Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. března 2015 14:53
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

10 nejlepších filmů Denzela Washingtona

FILMY A SERIÁLY DENZEL WASHINGTON
Uložit Uložené

Jeden z nejznámějších herců afro-amerického původu a velký sympaťák s charizmem, jaké se často nevidí. To je Denzel Washington.

Pevně věřím, že kolega Kesty se nenahněvá, když budu pokračovat v jeho rubrice, ve které subjektivně vybírá 10 nejlepších filmů od osvědčených, ve všech případech vlastně skvělých amerických herců. Dostali jste od něj TOP 10 od Al Pacina, Roberta De Nira, Daniela Day-Lewisa, ale i Christiana Balea. Všechny si je můžete přečíst tady. Pátý člen tohoto zastoupení bude Denzel Washington, můj oblíbenec, hlavně co se týká herů afro-amerického původu. Z části jsem se o něm rozhodl psát i proto, protože se mi zdá trochu nedoceněný, jednak médii a jednak i fanoušky nebo kritiky. Je mi jasné, že pravděpodobně nedosahuje kvalit ani jednoho z herců uvedených výše. Denzel je velmi kvalitní herec, ve svých 60 letech ale může litovat, že se upsal jen málo opravdu skvělým a hlubokým filmům, kde svůj talent mohl ukázat světu.

Denzel se hodí na jakoukoliv roli. Zahrál si alkoholika, vraha, policistu, advokáta, sportovní velikány, pilota letadla, drsného gangstera, milujícího otce a tak dále. Jak se říká, je to prostě multitalentovaný borec. Pokud jste viděli dostatečné množství jehu filmů, tak si uvědomujete, že je málo takových, jako on, kteří do svých postav vždy vkládají něco ze sebe, navíc v takové míře. Ať je to jakýkoliv odlišný muž, vždy v něm je v něm jednoduché cítit kus z onoho herce a to je dobře, protože Denzela milují snad všichni. Teď se už společně pojďme podívat na 10 filmů, které od něj já pokládám za nejlepší.

10. John Q
Pokud jste tento film neviděli, pravděpodobně ani nesledujete televizi. Když se zavrtám hluboko do minulosti, tak se mi ve spojení s tímto hercem vynoří jako nejstarší vzpomínka právě drama John Q. S odstupem času a s případnou další projekcí (rozuměj pohled na monitor) bych pravděpodobně tuto věc označil za sentimentální pohádku plnou navenek hlubokých moralistických myšlenek, ale já si nechci kazit vzpomínky na dětství, kdy se mi tento film jednoduše jevil jako velmi příjemná oddychovka znázorňující oddanost a lásku poctivého otce, kterému synova pojistka nepokrývá transplantaci srdce. Pokud má ale váš syn kvůli tomu umřít, rozhodnete se pro krajní řešení a nazákonné vydírání pomocí rukojmých.

10 nejlepších filmů Denzela Washingtona


9. Equalizer
Jestli bych si měl vybrat mezi Johnem Wickem a Equalizerem, asi bych si zvolil druhý jmenovaný akčňák. Za prvé, choreografie soubojů není až tak přitáhnutá za vlasy, samotná hlavní postava je uvěřitelnější a bližší realitě (čemu ale opět napomáhá Denzel, který neztrácí charizma, ani když vám do hrdla strká otvírák na víno). Motiv, proč se zabiják v důchodu opět dal do práce, mi jednoduše při Equalizeru přišel lidštější a pochopitelnější, nemluvě o realističtějším pohledu na souboj mafie a perfektně vycvičeným zabijákem. Keanu zavraždil stovky lidá, Antoine Fuqua (Režisér Equalizeru) se zase rozhodl, že aspoň finále udělá méně teatrálně a nenechá hlavní postavu vystřílat celou rezidenci gangsterů bez újmy.

