Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. prosince 2015 11:35
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Historický milník letů do kosmu! Raketa firmy SpaceX úspěšně přistála po návratu z vyslání satelitů na oběžnou dráhu

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

Společnost Elona Muska SpaceX dokázala v noci úspěšně přistát se svojí raketou Falcon 9 po jejím návratu z vynesení satelitů na oběžnou dráhu.

Americké technologické společnosti SpaceX vedenou Elonem Muskem se podařil v noci na dnešek historický průlom v létání do kosmu. Z Mysu Canaveral na Floridě odstartovala firma svoji vesmírnou raketu Falcon 9, která vynesla na oběžnou dráhu celkem jedenáct malých komunikačních satelitů a po zhruba deseti minutách se s ní podařilo i bez problému přistát na předem připravené ploše asi deset kilometrů od místa startu. Napjaté řídící středisko tak rázem propuklo v hromadný jásot, oslavy a všeobecné veselí. 

„Dnes tvoříme dějiny," popsal historický milník komentátor společnosti SpaceX. O historický milník se jedná zejména proto, že opakované použití raket může přinést revoluci do oblasti kosmonautiky díky výraznému snížení astronomicky vysokých nákladů spojených s dnešními lety do vesmíru. Pro představu – výroba rakety Falcon 9 v současné době vyjde na 16 milionů dolarů a dalších 200 tisíc dolarů stojí palivo. Model použitý během včerejšího přistání však podle Muska již znovu použit v budoucnosti nebude.  

Pohled z helikoptéry

  

O úspěšný start a návrat prvního stupně nosné rakety firma navíc usilovala již řadu let. Svědky neúspěšném pokusu jsme mohli být například v červnu (jún), kdy raketa kvůli úniku helia explodovala již krátce po startu. Jejím úkolem bylo na oběžnou dráhu vynést nákladní loď Dragon se zásobami pro kosmonauty na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Neúspěšné byly i pokusy přistát s raketou na vodních plošinách. Vědci proto několik měsíců pracovali na eliminaci problémů a vylepšování rakety, aby se podobná havárie neopakovala i tentokrát. I přesto ale operace vyžadovala mimořádnou opatrnost.

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

„Učinili jsme kriticky důležitý krok na cestě k vybudování města na Marsu,“ okomentoval úterní úspěch Elon Musk. Podle něj zatím ale není možné technologii znovupoužitelných nosných raket používat na běžné bázi. To zabere ještě několik let prací a dalšího zdokonalování. Mezitím se bude SpaceX snažit přebudovat nákladní loď na loď dopravní, která by mohla pojmout lidskou posádku při letu na rudou planetu

A co konkrétně úspěšná operace pro SpaceX znamená? Spolupráci s firmou nyní například obnoví Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), což otevře dveře novým projektům a možnostem. Na kompletní záznam startu i přistání se můžete podívat zde:

Domů
Sdílet
Diskuse