Sobota 20. 1. 2018 svátek má Ilona, Sebastián

hledej na refresheru

REFRESHER papá – Rebio aneb zdravý životní styl v centru Brna

Stále více lidí pohlcuje myšlenka zdravého životního stylu, proto se rozrůstají i restaurace tohoto typu a my jsme se rozhodli jednu z nich navštívit.

30. březen 2015, 15:16
30. březen 2015, 15:16

Rebio je síť čtyř brněnských restaurací, které v roce 2009 jako první v České republice získaly Bio certifikát a díky němu mohou všechny čtyři restaurace používat logo Bio. Certifikace a logo Bio má zaručovat všem zákazníkům restaurace ekologický původ konkrétních surovin v pokrmech. Rebio ale vzniklo už v roce 2004 jako první bio restaurace svého druhu nejen v Brně, ale v celé České republice. Dnes jsou restaurace zabývající se myšlenkou zdravého životního stylu vcelku rozšířené a pyšní se velkou oblibou po celém světě.

 

REFRESHER papá – Rebio aneb zdravý životní styl v centru Brna

 

My jsme si pro naši návštěvu zvolili největší restauraci ze sítě restaurací Rebio, která v letním čase minulého roku prošla modernizací. Nachází se v nákupním komplexu Velký Špalíček v historickém centru Brna na Dominikánském náměstí. Při vstupu nás zaujala nejen četná obsazenost stolů, ale i samotné vybavení tohoto podniku. Jak Rebio uvádí na svých webových stránkách, vnitřní dispozice restaurace jsou navrženy podle zásad Feng-Šuej. Nábytek z masivního jasanového dřeva přispívá ke zklidnění mysli a tesařské se srubovými konstrukcemi evokují návrat k přírodě. K příjemné návštěvě by měly přispívat i české granáty (minerály, nikoli zbraně hromadného ničení), které se podle dostupných informací nachází pod dlažbou ve vstupních prostorech.

 

Restaurace je koncipována do čtyř takzvaných barů, kde se výběr pokrmů každý den liší. Salátový bar nabízí 8 druhů zeleninových a ovocných salátů. Jídelní bar naopak nabízí dvě polévky, osm druhů teplých jídel a dvě vegetariánské speciality. Domácí cukrárna poskytuje široký výběr čerstvých dezertů. Poslední bar nabízí směs ovocných a zeleninových koktejlů, bio limonády, bio kávy, bio čaje a bio alkoholické nápoje jako například kvasnicové pivo. Všechny bary s výjimkou nápojového jsou samoobslužné. Fungují na principu takzvaných švédských stolů, kdy si na talíř naberete jakékoliv jídlo z příslušného baru a podle váhy vašeho výběru také zaplatíte. Cena hlavního jídla většinou odpovídá 24 Kč za 100 g ve všech čtyřech restauracích.

 

REFRESHER papá – Rebio aneb zdravý životní styl v centru Brna

 

V den naší návštěvy jsme jako polévku zvolili sicilskou polévku s gorgonzolou, vlašskými ořechy, česnekem, bylinkami a smetanou, kde jsme za jednu naběračku zaplatili 28 Kč. Na polévku pějeme samou chválu, nedalo se jí nic vytknout, protože byla dostatečně ochucená, česnek byl přiměřeně cítit a polévka byla hustá.

 

REFRESHER papá – Rebio aneb zdravý životní styl v centru Brna

 

Další chod jsme poskládali ze Salátu s dýní Hokaido, Bohatýrské zeleninky, Fazolového bio guláše a dvou karbanátků, přičemž plný talíř stál slušných 142 Kč. Bohatýrská zeleninka obsahovala papriku, rajčata, lilek, brokolici, květák a tofu. Chuť i vzhled by se dal přirovnat k leču, zelenina nebyla rozvařená a tofu dokonale doplňovalo celý pokrm. Stejně tak můžeme doporučit i oba karbanátky. První se skládal ze zeleniny a druhý z fazolí a jednoznačně to byly nejlepší karbanátky, co jsme zatím kdy jedli. Fazolový guláš s vařeným bramborem a jarní cibulkou už doporučit nemůžeme, brambory sice nebyly rozvařené, ale guláši prostě „něco“ chybělo. U hlávkového salátu s dýní Hokaido a česnekem jsme byli nemile překvapeni chutí, která nepochybně pokořila všechny hranice bio pokrmů. Chuť byla trpká a dýňový salát doslova chutnal jako zemina, což je škoda, protože jsme si až do soudného dne mysleli, že žádný pokrm z dýně nemůže chutnat takhle špatně. Nicméně takových chyb by se restaurace mohla vyvarovat ochutnáním jídla kuchařem, což se v tomto případě pravděpodobně nestalo, ale dost polemizování.

