Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. července 2015 14:49
Čas čtení 6:09
Dominik Vetrák

10 nejlepších filmů Toma Hankse

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Pan herec, který vládl zejména 20. století, se vyznamenal snad v každém oskarovém žánru.

Série článků o 10 nejlepších filmech daného herce pokračuje i nadále. Naposledy jste si zvolili Toma Hankse na úkor Russella Crowea, avšak vzal jsem si nějaký ten čas, než jsem pro vás jeho žebříček připravil. Bylo to ale o to snazší, že jsem nemusel nic dohánět. Tom Hanks je něco jako DiCaprio 90. let, kdy natočil několik ojedinělých kousků, na které se dnes podíváme. Stačilo mu jen 10 let na to, aby se postaral o 9 snímků, které se umístily i zde. A my se na ně jdeme podívat doufajíc, že po Spielbergově Bridge of Spies už bude vlastně neaktuální.

Pořadí určovala míra oblíbenosti filmů, mé osobní hodnocení, subjektivní pocity jak z filmu samotného, tak i ze samotného Hankse, no a v poslední řadě právě kvalita snímku jako takového. Pro zredukování rozsáhlosti textu jsem se rozhodl ušetřit vás řádků o tom, jaký je příběh a o co vlastně v daném projektu jde. Názvy vás přesměrují na ČSFD, kde se už tyto detaily snadno dozvíte.     


10. Road to Perdition (Cesta do zatracení)

Už zde Sam Mendes ukázal, že s vyprávěním příběhu to umí. Bohužel, stejně jako ve Skyfall, i zde mi chyběly emoce. Nijak extrémně jsem se s postavami sice nesžil, ale nějaké sympatie jsem k nim přechovával. Zaujme skvělý vizuál, dialogy, vskutku precizní režie, jejíž výplody jsou cítit a stejně tak herci. Paul Newman, Tom Hanks a Jude Law odvedli skvělou práci v každé ze svých scén. Příběh o mafiánovi, který shodou náhod přijde o rodinu a musí bojovat o holý život sebe vlastního a svého chlapce, se kterým se sbližuje až tehdy, když mu hrozí smrt, si 10. příčku vybojoval takřka bez problému.  

10 nejlepších filmů Toma Hankse

9. Catch Me If You Can (Chyť mě, když to dokážeš) 

Dnes už téměř kultovní záležitost, kdy Tom Hanks ve vedlejší roli naháněl Lea DiCapria celé roky. A jestli ho polapil, to vám doporučuji, abyste si zjistili sami. Určitě jde o perfektní kousek, kdy se lokace střídají s kreativními nápady ve scénáři, malými mind-f*cky a velkými překvapeními, určitým napětím a prvky humoru, nicméně bylo to tak trošku ze slabšího Spielbergova soudku. Žádné sci-fi, žádný wow efekt a žádný hluboký význam nebo náročná látka. Až na 9. místo se ale snímek dopracoval i kvůli tomu, že Hanks hraje prakticky druhé housle. Není mu ale co vytknout, skoro jako celému filmu, a tak vám radím dohnat zameškané. 

10 nejlepších filmů Toma Hankse


8. The Terminal (Terminál)

Spielberg podruhé. A podruhé jsme se opět dočkali filmu víc než sázejícího na herce a samotný příběh, než na něco jiného. Terminál je příjemné romantické drama, které zahřeje u srdce vždy, když se na něj podíváte. Zároveň je však třeba poznamenat, že nebýt Hankse, s jistotou by to tak úžasné nebylo. Dojemné scény střídá humor, nápadité „zvraty“ a sympatické výjevy Viktora Navorského. Pokud nemáte s přítelkyní dnes co dělat, doporučuji oddychnout si právě při tomto počinu. A je úplně jedno, že jste to už viděli. Dokonce i ten dabing je sympatický (za což může i fakt, že český dabing pro Hankse je chytlavý a všeobecně opravdu dobrý). Režijně precizní práce Spielberga a Hanksův roztomilý pohled nevinného muže s dobrým srdcem vás znovu rozpustní.      


