Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. listopadu 2015 1:38
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Vedl sektu fanatiků, kteří vraždili na povel: Šílený zločinec Charles Manson je ztělesněním všeho zla

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Získal si následovníky, kteří pro něj byli ochotni vraždit na slovo. Charles Manson měl plán na ovládnutí světa a zapsal se do historie jako jeden z nejstrašnějších zločinců.

Charles Manson patří mezi neznámější zločince minimálně druhé poloviny 20. století a jeho jméno se v průběhu let prakticky stalo synonymem pro zlo. V problémech se potácel již od raného dětství a s postupem věku se jeho prohřešky stávaly stále více závažnějšími, až nakonec on skončil ve vězení. Tam se naučil hrát na kytaru, zamiloval se do skupiny The Beatles a prohlásil, že bude jednou slavnější než oni. Slávu si ale nezískal hudebním nadáním, ale brutálními vraždami. Koncem 60. let coby vůdce sekty svých fanatický příznivců známé jako Manson Family stál za útoky na převážně bílé prominenty v Hollywoodu, čímž chtěl rozpoutat ve Spojených státech rasovou občanskou válku a následně se ujmout nadvlády nad světem. Podívejme se nyní na život a řádění tohoto psychopatického maniaka, který si v současnosti odpykává doživotní trest za mřížemi v Kalifornii. 

Vedl sektu fanatiků, kteří vraždili na povel: Šílený zločinec Charles Manson je ztělesněním všeho zla

Raný život a první uvěznění

Narodil se 12. listopadu (november) 1934 v Cincinnati ve státě Ohio teprve šestnáctileté prostitutce Kathleen Maddox, která se zanedlouho po porodu chlapce provdala za dělníka Williama Mansona, podle nějž získal malý Charles příjmení, ačkoliv se nejednalo o jeho biologického otce. Toho ve svém životě nikdy nepoznal. O Mansonově raném mládí koluje řada nepravdivých, zkreslených či neověřitelných informací. Jeho matka Kathleen například údajně propadla alkoholismu a svého syna prodala za láhev alkoholu bezdětné servírce, od které jej jeho strýc získal o několik dní později nazpět.

V roce 1939 byla Kathleen zatčena a odsouzena k pětiletému trestu odnětí svobody za vyloupení autoservisu v Západní Virginii. Malý Charles byl následně odevzdán do péče své tety a strýce, u nichž zůstal až do roku 1942, kdy byla jeho matka podmíněně propuštěna z vězení. Její obejmutí v den návratu Manson charakterizoval jako jedinou šťastnou vzpomínku z dětství. Po dobu několika následujících let střídali jeden chátrající hotelový pokoj za druhý, až byl Charles nakonec umístěn do chlapecké školy v Indianě, odkud po deseti měsících utekl, aby se vrátil zpátky ke své mámě. Ta ho ale odmítla přijmout. Jednalo se o zlomový moment, který odstartoval sérii vážnějších deliktů.

Vedl sektu fanatiků, kteří vraždili na povel: Šílený zločinec Charles Manson je ztělesněním všeho zla

Adolescentní Manson přepadl prodejnu s alkoholem a vyloupil několik dalších obchodů, při jedné z krádeží byl ale chycen při činu a poslán nápravného zařízení pro nezletilé, odkud utekl hned druhý den. Sotva se ale dostal na svobodu, už byl opět dopaden a putoval do zařízení Boys Town, ze kterého uprchl po čtyřech dnech společně s jedním z místních hochů. Dvojice mladíků poté spáchala dvě ozbrojené loupeže a ve věku stále pouhých třinácti let byl Manson umístěn do další chlapecké školy, kde, jak později sám tvrdil, se stal obětí násilí a sexuálního týrání. Zde se měl neúspěšně pokusit až sedmnáctkrát o útěk, což se mu nakonec podařilo v roce 1951 se dvěma dalšími chlapci. Policie dopadla trojici prohánějící se v kradených autech na cestě do Kalifornie, během níž navíc přepadli několik čerpacích stanic. Na doporučení psychiatra byl Manson následně ze školy převezen do nápravné instituce s minimální ostrahou. Po několika závažných prohřešcích (včetně vykonání sodomie na jednom ze spoluvězňů, kterému při tom další hoch držel nůž na krku) byl Manson převezen do více střeženého zařízení. Odtud byl za dobré chování a řádné vzdělávání propuštěn na podmínku v květnu (máj) roku 1954.