10 nejlepších filmů Denzela Washingtona

8. De Ja Vu

Druhá spolupráce dua Scott-Washington (celkově jich bylo 5, přičemž v seznamu najdete ještě další dvě) se skutečně originálním námětu, avšak méně propracovaným scénářem a vedlejšími postavami opět stála hlavně na Denzelovi. Ten se do dané úlohy hodil na míru přesně a dokonale zapadl do programu De Ja Vu. V určitém bodu se totiž jeho postava dozvídá, že to, co pokládám za mírný nedostatek našeho mozku je ve skutečnosti mnohem důležitější a větší, než si kdokoliv dokázal představit.

10 nejlepších filmů Denzela Washingtona

7. Unstoppable

Poslední kooperace Denzela s Tonym Scottem, pro kterého Unstoppable znamenal vlastně i jeho poslední film, protože zemřel roku 2012, dopadla na výbornou. Mnozí dokonce mluví o nejlepším filmu "pentalogie". Není se čemu divit. Scott zasadil obě dvě hlavní postavy do velmi těžkých a psychicky těžko zvládnutelných situací. Na jedné straně tady máme postavu Chrisa Pinea, který tehdy zažíval svůj rychlý hollywoodský vzestup (2009 - Star Trek, 2010 - Unstoppable), jako milujícího manžela s obrovskými problémy. Na straně druhé máme skvělého Denzela. Tomu chce vlaková společnost zrušit pracovní poměr a v jeho věku si práci už jen těžko najde. Ještě předtím, než ale předá žežlo svému nástupci, rozhodne se zachránit hustě obydlenou oblast čekající na katastrofu. Řítí se na ne totiž téměř kilometr dlouhý nákladní vlak převážející toxický odpad.

Unstoppable je v každém případě skvělým thrillerem. Oplývá bohatou nadílkou napětí, zajímavých dialogů, budování vztahů mezi postavami a i hlubším pohledem na jejich psychické rozpoložení. Přiznám se, že před spuštěním tlačítka play jsem opravdu nečekal žádný zázrak, ale mladší z bratrů Scottů mě opět dostal.

10 nejlepších filmů Denzela Washingtona

6. Training Day
Teprve druhý režisérský skutek tehdy mladého Antoina Fuquy se snad navěky zapsal do kinematografie, hlavě co se krimi žánru týká. Denzel tady hraje policistu Alonza Harrise pracujícího na oddělení boje proti narkotikám. Jednoho dne je k němu přidelený ne příliš zkušený Jake Hoyt, toužící po tomto fleku. Za 13 let v oboru už ale Alonzo přišel na to, že systém jednoduše dávno selhal a jestli chce zavírat zločince, musí praktikovat celkem jiné policejní metody, než jaké byly vyučovány na akademiích. Jake je ale prototypem správného policisty dodržujícího pravidla a už od začátku je nám jasné, že následující den nabídne hromadu konfrontací mezi oběmi postavami, sebereflexivních myšlenek a psychologických otázek nad tím, kde jsou hranice dobra a zlal. Potěšila mě akce, budování vztahu mezi postavami a taktéž pohled na tak trochu jiný svět policejního systému.

10 nejlepších filmů Denzela Washingtona

5. Inside Man
Jestli můžeme nějaký Denzelův film označit jako velmi zábavný a zároveň dodržující hranice žánrovky (v tomto případě akční thriller/heist movie), je to právě Inside Man. Polopatě řečeno, vezměte si The Heat s Pacinem a De Nirem a z áčkového udělejte béčkový. Skvělé herecké výkony, gradace napětí, různé zajímavé zvraty v ději a další plusy tvoří inteligentní a zábavnou bankovní loupež, zločin navenek dokonalý, uvnitř ale ještě dokonalejší.

