Pátek 19. 1. 2018 svátek má Doubravka

hledej na refresheru

REFRESHER papá - Najedli jsme se v nejlepší pizzerii v Praze. Jaké je Grosseto?

Grosseto vyhrálo anketu o nejlepší pražskou pizzu. Je tato pizzerie ale opravdu hodna svého titulu? Nezbývalo nám, než to zjistit.

5. březen 2015, 16:50
5. březen 2015, 16:50

Přibližně před rokem se konala anketa o nejlepší pizzerii v Praze. Ankety se účastnilo přes 3000 lidí, kteří mohli svůj hlas dát jednomu ze 70 zúčastněných podniků. Na třetím místě se umístila Pizzerie Kmotra, na druhém Pizza Nuova (která je členem řetězce Ambiente) a celou anketu vyhrála Pizzeria Grosseto, do které jsem se rozhodl vypravit. Grosseto se stalo pro Pražany, kde byla v Dejvicích první provozovna v roce 1996 otevřena, pojmem. Právě tuto dejvickou pizzerii jsem si pro svoji návštěvu vybral já.

 

O Grossetu se říká, že vzniklo jednoho dne, kdy dva Češi oslovili na výletě v městečku Grosseto (sever Itálie, region Toscana) místního odborníka přes pizzu s nabídkou, zdali by se se svými zkušenostmi a schopnostmi nechtěl vydat do Prahy. S Gianfrancem Turbantim si plácli a za pár týdnu již začali stavět speciální pec na pizzu, ve které se topí pouze dřevem.

 

REFRESHER papá - Najedli jsme se v nejlepší pizzerii v Praze. Jaké je Grosseto?

 

Od této doby se Grosseto rozrostlo o další 4 pobočky, které se nachází na Brumlovce, v Průhonicích, na Vinohradech a nakonec na lodi kotvící u Mánesova mostu, která se nazývá Marina. Marina díky své pozicí může nabídnout nádherný výhled na Vltavu, Pražský hrad a Karlův most. Z návštěvy Mariny si tak odvezete nejenom gurmánský, ale také vizuální zážitek, který Marině může závidět nejedna pražská restaurace. Mimo letní období je zde večer celkem obtížné najít bez rezervace nějaké místo. A v létě? Utopie... V Marině se můžete usadit vedle terasy, spodní paluby (kde můžete sledovat kuchaře při připravování místních specialit) i přímo na molo, které vám může navodit vzpomínky na večeře u středozemního moře. Dost ale bylo Mariny, zpátky do Dejvic!

 

Je přibližně kolem poledne a otvírám dveře pizzerie. Hned při vstupu vás zaujme velká pec, u které dva pizzaolové dělají svoji práci. O pizzaolech z Grosseta jsem slyšel, že předtím, než začnou pracovat v Grossetu, se učí od odborníků v Itálii. Nevím, co je na tom pravdy, ale podle toho, jak jejich pizza chutná, bych tomu i věřil. Příjemný mladík u recepce se zeptá, zdali bychom chtěli místo v hlavní části pizzerie, nebo spíše na prosklené zimní terase. Kvůli krásnému slunečnému dni, jsme zvolili zimní terasu, která je v těchto dnech nádherná. Po usazení se nás ujal mladý číšník, který mi jako nealkoholický osvěžující nápoj doporučil místní citronádu (45 Kč). Citronádě ve sklenici o objemu 0,3 l nebylo co vytknout, do slunečných dnů jako byl tento - ideální.

 

REFRESHER papá - Najedli jsme se v nejlepší pizzerii v Praze. Jaké je Grosseto?

 

Před každým jídlem vám v Grossetu přinesou místní pizza chleba s bylinkovým máslem, který vám pomůže navnadit chutě na následující chod či zažene již neukojitelný hlad. I když se nejedná o nic velkého, toto příjemné gesto (které se inspiruje z Itálie, kde je u většiny restaurací podobný „free starter‘‘, ať už v podobě pečiva, oliv či něčeho jiného samozřejmostí) se mi v Grossetu vždycky líbilo. Nicméně nechvalme pouze Grosseto a Itálii, už i ve spoustě pražských restaurací lze pizza chléb s podobným máslem nalézt. V Grossetu mi však chutná ze všech nejvíce a nejednou jsem si odnesl (za 79 Kč) celý bochník s dvěma kopečky místního másla domů.

