
REFRESHER recept: Osvěžující jablečný dort jako od babičky
Připrav si jablečný dort s borůvkami jako od babičky, který tě osvěží v horkém letním dni.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.

REFRESHER recept: Osvěžující jablečný dort jako od babičky
Připrav si jablečný dort s borůvkami jako od babičky, který tě osvěží v horkém letním dni.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.

Během léta není o ovoce nouze. Dnes využijeme borůvky a především jablka, která sice dozrávají až na konci léta, a pokud je neseženeme na naší či sousedovic zahradě, můžeme se vypravit na městské farmářské trhy, které jsou v každém menším i větším městě. Podpoříme tak místní farmáře a společně si uděláme osvěžující jablečný dort jako od babičky.

Ingredience:
(8 - 10 porcí)
- 1,2 kg jablek
- 2 citrony
- 300 g borůvek
- 150 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového aroma
- 3 balíčky vanilkového pudinku
- 1 balíček piškotů
- 400 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr

Postup
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostky přibližně o hraně 2 cm. Nakrájená jablka vložíme do hlubokého hrnce, zalijeme 250 ml studené vody, přidáme 150 g cukru krupice, šťávu ze dvou vymačkaných citrónů a přivedeme k varu. Jablka vaříme zhruba 15 minut, dokud zcela nezměknou a poté je tyčovým mixérem rozmixujeme.

Vzniklé jablkové pyré opět přivedeme k varu. Směs vanilkového pudinku rozmícháme v 500 ml studené vody a společně se lžičkou vanilkového aroma přilijeme k jablečnému pyré. Vše za stálého míchání krátce povaříme.
Dortovou formu o průměru 25 cm vymažeme máslem a následně celé dno vyskládáme piškoty. Dno musí být vymazané máslem, protože tak piškoty lépe drží na dně a nemají tendenci po přilití jablečného pudinku stoupat. Piškoty přelijeme částí jablečného pudinku tak, abychom je zcela zakryli, poté přidáme další vrstvu piškotů a nakonec znovu přelijeme piškoty jablečným pudinkem. Po celé ploše dále rozprostřeme borůvky a necháme vychladnout. Pozor! Dort nedáváme do lednice, protože by nám horký pudink popraskal.

Jakmile dort vychladne, smícháme 400 g zakysané smetany společně s jedním vanilkovým cukrem a potřeme celý dort. Než se do jablečného dortu pustíme, necháme jej nejlépe přes noc v lednici.
Jablka ani borůvky nejsou striktní ingrediencí, jablka můžeme nahradit například hruškami a místo borůvek můžeme použít třeba jahody.



Dobrou chuť!
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.