Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
31. května 2023 9:12
Čas čtení 0:51

V Česku stále hrozí požáry kvůli teplému a slunečnému počasí. Na co si dát pozor?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku stále hrozí požáry kvůli teplému a slunečnému počasí. Na co si dát pozor?
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Do neděle platí v osmi krajích výstraha před požáry. Proč narůstá riziko požárů a na co si dát v těchto dnech pozor?

Požáry vznikají hlavně kvůli suchu a vysokým teplotám, ty se u nás tento týden vyšplhají až na letních 27 °C. Meteorologové proto vyhlásili nízký stupeň nebezpečí v západní části země, konkrétně v Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském kraji a v Praze.

„Doporučujeme nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbát na úsporné hospodaření s vodou,“ píše na webu Český hydrometeorologický ústav.

výstraha, požár, mapa
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Lesních požárů bude přibývat, shodují se odborníci

Podle odborníků je v tuzemsku posledních pár let více sucho, zatímco vlhkost naopak ubývá, a proto se riziko hlavně lesních požárů zvyšuje. Loni v červenci Česká republika čelila nejničivějšímu lesnímu požáru v dějinách. Rozhořel se v Českém Švýcarsku a pohltil obrovskou plochu lesa. Hasičům se ho podařilo zkrotit až po týdenních urputných snahách. Podobné požáry, které jsme mohli zaznamenat i jinde ve světě a které od začátku května sužují například západ Kanady, budou stále častější, a to v důsledku oteplování naší planety. 

Domů
Sdílet
Diskuse