Po necelém roce stráveném na svobodě se Manson oženil se servírkou Rosalie Willis, která brzy otěhotněla. Manson vystřídal celou řadu různých zaměstnání, nicméně dál pokračoval v krádežích aut a roku 1956 byl odsouzen ke třem letům vězení, zatímco Rosalie porodila jejich syna, Charlese Mansona mladšího. V roce 1958 se pár rozvedl a v září (september) 1958 byl Charles podmíněně propuštěn. O měsíc později si začal přilepšovat jako pasák. Ani tentokrát na svobodě nepobyl příliš dlouho, jelikož v září (september) 1959 se doznal k obvinění z pokusu o proplacení padělaných šeků, čímž si vysloužil desetileté podmíněné odsouzení. Podmínku v roce 1960 Manson porušil a putoval tak na deset let za mříže.

Během pobytu ve vězení se v Mansonovi probudila vášeň k hudbě a setkal se vůdcem Barker-Karpis gangu Alvinem Creepy Karpisem, který mu poskytoval lekce hry na steel kytaru. Manson zbožňoval skupinu The Beatles a tehdy Karpisovi a dalším vězňům tvrdil, že se stane slavnějšími než celá britská hudební formace. Kromě skládání písniček svůj čas v cele věnoval také studiu scientologie, magie nebo podprahového vnímání, což mělo zásadní vliv na jeho pozdější život. Když 21. března (marec) 1967 nadešel den Mansonova propuštění, 32letý zločinec požádal o povolení zůstat nadále za mřížemi, jelikož do té doby strávil prakticky více než polovinu svého života ve vězení nebo jiných nápravných zařízeních a podle jeho vlastní slov se věznice stala jeho domovem.

Vedl sektu fanatiků, kteří vraždili na povel: Šílený zločinec Charles Manson je ztělesněním všeho zla

Vznik Manson Family, Helter Skelter a série vražd

Ačkoliv zůstat ve vězení Manson pochopitelně nemohl, dostal povolení přestěhovat se do San Franciska a tam se pokoušel získat peníze pouličním žebráním za doprovodu kytary. Zde se brzy seznámil s 23letou Mary Bunner, k níž se následně nastěhoval. Manson si ale údajně i přes nesouhlas Mary začal domů vodit další ženy, až s nimi nakonec sdílelo domácnost celkem osmnáct cizích dívek.

Z Mansona se postupně v tehdejší komunitě členů formujícího se hnutí Hippies stal samozvaný guru a prohlašováním různých nábožensko-filosofických úvah a citátů naučených z vězení začal získávat příznivce. Brzy nato již měl skupinu svých prvních následovníků (převážně ženy), kterou nazval Manson Family. Charles poté svoji Rodinu naložil do starého školního autobusu upraveného do hippie stylu a začali cestovat z místa na místa. Roku 1968 přišla Mary Bummer s Mansonem do jiného stavu a 15. dubna (apríl) 1968 mu kdesi v opuštěném domě porodila syna.

Před koncem jara 1968 se Dennis Wilson, člen skupiny The Beach Boys, seznámil se dvěma členkami Manson Family, které stopovaly jednoho večera u silnice. Hudebník je odvezl k sobě domů, kde jim několik hodin dovolil zůstat. Když se druhý den ráno po noci strávené ve studiu vrátil domů, na prahu dveří jeho vlastní rezidence ho nepřivítal nikdo jiný než sám Charles Manson s dvanácti dalšími lidmi uvnitř. Wilsona celá společnost fascinovala a poskytl jim na několik měsíců střechu nad hlavou. Během té doby se jejich počet stihl zdvojnásobit a Manson se všemi svými následovníky žil za výdaje svého hostitele, které se vyšplhaly až k částce zhruba 100 000 dolarů. Ženy jim zde sloužily jako služky a sexuální otrokyně a Wilson Mansonovi dokonce hradil i čas ve studiu, kde guru pracoval na své hudební tvorbě. Ta ovšem žádný výrazný úspěch nezaznamenala a Charlesovy sny stát se rockovou hvězdou se začaly pomalu bortit. Frustrace, drogy a nevraživá nálada postupně vyústily až k rozkmotření mezi Wilsonem a hlavou stále početnější Rodiny. Guru tak musel pro své početné stoupence hledat nové útočiště.

V srpnu (august) 1968 se Manson s Rodinou usídlil na ranči George Spahna, kde se dříve natáčely filmy a reklamy. Zde si Manson pomocí drog a přesvědčovacích schopností dále upevňoval svoji pozici vůdce, přičemž zároveň nakázal děvčatům dopřávat erotické služby 80letému, poloslepém vlastníkovi, aby na ranči mohli žít zdarma. Koncem téhož roku založil Manson pro Rodinu alternativní sídlo v izolovanějších oblastech v Údolí smrti, kde víceméně jediným zdrojem informací o dění ve vnějším světě byl pouze guru, který očekával, že nepokoje zuřící v černošských čtvrtích přerostou do rasové války. Během seancí kolem ohniště se Rodina připravovala na blížící se apokalypsu, kterou Manson pojmenoval Helter Skelter, podle stejnojmenné písně jeho oblíbené skupiny, The Beatles.

