Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
28. května 2023 12:46
Čas čtení 1:08

Toto jsou nové ruské podmínky pro mír na Ukrajině. Jak na ně Kyjev reaguje?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Toto jsou nové ruské podmínky pro mír na Ukrajině. Jak na ně Kyjev reaguje?
Zdroj: TASR/AP Grigory Sysoev

Rusko předložilo nejméně šest podmínek pro urovnání válečného konfliktu s Ukrajinou. Podle nich se má Kyjev vzdát vstupu do EU a NATO, přestat klást odpor a uznat územní ztráty či chránit práva rusky mluvících občanů.

Ukrajina ruské požadavky odmítla a předložila své „protipodmínky“. Informovala o tom v sobotu stanice Rádio Svoboda (RFE/RL) a TASR.

Ukrajina má přestat klást odpor a uznat územní ztráty

Náměstek ruského ministra zahraničních věcí Michail Galuzin v rozhovoru pro ruskou tiskovou agenturu TASS jako podmínku pro nastolení míru uvedl, že Ukrajina musí přestat klást odpor ruské armádě a v zájmu urovnání konfliktu s Ruskem musí odmítnout dodávky západních zbraní.

27. května 2023 16:03 Čas čtení 0:42 Ukrajina chce od Německa střely Taurus s doletem až 500 kilometrů. Mohou potenciálně zasáhnout i území Ruska Ukrajina chce od Německa střely Taurus s doletem až 500 kilometrů. Mohou potenciálně zasáhnout i území Ruska

K dosažení „komplexního, spravedlivého a trvalého“ míru se Ukrajina musí vzdát i vstupu do NATO a Evropské unie, vrátit se k neutrálnímu statusu a uznat „novou územní realitu, která vznikla v důsledku práva národů na sebeurčení“.


Náměstek šéfa ruské diplomacie dodal, že ochrana práv rusky mluvících občanů a národnostních menšin je také důležitým prvkem k dosažení míru. Status ruštiny jako státního jazyka musí být zakotven na legislativní úrovni, zdůraznil Galuzin s tím, že Ukrajina musí zaručit respektování základních lidských práv včetně práva na svobodu vyznání.

Postsovětské státy mají plnou suverenitu

Poradce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v reakci na Galuzinem formulované požadavky Ruska uvedl, že „spíše potvrzují právní i faktickou nesvéprávnost ruského vedení“. Jedinou reálnou reakcí je podle něj předání ukrajinských „protipodmínek“.

27. května 2023 15:15 Čas čtení 0:51 Vládní úředník v Indii vypustil přehradu, aby v ní našel mobil. Neuvěříš, jakou banalitu dělal, když mu do ní spadl Vládní úředník v Indii vypustil přehradu, aby v ní našel mobil. Neuvěříš, jakou banalitu dělal, když mu do ní spadl

Kyjev žádá okamžité stažení všech ruských jednotek z území Ukrajiny. Od Moskvy také chce, aby uznala, že SSSR se rozpadl a postsovětské republiky mají plnou suverenitu. Trvá také na vydání válečných zločinců a osob, které vyvolaly válku vůči Ukrajině.

Podle Kyjeva by na ruském území měla vzniknout demilitarizovaná zóna a mělo by dojít ke snížení počtu raket dlouhého doletu, jakož i k realizaci plánu pro válečné reparace a předání zmrazených ruských aktiv v jiných zemích ve prospěch Ukrajiny.


Podoljak také uvedl, že by se měla uskutečnit i mezinárodní konference o kontrole ruského jaderného arzenálu.

Domů
Sdílet
Diskuse