Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2015 10:24
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Vojáci otestovali robotického psa od Googlu v simulovaném boji. Podařilo se mu obstát?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Robotický pes může být v řade situací přínosným pomocníkem, ale dokázal by se osvědčit i v těžších bojových podmínkách? Přesně to se rozhodli otestovat američtí vojáci.

War, war never changes. Co se ovšem mění, jsou válečné technologie a jedna z těch aktuálních se zaměřuje na možné nahrazení nejlepšího přítele člověka v určitých situacích jeho robotickým protějškem. O potenciálním přínosu tohoto mechanického společníka v každodenním životě nemůže být pochyb, dokázal by ale spolehlivě obstát i na bojišti? V několika posledních dnech uskutečnila Agentura ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty ve spolupráci s Námořní pěchotou Spojených států amerických sérii drilů, při kterých kromě jiného otestovali právě uplatnění robopsa jménem Spot v bojových podmínkách

Vojáci otestovali robotického psa od Googlu v simulovaném boji. Podařilo se mu obstát?

Spot byl vyvinut inženýrskou společností Boston Dynamics, kterou koncem roku 2013 odkoupil gigant Google a poprvé byl světu představen letos v únoru (február). Rozhodně se ovšem nejedná o prvního robotického psa bostonské firmy. Jedním z předchůdců nejnovějšího modelu společnosti je například Big Dog, který byl dříve také podobně testován, oproti němu se ale Spot vyznačuje zejména menšími rozměry, nižší hmotností a větší hbitostí. Váží zhruba 72 kilogramů a je bezdrátově ovládán pomocí herního ovladače připojeného k laptopu na vzdálenost až půl kilometru. Operátor přitom může být bezpečně skrytý mimo zrak nepřítele. 

Vojáci otestovali robotického psa od Googlu v simulovaném boji. Podařilo se mu obstát?

Během samotných nácviků byl Spot podroben testování v různých terénech, například v kopcích, zalesněných oblastech nebo městských lokacích. V jednom z drilů byl Spot jako průzkumník vyslán do budovy s úkolem vyhledat případné hrozby, k čemuž by vojáci mohli běžně použít živého psa. A podle všeho odvedl poslušný robot velmi kvalitní práci. „Spot je skvělý a překonal i naše stanovené cíle,“ prohlásil spokojeně kapitán James Pineiro. „Vojáci na novou technologii reagovali velice kladně, osvojili si ji a přišli s novými nápady, o kterých se nám ani nesnilo.“ Dále vyjádřil ochotu v experimentování s technologií čtyřnohých robotů pokračovat i nadále a vylepšit tak válečné schopnosti Námořní pěchoty. 

Vojáci otestovali robotického psa od Googlu v simulovaném boji. Podařilo se mu obstát?

V představovacím únorovém videu schytal chudák Spot i pár drobných kopanců

Domů
Sdílet
Diskuse