Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2016 20:54
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Jaké hi-tech smartphony přinese rok 2016? Přehled očekávaných vlajkových lodí od TOP výrobců

TECH ANDROID SAMSUNG XIAOMI
Uložit Uložené

V nejbližších měsících přijde na trh několik zajímavých kousků, a to samé platí i o druhé polovině roku. Co všechno můžeme od předních výrobců spotřební elektroniky očekávat a jaké jsou jejich plány pro blízkou budoucnost?

Už za několik dní nám na každoroční akci Mobile World Congress ve Španělsku ukážou své nové vlajkové lodě jihokorejské společnosti LG se Samsungem a chvilku před tím budeme moci konečně vidět Mi 5 od čínského jablíčka Xiaomi. Hned na to představí HTC nový top Android model One M10 a za více než šest měsíců uvidíme nezvyklou modelovou řadu Xperia Z6 od japonského giganta Sony. Zapomenout ale určitě nesmíme ani na Google a jeho nadcházející Nexus či Apple a iPhone 7, včetně menšího a slaběji vybaveného modelu iPhone 5se, se kterým se kalifornský výrobce vrátí k 4 palcovým displejům. Kromě toho můžeme očekávat ještě několik zajímavých novinek i od jiných, méně známých značek, především z daleké Číny. Takový Huawei, Lenovo nebo stále úspěšnější Meizu má určitě také něco připraveno. Co to však tentokrát bude, je stále velkou neznámou, a to samé platí i o ostatních značkách a jejich připravovaných modelech. Na základě dostupných informací z různých úniků či spekulací expertů se ale dají relativně přesně identifikovat všechny nadcházející hi-tech smartphony a jejich podstatné hardwarové nebo softwarové inovace, které během tohoto začínajícího roku zlepší naše uživatelské zkušenosti.

Xiaomi Mi 5

Bez jakýchkoliv pochyb jeden z nejočekávanějších Android smartphonů, které spatří světlo světa ještě před oficiálním odhalením Galaxy S7, přinese několik zajímavých změn. Jak píše web PhoneArena, v první řadě je důležité zmínit přibytí takzvaného Home tlačítka pod displejem, kde bude zároveň integrovaný senzor na otisky našich prstů. Tělo novinky dostane menší rozměry, tradičně velký 5.2 palcový (nebo 5.3 ") displej pravděpodobně s jemným Quad HD (nebo Full HD) rozlišením a podle několika, prý dobře obeznámených zdrojů by mělo sestávat z jednoho kusu precizně opracovaného hliníku. Jiné dohady pro změnu hovoří o hliníkovém rámečku a elegantním 2.5D ochranném skle jak na přední, tak i na zadní straně mobilního zařízení. A co se týče výkonu, v tomto případě ho zajistí šetrný čipset Snapdragon 820 od americké společnosti Qualcomm, protože ta má s Xiaomi již déle uzavřenou dohodu o bližší spolupráci.

Datum představení: 20. února
Očekávaná cena: od 9 450 Kč

Jaké hi-tech smartphony přinese rok 2016? Přehled očekávaných vlajkových lodí od TOP výrobců

 

Samsung Galaxy S7, S7 edge a S7 edge plus

Jihokorejský gigant odhalí své eso den po Xiaomi. Mezi technickými specifikacemi jeho vlajkové lodi by měli figurovat velikosti úhlopříčky zobrazovacího Super AMOLED panelu, protože se letos očekávají až tři mírně odlišné verze - klasická Galaxy S7 spolu s menším a větším provedením unikátního Galaxy S7 edge. Také můžeme počítat se dvěma různými čipsety, přičemž evropský trh dostane špičkový Exynos 8890 a Snapdragon 820 zase USA a Čína. Oba čipsety vyrábí sám Samsung prostřednictvím vlastního 14 nanometrového FinFET procesu, který zajistí nízkou spotřebu a vysoký výkon. Hardwarová výbava Galaxy S7 by měla dokonce zahrnovat i neustále zapnutý displej, zvýšenou odolnost vůči nepříznivému prostředí, ještě rychlejší nabíjení a pokročilý 12 MPx fotoaparát se schopností zvládat špatné světelné podmínky mnohem lépe, než to momentálně zvládá Galaxy S6. Samotný vzhled hliníkovo-skleněné konstrukce projde pouze drobnými vizuálními změnami, takže hlavní charakteristické rysy loňského provedení, které sklidilo obrovský úspěch, zůstanou víceméně zachovány.

 
Datum představení: 21. února
Očekávaná cena: od 18 900 Kč

 

Jaké hi-tech smartphony přinese rok 2016? Přehled očekávaných vlajkových lodí od TOP výrobců

LG G5

Společnost LG představila G4 loni v dubnu a mnozí proto očekávali, že totéž zopakuje i s další generací během tohoto roku. Pravda je však zcela jiná. Výrobce datum vlajkové lodi G5 přesunul na únor a dokonce na ten samý den, kdy Samsung představí Galaxy S7. A protože jsou oba vzájemní konkurenti, není se čemu ani divit. LG od změny data zřejmě očekává, že tak svému rivalovi ze stejné země negativně ovlivní prodeje, což se mu na základě toho, co o G5 dosud víme, i nakonec zčásti může podařit. Android smartphone údajně dostane unibody tělo z kovu, také neustále zapnutý Quad HD displej (tentokrát však IPS LCD) ve velikosti 5.6 palce, dodatečný displej ve stylu LG V10, hlavní fotoaparát až se dvěma senzory či ergonomický snímač otisků, který bude umístěn na zadní straně konstrukce.


