Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
29. května 2023 18:44
Čas čtení 1:03

Teploty budou stoupat, meteorologové varují před vznikem požárů v těchto krajích

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Teploty budou stoupat, meteorologové varují před vznikem požárů v těchto krajích
Zdroj: HZS Ústeckého kraje

Výstraha před vznikem požárů platí v Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském kraji a v Praze.

Ačkoli se až doposud teploty málokdy dostaly nad 20 stupňů, tento týden bude v Česku panovat pravé letní počasí. Teploty se budou pohybovat od 17 do 27 °C a v souvislosti s nimi meteorologové varují před vznikem požárů. Nízký stupeň nebezpečí platí v osmi krajích Česka, a to od dnešního večera nejméně do soboty, uvádí Český hydrometeorologický ústav.

29. května 2023 13:09 Čas čtení 0:48 OSN varuje před hladem na Haiti, v Súdánu a regionu Sahel OSN varuje před hladem na Haiti, v Súdánu a regionu Sahel

V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Doporučujeme nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbát na úsporné hospodaření s vodou,“ hlásají meteorologové.

Výstraha v tuto chvíli platí do soboty, ale je možné, že bude dále prodloužena.

Teploty budou dosahovat 27 °C

S příchodem astronomického léta se Česko konečně ohřeje. V pondělí se budou teploty pohybovat kolem 23 °C a v průběhu týdne pak ještě porostou. V úterý bude jasno až polojasno, ojediněle možnost přeháněk a teploměry nám budou ukazovat 19 až 23 °C.

Podobně pak bude také ve středu. Jasno až skoro jasno, s nejvyššími denními teplotami od 21 do 25 °C. Ve čtvrtek bude jasno až polojasno a rtutě teploměrů se vyšplhají až na 27 °C. Od pátku se pak mírně ochladí, bude jasno až polojasno, ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky a teploty se budou pohybovat mezi 22 a 26 °C.

Víkend pak bude jasný nebo polojasný, teploty se budou pohybovat od 17 do 24 °C a v neděli odpoledne začne přibývat oblačnost, která s sebou přinese přeháňky. 

Domů
Sdílet
Diskuse