Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
2. června 2023 14:44
Čas čtení 1:02

Platy učitelů budou nejméně 130 % průměrné mzdy, tedy více než 50 tisíc korun

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Platy učitelů budou nejméně 130 % průměrné mzdy, tedy více než 50 tisíc korun
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Senát dnes odsouhlasil novelu školského zákona, podle kterého by platy učitelů měly od příštího roku činit nejméně 130 % průměrné mzdy.

Ta byla podle Českého statistického úřadu spočítána na 40 353 korun za měsíc a učitelé by tak měli pobírat nejméně 52 459 korun měsíčně, informuje ČTK. Novelu školského zákona a zákona o pedagogických pracovnících nyní dostane k posouzení prezident Petr Pavel.

2. června 2023 10:49 Čas čtení 1:51 Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně? Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně?

Senát o novele diskutoval více než 3 hodiny. Probíral se nejasnostmi ohledně toho, zda výše učitelských platů bude vycházet z aktuální průměrné hrubé měsíční mzdy, nebo bude odvozena na základě průměrné mzdy v předminulém roce.

Pro novelu nakonec hlasovalo 40 ze 62 přítomných senátorů a senátorek, přičemž proti byli jen Roman Kraus (ODS), Tomáš Fiala (TOP 09) a Daniela Kovářová (nezávislá).

„Senátem schválený zákon o pedagogických pracovnících posiluje roli ředitele školy, otevírá učitelskou profesi širšímu okruhu zájemců a ukotvuje adaptační období pro nové učitele. Vnesl také více záruk do zajišťování prostředků pro platy učitelů a učitelek,“ napsal na Twitteru ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

V minulém roce odpovídala mzda učitelů zhruba 113 % průměrné mzdy a dosahovala tak výše 48 204 korun. 

Odborně vzdělaní vysokoškoláci budou moci učit na základních školách

Novely, které dnes Senát schválil, obsahují i další změny ve školství. Jednou z nich je například to, že odborně vzdělaní vysokoškoláci budou moci učit po dobu tří let na základních školách, a to ty předměty, na které se vztahuje jejich odbornost. Stát tak reaguje na nedostatek učitelů, zejména pak přírodovědných oborů. 

Senátoři a senátorky se pak věnovali i tomu, zda není namístě přejmenovat školské logopedy na „speciální pedagogy pro vady a poruchy řeči“. Chtějí tak zabránit tomu, aby si je veřejnost nepletla s logopedy zdravotníky. Tato změna byla prozatím smetena ze stolu. 

Domů
Sdílet
Diskuse