Datum představení: 21. února
Očekávaná cena: zhruba 13 500 Kč

Jaké hi-tech smartphony přinese rok 2016? Přehled očekávaných vlajkových lodí od TOP výrobců

HTC One M10

Novinka od HTC měla být původně odhalena na události MWC 2016 už za pár dní. Nespokojenost vrcholového managementu s vizuálním zpracováním těla smartphonu ale nakonec datum představení trošku posunula. Model One M10 proto dorazí na pulty prvních obchodů až někdy začátkem dubna, přičemž Galaxy S7 nebo G5 od LG už někdy během března. Vzhled konstrukce se bude podle posledních úniků podobat na loňský mid-range smartphone HTC One A9, takže nelze vyloučit ani dost nápadnou podobu se současným iPhonem. Mezi HTC a Apple je však také uzavřena dohoda, která má zabránit vzniku případných soudních sporů ohledně designu. I tento kousek s operačním systémem Android údajně požene Snapdragon 820, tvrdí PhoneArena. Mimo jiné se hovoří ještě o 5.2 palcovém AMOLED displeji nebo Quad HD rozlišení, které má poskytnout až kolem 560 pixelů na jeden palec. Ohledně fotoaparátu víme pouze to, že dostane rozlišení 12 MPx nebo speciální UltraPixel technologii, což díky velkým pixelům umožní provedení kvalitních fotozáběrů i po západu slunce.


Datum představení: březen
Očekávaná cena: od 16 200 kč

Jaké hi-tech smartphony přinese rok 2016? Přehled očekávaných vlajkových lodí od TOP výrobců

iPhone 7 a iPhone 7 Plus

iOS smartphone se s logem nakousnutého jablíčka sice představí až v září, už nyní však internetem kolují zajímavé informace o pravděpodobné výbavě nebo možném konstrukčním zpracování. Co tedy zatím o iPhone 7 víme? I když to není stále možné považovat za něco důvěryhodného, v odborných kuloárech se začíná stále více hovořit o luxusně vypadajícím keramickém těle, tekutém kovu, zvýšené odolnosti vůči tekutinám, absenci 3.5 milimetrového jacku nebo Super AMOLED panelech od společnosti Samsung. Jelikož se ale Apple snaží postupem času minimalizovat současný objem jejích dodávek, je to velmi nepravděpodobné. Spíše by se tedy dalo uvažovat o japonském triu Japan Display (Sony, Toshiba, Hitachi) a jejich novém Pixel Eyes LCD displeji. Design konstrukce projde patrnou změnou, což je ale u modelů se spotřebitelským označením bez písmenka "s" (iPhone 4, iPhone 5, iPhone 6) již jakousi tradicí. Také můžeme docela reálně očekávat několik specialitek, jako například bezdrátové nabíjení či inovace v oblasti zdroje energie a energetického managementu.

Datum představení: zaří
Očekávaná cena: od 18 900 kč

Jaké hi-tech smartphony přinese rok 2016? Přehled očekávaných vlajkových lodí od TOP výrobců

Google Nexus

Podobně jako iPhone 6s, i dvě novinky od internetového giganta a jeho hardwarových partnerů byly oficiálně představeny teprve nedávno (září), takže o pravděpodobné výbavě či ostatních detailech jejich nástupce - nebo nástupců - zatím nic pořádně nevíme. A protože Google partnery téměř každý rok obměňuje, nevíme ani to, kdo se tentokrát chopí výroby hardwaru. Současná generace se skládá ze dvou modelů, za 5.2 palcovým Nexus 5X stojí LG a za prémiovějším a rozměrově větším (5.7 ") Nexus 6P zase čínský Huawei. Starší generace smartphonů Nexus vyráběl Samsung, HTC a Motorola. Do úvahy o potenciálních kandidátech pro rok 2016 bychom proto mohli nyní zcela vážně zahrnout Xiaomi, Meizu nebo dokonce i Lenovo. Pokud Google zůstane při dvou velikostně rozdílných verzích, je velká šance, že si opět vybere až dvě značky. Jak jsme ale již podotkli, nic podrobnějšího zatím nevíme.


Datum představení: září
Očekávaná cena: od 12 150 kč

Sony Xperia Z6 a Z6 Ultra

Další vlajkový model, který oficiálně uvidíme až v září, takže ani o něm momentálně moc nevíme. Vylepšený fotoaparát, vyšší výkon nebo ještě hezčí displej či vizuální zpracování jsou však již nyní více než jasné. Problém však spočívá v tom, že kromě čipsetu neznáme žádné bližší detaily. Předpokládat ale můžeme, a to s poměrně velkou pravděpodobností, že Sony na spotřebitelský trh uvede - podobně jako loni - tři velikostně a hardwarově rozdílné verze vlajkové lodi Xperia Z6. Kromě klasické verze tak zřejmě přijde i menší Xperia Z6 Compact a Xperia Z6 Ultra se 4K displejem pro ty největší gurmány.


Datum představení: září
Očekávaná cena: od 14 850 kč

A co ostatní výrobci?

Ještě nám zbývá pár značek, od kterých se letos také očekává představení novějšího hi-end smartphonu. Kromě čínských výrobců to bude i Microsoft a nástupci za Windows modely Lumia 950 a 950 XL. Těch se ale dočkáme až někdy během října. Meizu má zase přijít s MX6, Huawei s náhradou za současný model Mate S a pro Lenovo to samozřejmě platí také. Více však budeme vědět až po otevření brány MWC 2016, což se uskuteční 22. února.

Domů
Sdílet
Diskuse