Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
5. června 2023 17:36
Čas čtení 1:16

Ukrajina si údajně vytvořila síť agentů v Rusku, kteří vedou sabotáže na jeho území. Prý je zásobuje drony

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina si údajně vytvořila síť agentů v Rusku, kteří vedou sabotáže na jeho území. Prý je zásobuje drony
Zdroj: TASR/AP

Informaci přineslo CNN. Dle informací, které jim poskytli lidé blízcí americké rozvědce, se Ukrajině podařilo vytvořit síť sympatizantů na ruském území, kteří provádějí různé operace. Země jim údajně pomáhá, poskytla jim drony.

Dronový útok na Kreml, který proběhl na začátku května, měl být údajně proveden právě těmito buňkami. O dalších větších dronových útocích, o nichž se veřejnost dozvěděla, však zatím není možné jasně říci, jestli za ně mohli diverzanti. S největší pravděpodobností je ale pojí jeden stejný znak – bezpilotní letouny vzlétly z ruského území.

Americké zdroje jsou přesvědčeny o tom, že Ukrajina dokázala vytvořit síť záškodníků uvnitř Ruska složenou z proukrajinských sympatizantů a operativců, kteří byli velmi dobře vycvičeni pro tuto činnost, uvedly dva zdroje americké rozvědky pro CNN. Jak se drony podařilo propašovat za hranice, zatím není známo. Mluví se však o pašeráckých stezkách, po nichž putují zbraně po součástkách. Dohromady se dávají až v Rusku.

Všechno má svou cenu

Hlídat hranici mezi Ruskem a Ukrajinou totiž není nic jednoduchého. Je členitá, zmítaná boji, a hlavně leží na periferii. V případě, že člověk dokáže nabídnout dostatečně velkou sumu peněz, je možné přepravit cokoliv. Takže i když se na mapách zdá, že jsou hranice pevné a hlídané, cesta se dá najít vždycky. Peníze jsou totiž komodita, která pomáhá přežít. Za věrnost si člověk chleba nekoupí.

15. února 2024 10:00 Čas čtení 7:56 AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

Celou situaci nicméně zahaluje háv tajemna. Není jasné, kdo má které akce na svědomí. S určitostí lze tvrdit snad jen to, že se v operacích angažují ukrajinské tajné služby. Přestože prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj vytyčil operativu tajných služeb během svého vystoupení na summitu G7, není vyloučeno, že část těchto operací probíhá „bez jeho podpisu“. Bližší informace o „bavlně“, krycím jménu pro výbuchy, které se utvořilo v brzkých dnech války, budou dle ukrajinské vlády známy poté, co se stát ubrání.

Zprávu o ruských partyzánech bojujících proti Kremlu na ruském území se snažil přinést reportér Jake Hanrahan z Popular Front, který dvojici z nich vyzpovídal. Muž a žena pocházeli z anarchokomunistického hnutí BOAK. Poskytli mu zejména informace o tom, jakým způsobem narušovali železniční spoje, napadali ruskou infrastrukturu a rekrutační centra od února roku 2022. Dokument najdeš zde.

Domů
Sdílet
Diskuse