10 nejlepších filmů Toma Hankse

7. Captain Phillips (Kapitán Phillips)

Paul Greengrass je mistr napětí na slovo vzatý. Když mu k tomu ještě nabídnete zpracování skutečného příběhu, můžete se těšit na skutečně neutichající atmosférickou jízdu. Přesně to byl případ Kapitán Phillipse, který překvapil snad v každém ohledu. Tom Hanks je už jednoduše za zenitem, a tak jeho předvedený výkon doslova uchvátil. Schválně, kdo z vás si až doteď pamatuje závěrečnou půlhodinu a hlavně scénu na ošetřovně? Skvělá režie byla postavená a pevném scénáři, ale zejména taky na Hanksovi a ostatních hercích. Pokud chcete zůstat v němém úžasu a zažít kvalitní napětí, které se už celé roky neúspěšně pokoušejí přenést na stříbrné plátno horory, Captain Phillips je pro vás tím pravým. 


10 nejlepších filmů Toma Hankse

6. Cast Away (Trosečník)

A zde přichází chvíle, kdy se na mně zase jednou zanadává pár stovek lidí. Trosečník je jeden z nejoblíbenějších filmu televizních stanic s Tome Hanksem, a tak je logicky i jeho nejlepší, že? Bohužel, není to tak. Nebýt Hankse, kterému připadla více než hodina záběrů s minimálním počtem monologů, respektive slov jako takových, by to ztratilo ze svého kouzla víc než dost. Stále však jde o kvalitně natočený, i když místy zdlouhavý film. Stejně jako Terminál, ani Trosečník není naivní dětský příběh o ideálním konci. Jeden z případů, kdy pro mě film samotný přebil právě herec a jeho schopnosti. Ne, že by bylo Zemeckisovo dílo slabé, jednoduše se mi všechny v první pětce líbily o něco víc.    


10 nejlepších filmů Toma Hankse

5. Philadelphia

Od 5. místa jsou to totiž všechno snímky, které by mohly být všechny na jednom místě a nikdo by asi ani neprotestoval. Bohužel, tak to nefunguje a já se tak musel rozhodnout, co kam zařadit. Po nějakém čase jsem už z toho začal bláznit a vyšlo z toho toto. Ve Philadelphii jsme viděli Hankse jako muže trpícího AIDSem. Kromě neuvěřitelné fyzické proměny rezonují po letech stále i dialogy, děj jako takový nebo spolupráce s Denzelem. Philadelphia vlastně úřaduje na mé první příčce nejlepších Denzelových filmů, nicméně u Hankse se dostala až na 5. místo, což o něčem vypovídá. Síla homofóbie ve společnosti, perfektní herecké výkony znázorňující životy dvou lidí žijících na opačných březích té stejné řeky a mnoho dalšího způsobilo, že tento snímek se vám pod kůži dostane velmi snadno.   


10 nejlepších filmů Toma Hankse

4. Apollo 13

Ještě před Greengrassem se Hankse spojil s asi nejlepším režisérem zaobírajícím se skutečnými událostmi a životopisy - Ronem Howardem. Celkem minimalistický film, jehož podstata se odehrává ve vesmírném modulu, převážně ale v malých prostorách. V nich se ústřední trojice hrdinů ze začátku potí, aby se později dostala k mrazivé teplotě. Skvělý Hanks, skvělí vedlejší herci, skvělý film. Může za něj zejména vzpomínaný Howard. Scénář tohoto filmu vypadal na papíru možná průměrně, ale právě on s herci z něho udělal prvotřídní atmosférickou sci-fi v malých prostorách s nezastavující se gradací napětí až do konce. A Hanks opět exceloval.  


