Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2015 19:48
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

10 nejlepších filmů Morgana Freemana

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nezaměnitelný hlas, půvab, sympatický úsměv a o mnoho víc zdobí herce, kterého má rád snad každý. My jsme vybrali 10 jeho nejlepších filmů.

Ne, skutečně se tento seriál nezměnil na zaměření se na afroamerických herců. Naposledy jsme tu měli TOP 10 od Denzela Washingtona, dnes se zase podíváme na jeho staršího kolegu, nezaměnitelného Morgana Freemana. Jeho hlas, charisma a sympatie, které rozdává v každém jednom jeho filmu jsou už dnes považovány za nestrhnutelnou nálepku a poznávací znak talentovaného rodáka z Tennessee. Morgan má dnes už 77 let, ale stále se aktivně objevuje před kamerou, za což jsme mu jen vděční. Na jeho úctyhodný věk má ve filmografii slušný počet projektů, ale zdaleka ne tolik, kolik by měl, kdyby začal hrát dříve. Freeman totiž hrál v seriálech nebo v nenápadných snímcích, ale zazářil až v roce 1989, a to hned v trojici filmů, konkrétně to byly Glory, Driving Miss Daisy a Leaon On Me. Dva z těchto počinů se probojovaly i do našeho seznamu. Někteří možná budou namítat, že do seriálu se mohli vyhrat i o mnoho lepší herci a že Morgan je vhodný jen jako support herec, tedy herec vedlejších rolí, něco jako Joe Pesci. To je ovšem omyl. Freemanovo charisma a síla, jaká z něj vyzařuje, nejednou utáhla celý film sama. Zazářil sice ve vícero snímcích jako vedlejší postava, ale kvůli tomu z jeho hereckých schopností nic neubylo. Pojďme se tedy podívat na nás subjektivní žebříček jeho 10 nejlepších filmů. Přihlíželi jsme přitom na to, jak dlouho se na placu ohřál, jak kvalitní byl jeho výkon a film samotný.

10. The Dark Knight Trilogy

Lucius Fox byli s Alfredem extrémně silnými složkami během všech třech filmů kvalitní trilogie Christophera Nolana, který zobrazil Batmana jako nikdo předtím a s největší pravděpodobností ani nikdo po něm. Naneštěstí pro nás, Freeman nedostal až tak mnoho prostoru, ale vždy, když se objevil, pomyslně mrkal na diváka, který se tak těšil na každou jednu jeho další scénu. Dark Knighta prověří až zub času. ale určitě se ve spojení s ním bude vzpomínat i sympatická tvář Foxe, Batmanovy druhé pravé ruky. Čím to ale ksakru je, že vždy, když se píše nebo zmíní o tomto počinu od Nolana, mám chuť se na to podívat zase a znovu?

10 nejlepších filmů Morgana Freemana


9. Robin Hood: Prince of Thieves
Kevin Reynolds (Hatfields & McCoys, 187) spojil síly s dalším Kevinem, ovšem o mnoho libozvučnějšího jména. Costner ztvárnil Robina Hooda a jeho reinkarnace slavného zbojníka do teď považuje za nejlepší, i když ne nejautentičtější. Na tu už má nárok asi Russell Crowe. Freeman si zahrál postavu Azeema, kterému Robin zachránil život. Azeem se zapřísahal, že mu bude na pomoci do té doby, než nebude jeho dluh splacen. A tak i učinil. Byl Hoodovým mentorem, ale i bratrem ve zbrani. Jen málokoho jeho postava neučarovala.

10 nejlepších filmů Morgana Freemana


8. Invictus

Myslím, že se shodneme, že Freeman byl lepší Mandela než Idris Elba. Navíc měl i pro veřejnost příjemnější téma, jelikož rozebíral vztah nově zvoleného prezidenta Jihoafrické republiky s kapitánem rugbyového mužstva, Fracoisem Pienaarem (Matt Damon). Skrz sport se rozhodne Mandela spojit národ, který je stále rasově, ale i ekonomicky rozdělený. Outsideři z JAR překvapí celý svět a postoupí na Světový pohár 1995. Freeman tu částečně hraje i samého sebe. Některé jeho projevy je jednoduše nemožné odstranit, ale tak nějak mu to při této roli výrazně svědčilo. Invictus nebyl jen zajímavý sportovní film, ale i drama, o které se postaral právě Freeman a jeho výkon co by ustaraného, ale odhodlaného rodiče a prezidenta, který miluje svůj lid.