 

REFRESHER papá - Najedli jsme se v nejlepší pizzerii v Praze. Jaké je Grosseto?

 

Za přibližně čtvrt hodinky od objednání nám číšník donesl námi objednaná jídla. A to matku všech pizz, pizzu Margheritu. Protože tam, kde je dobrá Margherita, tam jsou dobré i ostatní pizzy, a dále Risotto Saporito. Pojďme nejdříve na Margheritu. Spousta lidí si Margheritu záměrně nedává, hlavně kvůli tomu, že jim přijde, co se týče ingrediencí, velmi chudá. V jednoduchosti se však skrývá krása. Kombinace bazalky, mozzarelly a rajčat, znázorňující barvy italské trikolory a tenké těsto, dělá z Grosseta tu nejlepší pizzerii. A to zaslouženě. Těsto je dobře propečené, rajčat ne tolik, aby vám tekla po celém obličeji, ale ani ne málo, zkrátka akorát. K mozzarelle není co vytknout a bazalka je správně přidaná až po upečení pizzy a natrhaná. Pokud se totiž přidá hned na začátku, během pečení zhořkne a pokud se krájí nožem a ne trhá, tak zčerná. Za 135 Kč dostanete tu nejlepší pizzu v Praze.

 

REFRESHER papá - Najedli jsme se v nejlepší pizzerii v Praze. Jaké je Grosseto?

 

Dalším jídlem bylo Risotto Saporito z italské rýže druhu Carnaoli. Risotto obsahovalo kousky vepřové panenky, která byla dobře připravená a šťavnatá, žampiony, hrášek, slaninu a parmazán, který číšník přinesl dodatečně, zvlášť v mističce. Rýže v risottu byla uvařena správně na skus a ingredience k sobě ladily, ale i přesto si nemohu pomoct, celé jídlo mi přišlo trochu mdlé.  Podruhé bych tak už po tomto risottu za 165 Kč nesáhnul.

 

REFRESHER papá - Najedli jsme se v nejlepší pizzerii v Praze. Jaké je Grosseto?

 

Po tom, co číšník odnesl talíře od pizzy a rissota, přišel tento, více než snaživý číšník, během 10 minut asi ještě třikrát s dotazem, zdali je všechno v pořádku a zda máme ještě nějaké jiné přání. Poté, co jsme ho chvilku vydusili, se konečně dočkal a objednali jsme si jako moučník čokoládové suflé s vanilkovou zmrzlinou. Suflé, které bylo doplněno dekorací z jahod, lístečků máty a mandlí, jež se schovávaly pod vanilkovou zmrzlinou, bylo vynikající. Za 95 Kč se jednalo o opravdovou sladkou tečku příjemného slunečného oběda.

 

REFRESHER papá - Najedli jsme se v nejlepší pizzerii v Praze. Jaké je Grosseto?

 

Pizzeria Grosseto příští rok oslaví 20 let v Praze a podle mě může oslavit i dvojnásobek. Za tuto dobu si Grosseto vytvořilo zvučné jméno a zařadilo se po zásluze na první místo mezi pražskými pizzeriemi. Kvalitní ingredience, vyškolení kuchaři, vkusná výzdoba a dobrá lokalita (v případě Mariny více než dobrá) dělá z Grosseta zlatý důl, ve kterém je téměř vždy plno.