 

REFRESHER papá – Rebio aneb zdravý životní styl v centru Brna

 

Z rozsáhlého výběru čerstvých dezertů jsme po dlouhém přemýšlení vybrali dva. Napřed jsme chtěli zkusit světlý malinový dort za vydatných 55 Kč, ale nakonec zvítězil tmavý borůvkový dort s jahodami taktéž za 55 Kč. Jako druhý jsme ochutnali muffin plněný povidly a posypaný sekanými mandlemi za příjemnějších 30 Kč. Všechny vybrané zákusky byly vynikající, byly nadýchané a ovoce chutnalo jako čerstvé. Zákusky tedy určitě doporučujeme.

 

REFRESHER papá – Rebio aneb zdravý životní styl v centru Brna

REFRESHER papá – Rebio aneb zdravý životní styl v centru Brna  

Z nápojového baru jsme se chtěli vyvarovat fresh koktejlům, které jsou ke koupi na každém rohu, a tak jsme zkusili nápoj ze zeleného ječmenu za 38 Kč. Chuťově to nebyla žádná fantazie, nicméně silný gastronomický zážitek, a pokud jste milovníci zdravé výživy a nepopíjíte celý den jen Coca-Colu, zelený ječmen je pro vás jako dělaný.

 

REFRESHER papá – Rebio aneb zdravý životní styl v centru Brna

 

Informace o českých granátech v podlaze už je trochu přitažená za uši, avšak celková návštěva byla víceméně příjemná. S ohledem na naše předchozí návštěvy, můžeme restauraci doporučit. Pokud se rozhodnete někdy vyzkoušet zdravou stravu nejen v podobě čerstvé doma nakrájené zeleniny, Rebio by mělo být jasnou volbou. Dezerty jsou takřka neodolatelné a celý koncept podniku má zajímavý smysl. Nicméně salát s dýní Hokaido byl nepříjemným probuzením do reality a my jen doufáme, že výročí 10 let od vzniku sítě Rebio v minulém roce nebylo pomyslným křížkem na závěr.

 

6/10

Vyjádři svůj názor na článek
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Odpad Méně takových článků
Super! Více takových článků
Řekni nám, proč se ti článek nelíbí:
Děkujeme za tvůj názor!
Pomáhá nám i autorům při zkvalitňování obsahu na stránce.
Zobrazit 8 komentářů
Diskuse
nebo odeslat jako anonym
8 komentářů
Seřadit komentáře podle oblíbenosti času přidání
31. březen 2015, 21:59

fuuj

6 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Gigi7. květen 2015, 20:09

Znami tam robil, keby vidite ako tam pripravuju jedlo tak Vas vidina "zdraveho" a "lacneho" pokrmu prejde ;). Nasraneho 3000 glutamanu, suroviny z Makra a 80% jedal je zamaskovane a korenene zeli s bramborom :D a cena je tiez mimo lebo ked si naberiete jednu obstojnu porciu (taku za 89 kc menickovu v priemernej dobrej restike) tak v Rebiu nechate aj 130 ;)

4 Odpovědět · Nahlásit
avatar
retart30. březen 2015, 15:48

skuste nabuduce napisat o normalnej reštauracii a ne o takejto hipsterskej pi*ovine,kde ajtak nikto normalny ani nevkročí

3 Odpovědět · Nahlásit
avatar
jjake30. březen 2015, 23:50

toten nick ťa vystihuje

6 Odpovědět · Nahlásit
avatar
rebyo30. březen 2015, 18:36

tato "hispterak" pi*ovina je otevřená v brně déle než ty znáš slovo "hispter" ty retard. Nicméně kuchyně stojí za nic, kuchaři často ani neví jaký pokrm je s mlékem, vejcem apodobně. Drahá pi*ovina pro holky z kanclu co si myslí, že z toho zhubnou.

14 Odpovědět · Nahlásit
avatar
puk30. březen 2015, 19:06

Nie je náhodou jedna zo zásad feng-šuej, že človek by mal byť usadený tak, že by videl na dvere alebo na smer ktorým k nemu prichádzajú ľudia? Ako nie som nejaký odborník ale hento som si zapamätal aj ja, tak mi to tam akosi nesedí.

2 Odpovědět · Nahlásit
avatar
blablabla30. březen 2015, 20:13

čo tak začať recenzovať slovenské reštaurácie?? tieto české asi nikoho nezaujímajú

-9 Odpovědět · Nahlásit
avatar
blablabla31. březen 2015, 9:32

hej! kua najdi si vlastný nickname, tento tu používam ja

4 Odpovědět · Nahlásit
Odebírej REFRESHER videa