Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2015 12:04
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Muž se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů za nejdelší let na vznášedle, které si sám vyrobil

TECH
Uložit Uložené

Vynálezce z Kanady byl uznán jako nový rekordman v letu na hoverboardu. Své vznášedlo si vyrobil sám a uletěl více než pětkrát delší vzdálenost než jeho předchůdce.

Hoverboardu Martyho McFlye jsme se stále nedočkali, ale to lidem nebrání si podobné vynálezy doma vlastnoručně vyrábět. Přesně to udělal kanadský inženýr a vynálezce Catalin Alexandre Duru, kterému se dokonce se svým podomácku vytvořeným vznášedlem podařilo s přehledem překonat světový rekord v nejdelším letu na hoverboardu. Svůj pokus uskutečnil loni na jezeru Ouareau v Quebecu, kde uletěl celých 275,9 metrů, čímž předchozího rekordmana dokázal předčit o více než pětkrát delší vzdálenost a před pár dny byl Guinnessovou knihou rekordů uznán jako nový právoplatný držitel rekordu.

Prototyp svého vznášedla ovládal pouze chodidly a zařízení bylo poháněno vrtulemi, které ho vynesly až do výšky téměř pěti metrů. Jak ale sám tvůrce později prozradil, je možné vystoupat daleko výš a podle svých slov by chtěl v budoucnosti svůj stroj otestovat i v „děsivých výškách“. Práce na designu a výrobě vynálezu mu zabrala déle než rok a prý je možné ho použít naprosto kdekoliv. S vývojem a plánováním mu pomáhal jeho obchodní partner Philippe Maalouf, se kterým plánuje vyrobit nový prototyp hoverboardu a stroj poté ve větším množství prodávat. Uživatel by měl být schopen ho ovládat pouze pomocí chodidel a bude dosahovat letové výšky zhruba 1,5 metru. Měli byste o takovou hračku zájem? 

Domů
Sdílet
Diskuse