Spouštěčem celého chaosu mělo být Mansonovo hudební album s podprahovými zprávami, které měly k Rodině přilákat z celé země nové stoupence. Afroameričané pak začnou brutálně vraždit bílé Američany, zatímco Manson bude s rostoucí Rodinou schován v bezpečí tajného podzemního města. Rasovou válku podle Charlesových prognóz vyhrají černoši, kteří ovšem budou neschopní vládnout Zemi. Guru se svou armádou stoupenců následně vystoupí z úkrytu, podmaní si zbylé Afro-Američany a sám se ujme vlády. Připravovaný hudební materiál si měl přijít poslechnout producent Terry Melcher, se kterým se Manson dříve seznámil prostřednictvím Dennise Wilsona. Ženy uklidily a navařily, Melcher ale ve stanovený termín nedorazil. Manson se tedy vydal k němu domů, to ovšem ještě netušil, že na staré adrese již žije někdo jiný. Jeho novou adresu nezískal, nicméně v květnu (máj) 1969 Melcher Rodinu skutečně navštívil, aby si jejich zpěv vyslechl. Producent následně sjednal další schůzku, kam přišel se svým společníkem, který vlastnil přenosné nahrávací zařízení, sám Melcher ale hudbu Rodiny nikdy nenahrál.

Filmový ranč, kde Manson se svojí Rodinou pobýval

Vedl sektu fanatiků, kteří vraždili na povel: Šílený zločinec Charles Manson je ztělesněním všeho zla
Vedl sektu fanatiků, kteří vraždili na povel: Šílený zločinec Charles Manson je ztělesněním všeho zla

V červnu (jún) 1969 Manson pověřil Charlese Watsona přezdívaného Tex získáním peněz, které měly být údajně investovány do přípravy rodiny na neodvratnou apokalypsu. Tex okradl černošského drogového dealera jménem Bernada Crowe, který následně veřejně vyhrožoval, že celou Rodinu na ranči vyhladí. 1. července (júl) ho v jeho bytě navštívil sám Manson a postřelil ho do břicha. Stále více paranoidní guru brzy nato v rádiu slyšel zprávu o nalezení těla jednoho z členů Černých panterů (Black Panter Party) a mylně si vyložil, že se jedná právě o dealera, kterého postřelil. Bál se, že jakmile se to panteři dozví, půjdou po jeho Rodině, a tak z ranče udělal obranný tábor s nočními ozbrojenými hlídkami. Crowe ale členem panterů nikdy nebyl a své zranění přežil, policii ale útok nenahlásil.

Po pár týdnech, 25. července (júl) 1969, poslal Manson trojici členů Rodiny (Bobbyho Beausoleila, Mary Brunner a Susan Atkins) do rezidence Gary Hinmana, aby z něj dostali 21 tisíc dolarů, které měl údajně zdědit. Trojice fanatiků držela nespolupracujícího Hinmana v zajetí celé 2 dny, během nichž se v domě zjevil i sám Manson s mečem a zajatci uřízl ucho. Beauseleil pak ubodal Hinamana k smrti, údajně na Masonův pokyn. Než skupina z domu odešla, zanechali na zdech nápis „Political Piggy“ („politické prase“) a nakreslený symbol Černých panterů. To všechno krví oběti.

Vedl sektu fanatiků, kteří vraždili na povel: Šílený zločinec Charles Manson je ztělesněním všeho zla

6. října (august) policie zatkla Beausoleila, jak se projíždí v Hinmanově autě, ve kterém objevili i vražednou zbraň. Po dvou dnech, tedy 8. října 1969, Manson své Rodině prohlásil, že „nadešel čas na Helter Skelter“. Instruoval tak Texe, ať zajede se Susan Atkins, Lindou Kasabian a Patricií Krenwinkel do „toho domu, kde dřív bydlel Melcher a co nejbrutálněji pozabíjí všechny uvnitř“. V domě v té době žila v devátém měsíci těhotná herečka Sharon Tate, manželka režiséra Romana Polanského, který byl zrovna pracovně v Londýně. Spolu s ní se v domě nacházel přítel a bývalý milenec Jay Sebring, Polanského přítel Wojciech Frykowski a Frykowského milenka Abigail Folger.

