Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová
2. června 2023 11:58
Čas čtení 1:03

Sněmovna Kovyho na státní vyznamenání nakonec nenominuje

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněmovna Kovyho na státní vyznamenání nakonec nenominuje
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Dnešním dnem pokračuje schůze Sněmovny, na které se mimo jiné hlasovalo i o udělení státních vyznamenání. Jedním z oceněných měl být i youtuber Kovy.

Karla Kováře na státní vyznamenání nominovala poslankyně STAN Barbora Urbanová. Ta youtuberovi chtěla udělit medaili Za zásluhy, neboť podle ní svou tvorbou přispívá k tomu, aby se mladé generace zajímaly o dění kolem sebe. „Chci, aby to dostal zástupce mladé generace,“řekla Urbanová pro Refresher.

Jak se dnes na sněmovní schůzi ukázalo, pro většinu poslanců a poslankyň udělování státních vyznamenání není podstatné a návrh byl zamítnut

2. června 2023 10:49 Čas čtení 1:51 Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně? Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně?

Na dopoledním hlasování bylo přítomno 153 poslanců a poslankyň. K tomu, aby byl návrh podpořen, by tak stačilo 77 hlasů. Na 83 poslanců a poslankyň se však hlasování zdrželo, a protože jej podpořilo pouze 44 hlasujících, návrh byl zamítnut. 

Proti se vyslovilo hnutí ANO, SPD a ODS

Proti se vyslovilo 10 poslanců a poslankyň hnutí ANO (Jan Richter, Andrej Babiš, Pavel Růžička, Roman Kubíček, Marek Novák, Petr Sadovský, Jiří Mašek, Michal Ratiborský, Berenika Peštová a Zuzana Ožanová). K nim se pak přidali tři zástupci ODS (Jan Hofmann, Rudolf Salvetr, Vít Vomáčka) a téměř celé hnutí SPD, včetně Tomia Okamury a Radima Fialy.

Podporu návrh naopak získal u TOP 09, STAN a části Pirátů, KDU-ČSL a ODS.

Jak hlasovali všichni poslanci a poslankyně, si můžeš prohlédnout zde.

Kovy, přeživší holokaustu Jiří Brady nebo starosta Michalik

V návrhu pak kromě Kovyho jména figurovali i další lidé, převážně muži. Na státní vyznamenání mohl být nominován přeživší holokaustu Jiří Brady, starosta Dolních Břežan Věslav Michalik, ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek nebo astrofyzik Jiří Grygar.

Na seznamu zhruba 20 jmen se objevily jen čtyři ženy – matematička a disidentka Kamila Bendová, zesnulá herečka Ivana Hloužková, řádová sestra Veritas Holíková a Zdena Mašínová.

Domů
Sdílet
Diskuse