Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. února 2016 16:14
Čas čtení 0:00
call_me_andy

Apple prohrál patentový spor kvůli iMessage a FaceTime. Pokuta činí 625 milionů dolarů

TECH
Uložit Uložené

Apple musí zaplatit texaské firmě VirnetX, kvůli patentům, které si nárokuje v aplikacích iMessage a FaceTime

Texaská firma VirnetX má zkušenosti s vyvíjením softwaru pěknou řádku let. Za sebou zakázky pro americkou armádu, ale i technologie pro širokou veřejnost, při kterých si dala zaregistrovat nemálo patentů. Nejspíše pro to, aby uchránili svoje výtvory před plagiátorstvím a kdyby to nevyšlo, tak pro případ, že by chtěla nějaká jiná společnost jejich technologií využít. A přesně na ten druhý důvod doplatila společnost Apple.

Apple prohrál patentový spor kvůli iMessage a FaceTime. Pokuta činí 625 milionů dolarů

Kalifornský technologický gigant použil do svých aplikací iMessage a FaceTime, které najdete v zařízeních se systémy OSX a iOS, technologie, jenž si nechala patentovat firma VirnetX.

Konkrétně se jedná o porušení čtyř patentů týkajících se ochrany komunikačních protokolů, jenž vyvinula texaská společnost. Přitom k tomu nemuselo dojít, protože VirnetX tyto patenty licencuje různým firmám a o licenci tak mohl zažádat i Apple.

Přitom se ale nejedná o první soudní spor v této kauze. Už v roce 2012, zažaloval VirnetX společnost Apple za porušení patentových výsad. A už tehdy soudce rozhodl ve prospěch texaské společnosti, které měl kalifornský gigant zaplatit 368 milionů dolarů. Během roku 2014 ale soud své rozhodnutí odvolal s tím, že došlo v chybě ve výpočtech a proto se zástupci obou firem sešli před komisí minulý týden.

Apple prohrál patentový spor kvůli iMessage a FaceTime. Pokuta činí 625 milionů dolarů

VirnetX v tomto případě zažádal o náhradu 532 miliony dolarů. Soud ale rozhodl, že jablečný gigant bude muset zaplatit o 93 miliony dolarů více, a to částku 625 milionů amerických dolarů.

Jestliže si myslíte, že takto celý patentový spor skončil, jste na omylu. Společnost Apple se hned u soudu proti verdiktu odvolala a je ochotná se znovu soudit

Domů
Sdílet
Diskuse