Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. dubna 2023 13:03
Čas čtení 1:21
Ilona Hobzová

„Opice je zábavnější než muž.“ Toto jsou odpovědi žen z roku 1889 na otázku, proč jsou stále svobodné

„Opice je zábavnější než muž.“ Toto jsou odpovědi žen z roku 1889 na otázku, proč jsou stále svobodné
Zdroj: Freepik/macrovector/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI HISTORIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ženy ve viktoriánské Anglii měly drsný smysl pro humor.

Historik Bob Nicholson se specializuje na dějiny viktoriánské popkultury. Před několika lety studoval vydání časopisu Tit-Bits Magazine z roku 1889. V něm narazil na rubriku s názvem: „Proč jsem stará panna?“ Jednalo se o soutěž, která nabízela odměnu svobodným ženám, které dokázaly nejlépe odpovědět na otázku, proč si ještě nenašly manžela. Stránka plná odpovědí zveřejněná 27. dubna 1889 jasně ukázala jednu věc: ženy ve viktoriánské Anglii měly drsný smysl pro humor.

Doporučeno
Nenávistné projevy prokoukneš díky novému sborníku Českého svazu žen. Debata upozornila na spojení dezinfo a antigender scény Nenávistné projevy prokoukneš díky novému sborníku Českého svazu žen. Debata upozornila na spojení dezinfo a antigender scény 1. dubna 2023 12:00

Vtipné, neuctivé, hrdě nezávislé

„Rád nacházím důkazy, které zpochybňují naše domněnky o životě v devatenáctém století. Někteří lidé si představují, že viktoriánské ženy byly prudérní, zdrženlivé a podřízené mužům. Ale mnohé z těch, které se zúčastnily této soutěže, byly zcela odlišné. Vtipné, neuctivé a hrdě nezávislé,“ řekl Nicholson serveru Bored Panda.

Dodal, že tehdejší vtipy o „starých pannách“ obvykle prezentovaly neprovdané ženy jako urputně hledající manželky nebo jako zoufalky, které zůstaly na ocet. Přestože článek v časopise některé náznaky těchto mizogynních stereotypů potvrzuje, dokazuje i změnu, kterou tehdy společnost procházela.

Ženy se začaly více zasazovat o svá práva a chtěly být definovány něčím jiným než manželstvím. „Článek dává hlas ženám, které vtipným způsobem potvrzují štěstí, které jim přináší jejich svoboda. To, že časopis tyto odpovědi otiskl, dokazuje probíhající změny v tehdejší společnosti,“ dodal Nicholson.

O svůj objev se historik podělil na Twitteru. A některé odpovědi ti překládáme:

„Nestojím o to, zvyšovat počet svých domácích mazlíčků. Muže vnímám jako mnohem méně poslušné než psy, méně milující než kočky a méně zábavné než opice,“ uvedla paní Sparrow.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

„Muži, stejně jako třírohé koláče, jsou lstiví. Jsou stejně lahodní na pohled, ale při bližším poznání se ukáže, že jsou prázdní a vyčpělí. Mají minimum sladké chuti a neodbytný sklon k nesouhlasu s druhými,“ doplnila Emaline Lawrence. 

„Protože můžu dělat práci, kde strávím méně hodin, bude přívětivější a dostanu za ni pravděpodobně i lepší peníze,“ napsala svou odpověď Florence Watts.

Domů
Sdílet
Diskuse