9/10

Vyjádři svůj názor na článek
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Odpad Méně takových článků
Super! Více takových článků
Řekni nám, proč se ti článek nelíbí:
Děkujeme za tvůj názor!
Pomáhá nám i autorům při zkvalitňování obsahu na stránce.
Zobrazit 13 komentářů
Diskuse
nebo odeslat jako anonym
13 komentářů
Seřadit komentáře podle oblíbenosti času přidání
avatar
kokomo6. březen 2015, 17:09

aj dost lacna sa mi zda, vsak u nas stoji pizza aj 7-8e a pritom je to uplny shit

6 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Martinčanka14. září 2016, 14:39

sorry za preklepy

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Martinčanka14. září 2016, 14:37

Žijem v Prahe a z vlastnej skúsenosti si myslím, že je tu lacnejšia strava, začínajúc supermarketmi končiac reštauráciami. Naposledy som si dala na Slovensku na takom salaši kus (asi 120g) ugrilovaného (mimochodom veľmi chutného) oštiepku, stroškou čersvej okorenej zeleniny a s jedným a pol tousta za 5,5e. Ako kvalitatívne to bolo chutné, ale kvantitatívne to už také poctivé nebolo a jeden normálny chlap by sa z toho nenajedol ani keby bol z tých menších jedlíkov, dokonca som si v jedle našla zpečenú muchu, čo sa mi nechcelo vobec riešiť, pretože kdeže to bol salaš tak ich tam okolo lietalo dosť. V prepočte na CZK neverím, že by si za toto tu v Prahe niekto vypýtal 150 kč, to by ich Pražáci spolu s celou náplavou poslali pásť sa.

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
puk6. březen 2015, 23:40

inak je taký trik ako sa to dá piecť aj normálne s bazalkou, že tie listy sa potrú olivovým olejom a potom sa nespália

2 Odpovědět · Nahlásit
avatar
foody6. březen 2015, 14:35

Rozhodne v Prahe doporucujem Pizza Nuova, alebo Pasta Fresca. Grosseto sa postupom casu dost zhorsilo a obecne ma tam ta pizza uz vela krat zklamala.

2 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Robert Lucciano6. březen 2015, 15:53

Môžem potvrdiť. Marina je top!

1 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Sukrmnk6. březen 2015, 2:05

Akurát som tam bol nedávno a bola dosť podobná pizze z Coloseum pri Václaváku ale z mojho hľadiska máme v Bratislave oniečo chutnejšie pizze, tá v Grossete taktiež na Dejvickej mi prišla trochu nedopečená a od talianských prísad som čakal viac.. Bolo tam aj vela deciek a riadny hluk takže sa tam nejedlo ani moc príjemne..

1 Odpovědět · Nahlásit
avatar
zvědavý8. březen 2015, 13:07

no schvalne kde ze to mame v Bratislave lepsie pizze

1 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Italiano vero6. březen 2015, 0:56

Pizzaolo neexistuje - pizzaiolo je spravne :) Ale stale lepsi jak rikat gnoči ;)

1 Odpovědět · Nahlásit
avatar
bona1. prosinec 2017, 20:35

Groseto je moje jistota uz vic nez 15 let, od doby, kdy mi ji pri navsteve Prahy "objevili" domorodci. Dodnes stridame Pruhonice a Vinohrady, deti to tam miluji, protoze nemusi celou dobu jen sedet na zidli, ale pokazde se i vyradi na prolejzkach nebo jdou sledovat kuchare. Diky za tip na Marinu, priste vyzkousime.

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
tom26. srpen 2016, 15:50

Pizzerie Mikulka - San Pietro vzdycky si dam SPINACI ALLA CONTADINA i kdyz ted uz to je jen "spenatova pizza". pizzeriemikulka.cz

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Felmi ftipne6. březen 2015, 16:37

Mne ta pizza pride dost umela. Prava pizza by mala mat pripecene a nadychanjesie okraje. Pizza z clanku bola urcite pecena v elektrickej rure, sudiac podla okrajov. http://pizzanuova.ambi.cz/static/useruploads/galerie/foto-96.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/Eq_it-na_pizza-margherita_sep2005_sml.jpg takto ma vyzerat pizza.

-2 Odpovědět · Nahlásit
avatar
puk6. březen 2015, 23:38

nadýchané okraje ti nespraví pec, ale droždie a typ múky.

2 Odpovědět · Nahlásit
Odebírej REFRESHER videa