Ještě před rezidencí skupinu vrahů vyrušil 18letý Steven Parent, na kterého Tex zaútočil nožem a následně ho čtyřikrát střelil do hrudníku. Poté se oknem vkradl do domu a ženy vpustil dovnitř hlavními dveřmi. Šepot vetřelců probudil na gauči spícího Wojciecha Frykowskiho, kterého Tex vzápětí kopl do hlavy. Svázali mu ruce ručníkem a dovedli do obývacího pokoje zbývající obyvatele domu. Tex postřelil vzdorujícího Sterlinga, následně do jeho těla zasadil sedm bodnutí nožem a nechal ho umírat. Frykowski se osvobodil a začal zápasit se Susan Atkins, která ho bodla do nohou. Tex raněného Frykowského dostihl u dveří a udeřil ho několikrát pistolí do hlavy tak silně, až zničil její rukojeť. Poté do něj ještě dvakrát střelil. Jedna ze zajatkyň Abigail Folger začala v panice utíkat a na venkovním trávníku byla 28 ranami ubodána. Tex se posléze vrátil k umírajícímu Frykowskému a pokryl ho zuřivým přívalem útoků nožem. Na jeho těle bylo nalezeno 51 bodných ran. Poslední obětí toho večera byla těhotná Sharon Tate prosící o ušetření života nenarozeného dítěte, nemilosrdní útočníci ji ale 16 ranami ubodali. Než se trojice vrátila za svým netrpělivě vyčkávajícím vůdcem, na vchodové dveře napsali krví nápis „PIG“ („prase“).

Následující večer potkal téměř identický osud majitele supermarketu Lena LaBiancy a jeho manželku. Tentokrát skupinu doprovodil k místu činu i sám Manson, ačkoliv osobně podle všeho nevraždil. Tex 12krát bodl Lena Labiancu bajonetem a následně mu vyryl nápis „WAR“ („válka“) do břicha. Tělo jeho manželky Rosemary LaBiancy bylo po konci masakru pokryto 41 bodnými ranami, z nichž většina měla být zasazena post-mortem. Na zdech zanechali nápisy krví „RISE“ („vzestup“;„povstat“), „Death To Pigs“ („smrt prasatům“) a na dvířkách od lednice „Helter Skelter“. 

Vedl sektu fanatiků, kteří vraždili na povel: Šílený zločinec Charles Manson je ztělesněním všeho zla
Vedl sektu fanatiků, kteří vraždili na povel: Šílený zločinec Charles Manson je ztělesněním všeho zla

Brzké dopadení

V průběhu vyšetřování vražd byl Manson se členy Rodiny odvezen na stanici v souvislosti s podezřením z krádeže aut, po výslechu byli ovšem všichni propuštěni. Při pozdější prohlídce rančů, kde se Rodina zdržovala, byly nalezeny kradené písečné buginy, což vedlo k zatčení 24 osob, včetně Mansona. Policie nedlouho poté obdržela informaci o spojitosti Rodiny s bizarními útoky od spoluvězeňkyně Susan Atkins, která se v cele o svém vraždění bez ostychu chlubila, což napomohlo obvinění Charlese Mansona a několika členů jeho Rodiny z brutálních masakrů a spiknutí. Mansonovi byla navíc přičtena vražda kaskadéra jména Donal Shea, o kterém se Charles domníval, že pomohl policii při dřívější šťáře na ranči. 

15. června (jún) 1970 začalo soudní líčení, které se vleklo několik dlouhých měsíců. Díky sérii výpovědí svědků, některých členů Rodiny a nálezu důkazů, které zahrnovaly otisky prstů z míst činu nebo nalezenou vražednou zbraň, byl 25. ledna (január) 1971 Charles Manson společně s několika svými stoupenci usvědčen ze všech 27 bodů obžaloby a odsouzen k trestu smrti, jenž byl později zmírněn na doživotí.

Charles Manson, jemuž letos bude již 81 let, požádal opakovaně během odpykávání doživotního trestu o podmínečné propuštění, které mu bylo vždy zamítnuto. Naposledy se o to neúspěšně pokoušel v roce 2012, další možnost se mu naskytne asi až za 12 let. Mansonovi i přes jeho zrůdnost dodnes pravidelně chodí dopisy od jeho obdivovatelů a loni v listopadu (november) dostal povolení oženit se s jednou ze svých fanynek, o 54 let mladší dívkou přezdívanou „Star“. Tu prý uchvátily zločincovy úvahy o nutnosti zbavit svět lidí a zachránit tak přírodu. Ke svatbě ale nedošlo.

Vedl sektu fanatiků, kteří vraždili na povel: Šílený zločinec Charles Manson je ztělesněním všeho zla

Kdo je to Charles Manson?

Domů
Sdílet
Diskuse