10 nejlepších filmů Denzela Washingtona

4. Man on Fire
A máme tady první zmiňovanou spolupráci Denzela s Tonym Scottem. Na začátek si připravili klasický námět pro akční snímky o klišé budování vztahu mezi dítětem a jeho ochráncem. Pojali to ale vlastním stylem, přičemž se soustředili na to, aby sbližováním bývalého vládního agenta Johna Creasyho s 9-letou Pitou nevypadalo nelogicky a nedělo se jenom proto, že si to vyžadoval scénář. Když ale mladé děvčátko unesou, Creasy vyhlásí válku téměř celému městu. Těšit se můžete na kvalitně sestříhanou akci, pár skvělých momentů a zajímavý finish. Man on Fire je dnes už klasikou v žánru a rozhodně nebudete litovat, jestli po něm sáhnete.

10 nejlepších filmů Denzela Washingtona

3. Flight

Málokterý alkoholik se dokáže podívat do zrcadla a vidět v něm to, co se tam i ve skutečnosti odráží. To, co reflektuje trosku a nežádoucí osobu a mnohokrát i nebezpečnou pro své okolí. Whip Whitaker to má ale o to těžší, protože je kapitánem letadla. Něco jako alkohol by u něj podle předpisů, ale i etických nepsaných zákonů, mělo být tabu. On ale alkoholu holduje ve velkém a střízlivý není ani během pádu letadla, které pilotuje. Svým manévrem ale zachrání stovky lidí, ale to soud nezajímá. V kokpitu se totiž našla flaštička alkoholu a hon an zničeného alkoholika stojícího před těžkým rozhodnutím a nekompromisním psychickým rozpoložením může začít.

Jestli se rádi díváte do bolavé duše, která se chce napravit, ale je na to příliš slabá, Flight je filmem právě pro vás. Na nic si nehraje, nikoho neglorifikuje a zobrazuje život takový, jaký je. Exceluje jako Robert Zemeckic na pozici režiséra, tak Denzel Washington jako člověk s těžkou alkoholickou minulostí, který je přesvědčený, že takhle dále pokračovat nemůže. Nebo ano?

10 nejlepších filmů Denzela Washingtona


2. American Gangster
Musím se přiznat, American Gangster jsem musel vidět nadvakrát. Už ani nevím, z jakého důvodu to bylo. Jistě, Ridley Scott natočil skutečné precizní mafiánský film, který ani není tak typickým zobrazením mafie, jako spíše mafiánského života a druhé strany mince. V době, kdy už Omerta neznamenal tolik, co kdysi, se obyčejný policista rozhodl položit nejvlivnějšího a největšího muže newyorského podsvětí. Jestli se mu to podařilo, zjistíte až ve filmu. Excelují zejména herecké výkony, zamrzí ale absence dostatečné gradace. S odstupem času se vlastně ani neumím vzpomenout na skutečně výrazné a pamětihodné scény, pokud snad nemluvíme o konci. Je tu ale prvek, který se povznáší nad všechny ostatní. Denzel Washington se stal jednoduše mafiánem s velkým M. Nebylo vteřiny, kdybyste mu to ve filmu nevěřili a kdybyste měli pochybnosti o jeho hereckém umění. American Gangster je ale stále velmi kvalitním počinem, který vás rozhodně vyvede z míry. Je to právě ten typ filmu, po kterém zpytujete své svědomí s výčitkami, proč jste po něm sakra nesáhli už dříve.

10 nejlepších filmů Denzela Washingtona


1. Philadelphia
Jsem si vědomý, že mě pravděpodobně za můj výběr prvního místa ukřižujete. Ale Philadelphiu jsem viděl jako poslední ze seznamu a jen jsem si tak potvrdil, že ačkoliv jsem viděl stovky skutečně úžasných filmů, tam venku jich na mě čeká ještě mnohem více. Proč jsem vlastně tohle drama zařadil tak vysoko (vlastně nízko, když scrollujete dolů)? Mám pro to víc důvodů. Začít můžeme skvělými hereckými výkony jako Denzela Washingtona, tak i Toma Hankse (v roku 1993 vlastně získal za tuto roli Oscara, přitom samotný film nebyl v kategorii „nejlepší film“ nominovaný vůbec) zaručující atraktivní dvouhodinovku plnou sympatických a povzbudivých zjištění o homofobii a jejich nelogické síle ve společnosti. Silnou pointu má potom i samotný pohled do duše člověka trpící homofóbií jako takovou, ačkoliv stále prosazující zákony a spravedlivost. Film nádherně zobrazuje realitu, ve které se ocitáte jako člověk trpící nemocí AIDS, kterého společnost odvrhla ještě dříve, než ho odvrhla samotná fyzická podoba života.

