometeorologický ústav.

Aktualizováno 19:16 – Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek vydal výstrahu před bouřkami, přeháňkami a nárazy větru. Lidé na několika místech pozorovali i úkazy připomínající tornádo. Videa sdíleli ve facebookové skupině Lovci bouřek. Meteorologové později potvrdili, že šlo skutečně o slabé tornádo.

První letošní slabé tornádo

Nejsilnější bouřky byly podle serveru Počasí In hlášeny na severu Vysočiny a severně od Brna. Na severu Jihomoravského kraje u Kunštátu byla dokonce pozorována tromba. Lidé ji pozorovali například z Letovic nebo Horního Štěpánova. Podle některých informací mohlo v případě jevu pozorovaného u Letovic dojít i k jeho kontaktu se zemským povrchem.

Tromby a tornáda jsou oblačné víry, které se vyskytují jako doprovodný jev bouřkových oblaků. Tromba je vír, který se nedotkne země po celou dobu svého trvání. Pokud se někde země dotkne, jde již o tornádo. Tromby jsou proto nebezpečné pouze pro letadla, ale tornádo může způsobit značné škody i na povrchu.

„Hasiči odtud hlásí i výjezdy k popadaným stromům v lesích. Jestli tedy místo tromby šlo přímo o tornáda (s nejnižší intenzitou), zatím určit nelze a na místě bude třeba udělat průzkum škod. Přímo odnášení věcí a lámání stromů tornádem se zachytit nepodařilo,“ informuje server.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Server iDnes doplnil později v sobotu další sdělení od pracovníků ČHMÚ. „Na záběrech byla vidět nálevka, ale jestli to byla tromba a nedotknulo se to země, nebo to bylo tornádo... to řekne jen terénní průzkumník,“uvedl pro server Martin Tomáš k záběrům z Horního Štěpánova. Hruškův kolega z brněnské pobočky Petr Münster iDNES.cz sdělil, že zvažuje nasazení dronu, který by oblast zmapoval. Později v sobotu odpoledne ČHMÚ potvrdil, že mezi obcemi Kunštát a Letovice se opravdu vyskytlo slabé tornádo. 

„Zpočátku panovala nejistota, zda způsobené škody byly z tornáda, nebo z postupující squall line. Nutné vizuální potvrzení, že vír dosedl na zem a jednalo se o tornádo, provedli lidé z CTRA,“uvedl ČHMÚ na Twitteru.

Tornádo nebylo v této oblasti poprvé. V roce 2010 se Olešnicí na Blanensku přehnalo tornádo, které během několika minut prošlo skrz centrum obce a poničilo několik domů. Podle svědků létaly vzduchem plechy, tašky a další kusy střech.

Zpět
Sdílet
Diskuse