10 nejlepších filmů Toma Hankse

3. Green Mile (Zelená míle)

Kdo by neznal již kultovní snímek od Franka Darabonta, který jednoduše vězeňské drama ovládá jako nikdo jiný? Nádherný příběh, nejen filmu jako takového, ale i jeho postav. Kdo z vás při prvním shlédnutí čekal věci, jaké se v příběhu stopáže udály? A kdo z vás si kdy řekl, že bude sympatizovat s krysou? Hanks byl opět geniální, vytvořil nezapomenutelnou postavu, zažral se do ní a nepustil ji ani dlouho po natáčení. Dramatická atmosféra, důraz na budování vztahů a jistý příchod konce některých vězňů a mnoho jiného umocňovaly sympatie ještě i k té prokleté myšce. Hříchem by bylo nevzpomenout na Michaela Clarka Duncana (v září to budou už tři roky, co nás opustil). Zelená míle se těší popularitě i dlouhé roky po vydání. Není se čemu divit. Jde o řemeslně dokonale zvládnutý film, který vsadil na nejdůležitější aspekty tohoto umění.


10 nejlepších filmů Toma Hankse

2. Saving Private Ryan (Zachraňte vojína Ryana)

Možná to bude tím, že mám pro vojenské filmy slabost, anebo i tím, že jsem Ryana viděl zrovna nedávno, nicméně nemohl jsem ho dát níž než na druhé místo. Článek se nezaměřuje jen na Hanksovy herecké výkony (jak jinak, i zde ale excelovat pod Spielbergovým dohledem), ale i na kvalitu samotného filmu, no a Zachraňte vojína Rayana je pro mě dokonalou směsí silných emocí (už začátek je pro mě mimořádně silný), skvělých herců hrajících sympatické postavy, opravdu úchvatných naturalistických scén (o vylodění v Normandii ani nemluvě), skvělých dialogů a budování chemie, výborně zrežírovaných akčních sekvencí tvořících tak jeden z nejlepších vojenských filmů vůbec. Povinnost pro každého z vás!   


10 nejlepších filmů Toma Hankse

1. Forrest Gump

Jakýkoliv jiný film na první příčce by asi nastartoval mohutnou vzpouru a já vám i celkem rozumím. Málokterý příběh je tak dojímavý jako život Forresta Gumpa, neuvěřitelně srdečného muže, který žil celý život pro jiné, jinak se vlastně cítil nenaplněný. Stejně tak můžeme mluvit o Hanksově životní roli, kdy zahrál jen mírně „zpomaleného“ muže způsobem nevídaným. 22leté drama ale stále dokáže vyvolat nové emoce, přičemž já osobně v něm pokaždé, když ho vidím, najdu něco, co jsem předtím přehlédl. Nejjednodušší popis by zněl asi tak, že Forrest Gump je filmem, jaký jsme dlouho od té doby neviděli. Já osobně neznám asi nic, co by mě tak pohladilo po duši a vzbudilo tolik úžasu, sympatií a emocí zároveň. Perfektní vedlejší postavy, nádherný odkaz a nezapomenutelné dialogy nebo hlášky. V tomto počinu najdete vše, co tak moc na filmech milujete.    

10 nejlepších filmů Toma Hankse

TOP 10 tohoto úžasného herce máme tedy za sebou. Jak vnímáte žebříček, jak byste ho změnili, ale hlavně, co vám v něm chybí, respektive, jaký snímek jsem přecenil? Anebo jste viděli něco s Tome Hanksom, co za moc nestálo, ale bylo by vhodné připomenout si jeho herecký výkon? Velký prostor pro Honorable Mentions tentokrát nebude, ale určitě stojí za to připomenout si Cloud Atlas od sourozenců Wachowských, sci-fi jemně podceněné, alespoň v mých očích, jeho dabing pro trilogii Toy Story, seriál Pacific nebo Bratrstvo neohrožených, Lásku přes internet nebo Velké vítězství.    

Tom Hanks brzy oslaví 59. narozeniny, jeho herecký um se sice nevytratil, ale zanedlouho dojde k věku, kdy už nebude moct tak aktivně běhat po celé Americe, Normandii nebo létat ve vesmíru. Prospějí mu spíš civilnější role, nicméně všichni budeme doufat, že nám znova ukáže, proč o něm mnozí hovoří jako o nejlepším herci 90. let, kterým v mých očích bezpochyby také je. A co vaše TOP 10? 

Domů
Sdílet
Diskuse