10 nejlepších filmů Denzela Washingtona

Když se advokát Andrew Beckett (Hanks) dozví o tom, že má AIDS, rozhodne se o tom mlčet, ale to se nelíbí správní radě společnosti, ve které pracuje. Ta ho vyhodí a Andrew se ji rozhodne zažalovat za diskriminaci. Potřebuje ale kvalitního právníka, co ale v jeho případě nebude lehké. Gayové to mají těžké i dnes, co máme v živé paměti i my Slováci, že? No homosexuálové trpící smrtící chorobou přenášenou hlavně pohlavním stykem, to ve společnosti mělo jednoduše dvojnásobně náročnější. Když se ocitnete na konci filmu, určitě budete čekat celkem jiné finále. Finále, které by vás tahalo za slzy a naivně vás nutilo přesvědčit, že je vám ve skutečnosti této vymyšlené postavy líto. Sami dobře víte, že na ni zapomenete. Na co ale nezapomenete, je způsob, jakým nám je prezentovaná homofobie a reálný pohled na lidi, kteří nejsou zlí, jsou jen syny a dcerami, kterým výchova předurčila brát homosexuály tak, jak je v minulosti brala široká veřejnost.

Bonus: Remember the Titans
Nejspíš si říkáte, proč tu není žádný Denzelův film ala Coach Carter. Víte, v každém z těchto počinů (kromě Hurricane) jednoduše Denzel neměl dostatek prostoru, abych ho mohl označit za hlavní postavu. I v Remember the Titans fungoval jen jako postava, která přenášela další postavy přes jejich psychologickou změnu. Jestli se mu kamera věnuje aspoň polovinu stopáže, je to vlastně úspěch. Trenéra Boona zahrál opravdu dobře a ukázal nám, že to není žádný dokonalý trenér, ale naopak, má se co učit a čeho litovat. Je precizní a tvrdý, ale jak to už bývá, přináší to své ovoce. Stejně jako Remember the Titans, i Hurricane nebo Great Debaters rozhodně stojí za zhlédnutí. Při posledním jmenovaném dokonce svítí Denzelovo jméno i u kolonky režisér.

10 nejlepších filmů Denzela Washingtona

Honorable mentions:Jestli máte rádi oddychové akčňáky, rozhodně doporučím 2 Guns, Safe House nebo Únos vlaku 1 2 3. Denzel se ale probojoval do Hollywoodu i díky známým a celkově podařeným životopisným dramatům, ať to byly snímky sportovního charakteru nebo ne, jestli máte Washingtona rádi, zhlédnout byste je měli. Mluvím o zmiňovaných Great Debaters, Hurricane či Malcolm X.

Ztotožnili jste se se seznamem aspoň trochu? Nebo se vám zdá úplně ulítlý? V každém případě, myslím, že minimálně první pětka by měla rezonovat ve vzpomínkách každého filmového fanouška. Garantuji vám, že se nebudete nudit a nebudete ani zklamaní. S vědomím, že měl Denzel Washington v prosinci 60 let je mi jasné, že remake Maginificent Seven (informace o něm najdete mezi prvními na Filmkultu) bude pro něj snad posledním možným velkým kouskem, ale o to víc z něj mám radost. Ještě předtím, než tento projekt zavrhnete jen proto, že je to remake, mějte na paměti, že i americká verze z roku 1960 je "jen" remakem japonských Sedmi Samurajů. Jaký je váš TOP 10 u Denzela? Nebo jste spíše na jiný typ herců? V tomto případě neváhejte a napište nám, o kom byste se chtěli dočíst příště? Já osobně si troufám na dvě osobnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse