Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2016 14:44
Čas čtení 0:00
Richard Končol

iOS 9.3 přináší multiúčty, noční režim či heslování poznámek

TECH
Uložit Uložené

S aktualizací s pořadovým číslem 9.3 bychom čekali pouze opravené chyby či drobné vychytávky. Novinek je však hojně.

Apple nespí na vavřínech a mimo jiné pilně pracuje i na aktualizacích iOS. Důkazem je i první betaverze 9.3, která přináší nejen používání více uživatelských účtů, ale například i implementování funkce, kterou disponuje notoricky známá aplikace f.lux. Pevně věříme, že Cookův tým bude pokračovat v těchto updatech i nadále, protože jsme se momentálně dočkali něčeho, co nečekal asi nikdo z nás. Přišlo to jako blesk z čistého nebe a asi i v ten nejvhodnější čas. Že by se Apple chystal v lednu na březnový event?


Aby se nezapomnělo - k tomu, aby si mohl vyzkoušet iOS 9.3, musíš být registrován v developerském programu Applu. Registrace sice normálně stojí kolem 100 dolarů, ale samozřejmě existují webstránky, díky kterým se do programu dostaneš za zlomek ceny z důvodu, že k jednomu účtu v programu je možné registrovat více zařízení.

Poznámky v bezpečí díky heslu či Touch ID

iOS 9.3 přináší multiúčty, noční režim či heslování poznámek

Předpokládám, že i ty znáš ten pocit, když si potřebujete něco zapsat do poznámek tak, aby se to nikdo nedozvěděl. Jasné, pokud telefon nikomu nedáš do rukou, tak se to nikdo nedozví, ale nikdy nevíš... náhoda je blbec. Dosud bylo nutné používat další aplikaci na bezpečné ukládání citlivých údajů, ale s příchodem iOS 9.3 zde máme i možnost si uzamknout danou poznámku - takže údaje jako rodná čísla, PIN kódy či různá jiná hesla budou nyní v bezpečí díky heslu či otisku prstu.

Zbarvení displeje v nočních hodinách (Night Shift)

Znáš f.lux? Že ne? Tak lituj. Lidé sedící za počítačem s kreativní chvilkou během nočních hodin vědí, jaké to je, když máš unavené oči. iPhone či iPad však od nynějška budou moci rozeznávat, kdy chodíš spát díky funkci Night Shift (a to podle geolokace a času) a případně ti zařízení zbarví obrazovku do jemného odstínu oranžové tak, aby ti netahala oči. Je totiž prokázáno, že sledování modré barvy na telefonu před spaním nutí člověka, aby byl vzhůru i nadále. Když se ráno vzbudíš, displej na iPhonu bude svítit normálně. 

Více uživatelských účtů? Ano!

iOS 9.3 přináší multiúčty, noční režim či heslování poznámek

Toto si snad fanoušci přáli od začátku - iOS 9.3 po (bohužel) sto letech přináší multiúčty na iPadu. Sice zatím vše nasvědčuje tomu, že tento „mód“ bude dostupný zatím jen ve vzdělávacím prostředí amerických škol, ale naděje umírá poslední a tak doufejme, že to Apple aplikuje i u normálních userů. Takže například pokud budeš mít v rodině iPad, tak tvoje matka či otec mohou používat vlastní účet, s vlastními fotkami či údaji nezávisle na jiných uživatelech.

A co další novinky?

Na škodu není například ani sdílení údajů z iPhonu do více hodinek iWatch. Potřebuješ něco ukázat lidem a nechceš si komplikovat život? Pohodlnost je tady na prvním místě. Pro Finy a Židy přibylo Siri ve finštině a hebrejštině, taktéž další "right-clicky" v 3D Touch (tedy nové možnosti při aktivaci 3D Touch u appek jako Počasí, Nastavení, Zdraví či App Store + taptic feedback při zapínání multitaskingu přes 3D Touch), duplikování fotek ve Photos.app (což platí i u Live Photos, z nichž můžeš udělat obyčejnou fotku) či novinka v podobě Feedback appky - díky ní zas můžeš dát vědět Applu, že si například našel nějaký bug. A knihomolové zas ocení zálohování PDFek při zapnutém iCloudu pro iBooks.

Možná by nebylo překvapením, kdyby byla tato verze iOS odpremiérovaná na březnovém eventu, o kterém se stále šeptá. Těšíš se?

Domů
Sdílet
Diskuse