10 nejlepších filmů Morgana Freemana

7. Lean On Me

Konečně něco z prostředí skutečného amerického života v ne příliš nejluxusnějších čtvrtích. Postava nekompromisního a občas i neférového učitele a ředitele Joea Clarka, jedna z nejherečtějších Freemanových rolí, prokázala, že tento pan herec to nehraje jen na dobrosrdečný úsměv, úžasný hlas a charisma. Arogantní Clark vyhodil 300 dětí ze školy, jen aby těm zbylým 2700 dal šanci na lepší školní výsledky, ale hlavně šanci na lepší život. Lean On Me nezobrazí naivní přeměnu dealerů drog a prvotřídních chuligánů na šprty. Budete rádi, když někoho nezabijí a dokáží spravit test minimálních vědomostí. V případě, že si jedete podobné výchovně nápravné počiny, Lean On Me je jednoznačně pro vás.

10 nejlepších filmů Morgana Freemana

6. Magic of Belle Isle

Režisér Bucket List (Než si pro nás přijdou) nebo Flipped ( Má mě rád, nemá mě rád), Rob Reiner, se na podobné snímky specializuje. I k tomuto jsem se dostal jen náhodou a musím říct, že vůbec nelituji. Magic of Belle Isle je směsí komedie a dramatu, při které máte na tváři nenápadný úsměv, který nezmizí ani po závěrečných titulcích, za což ve velké míře může úžasně napsaná a s láskou zahraná Freemanova postava, spisovatel Monte Wildhorn. Tomu nečekaně umírá manželka a on, připoután na invalidní vozíček, ztrácí chuť psát romány a utápěn v alkoholu i chuť žít. To se změní po prožitém letu i jezírka, kde se pozná s opuštěnou matkou a jejími třemi dcerami. Magic of Belle Isle má v sobě skutečně jakousi magii a pokud se k vám až doteď nedostal, radím vám, změňte to, stejně, jak dokázal Reiner nádherných způsobem změnit duši Monteho, skvěle ztvárněného Morganem Freemanem.

10 nejlepších filmů Morgana Freemana

5. Million Dollar Baby

Máte-li rádi Clinta Eastwooda, věřte, že ho ještě nejednou vzpomenu. První film, který se celkem zaslouženě nachází v tomto seznamu, je zároveň jeden z nejlepších od Eastwooda. Perfektní Hilary Swank se v Million Dollar Baby stala odhodlanou boxerkou, která toužila po někom, kdo by jí věřil a trénoval ji. Frankie (Clint) ji ignoroval, jelikož si nemyslel, že mu přinese štěstí, a tak začala trénovat jen o pár metrů dál, u jeho přítele a společníka Eddiho (Morgan). Později si ji ale Frank všímá a začíná dojemná, emotivní cesta poznávání své minulosti a hlavně splnění velkého snu. Eastwoodovy snímky jsou známé tvrdostí a silnými emocemi, ale závěr Million Dollar Baby překračuje všechny únosné meze.

10 nejlepších filmů Morgana Freemana


4. Driving Miss Daisy

Jak jsem vzpomínal, společně s Lean On Me šlo o skutečně první projekty, kde Freeman doslova zazářil. Přitom jsou to úplně jiné role a postavy. Driving Miss Daisy mluví o starším řidiči Hokeovi, slečně Daisy (Jessica Tandy) a jejich stále se prohlubujícímu vztahu s nádherným koncem. Freeman tady zahrál prakticky samého sebe, i když své charisma i upřímný přátelský a dobrosrdeční úsměv musel pro ztvárnění Hokea několikrát znásobit. Pokud jsi neviděl a nevadí ti, že během celé délky filmu se obrazem nemihne ani jeden Transformer, Driving Miss Daisy bys určitě neměl obcházet.

10 nejlepších filmů Morgana Freemana

3. Unforgiven

Další nezapomenutelná Eastwoodovka a opět westernová. Přitom je Unforgiven tak trochu jiným westernem, který vás donutí postavy si zamilovat i z jiných důvodů, než jen kvůli tomu, že jsou dobří pistolníci. Freeman si tu zahrál Neda Logana, stárnoucího pistolníka, stejně jako Gene Hackman a Clint Eastwood. Když se v nedalekém městečku pořeže tvář prostitutky, viník je jen symbolicky potrestán. Ostatní ženy na něj ale vypíší odměnu, a tak se trojice kdysi známých a obávaných mužů vrhne opět mezi pouštní prach. Zajímavé vztahy mezi postavami, skvělé herecké výkony a místy inovační prvky tohoto žánru vyvrcholily do čtyř Oscarů. Unforgiven je žánrová kultovka a povinnost, kterou by rozhodně neměl nikdo vynechat. I když se Freeman opět dostal ,,jen" do vedlejší role, jeho přínos je neodmyslitelný.

10 nejlepších filmů Morgana Freemana


2. Seven

Jedna z nejlepších Fincherovek, kterou jste si jako děti pamatovali zejména kvůli hříchu obžerství a jeho necenzurovanému zobrazení, fungovala tak dokonale zejména díky neprůstřelnému scénáři a úžasnému Bradu Pittovi a Morganu Freemanovi. Mnoho lidí ale nešťastně zapomíná i na Kevina Spaceyho. Finchera nikdy nepřestane provázet nálepka dokonalého režiséra, který dokáže navodit atmosféru minimalistickými záběry na takové úrovni, jako se to většině jeho kolegů ani nezdá. Sedm smrtelných hříchů završuje 8. a tedy případ, kdy někdo tento obdivuhodný a dnes už legendární thriller neviděl. Freeman v něm hraje partnera Pittovy postavy detektiva. Občas ho povzbudí, občas mu vylepí pravdu s nápisem nebuď naivní, ale prostě další typická postava od tohoto herce a tedy jakýsi mentor a ochránce.

10 nejlepších filmů Morgana Freemana

1. Shawshank Redemption

Čekali jste něco jiného? Nesporný talent Franka Darabonta vyústil v jeden z nejlepších filmů na světě, na ČSFD je dokonce na prvním místě. Darabont má očividně rád knihy Stephena Kinga, i Útěk z věznice Shawshank je natočen podle jedné z jeho novel. Neuvěřitelná režisérská práce zachytávající několik nesmrtelných scén na periférii vězeňského života se nesmazatelně vryla do filmových análů. Životní výkon Tima Robbinse okořeněný o bezchybnou podporu Morgana Freemana, který Shawshankem prokázal svůj herecký rozsah a stanovil si určité poznávací znaky, které jsme měli v budoucnu, a tedy po premiéře Shawshanku, možnost vidět v jeho dalších rolích, znamenal obrovský úspěch. Básnit o tomto filmu můžeme i dále, ale všechna slova vynahradí jedna jediná projekce. V ní se ponoříte do příběhu neprávem obviněného muže. Ten přežívá ve věznici dlouhá léta, která mu krátí právě Freemanova postava.

10 nejlepších filmů Morgana Freemana

Honorable mentions: Freeman je známý i svým dabováním. Svůj ikonický hlas propůjčil mnoha animovaným pohádkám, naposledy to byl čaroděj v The Lego Movie. Nepohrdl ale ani akčními počiny jako Red, Lucky Number Slevin (Nabít a zabít), Now You See Me, Wanted, Danny the Dog (Utržený ze řetězu, velmi jsem rozmýšlel, jestli se pro tento podařený projekt nenajde místo v žebříčku) a taktéž zazářil v sci-fi Oblivion a dramatech jako Gone Baby Gone, Transcendence, Bucket List, 10 Items or Less a tak dále a tak dále. Morgan Freeman je stále velmi vyhledávaným hercem. Jeho sympatický projev, vzpomínaný nenahraditelný hlas a charisma, které vkládá do každé jedné postavy je jen část z toho, co dělá z tohoto muže takového dobrého herce. A i když se určitě neobjeví v seznamech nejlepších hereckých osobností, své kouzlo bude mít pro diváky i nadále.

Domů
Sdílet
Diskuse