Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2016 15:05
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

VisionS oficiálně! První SUV od Škody bude hybridní čtyřkolka s atraktivním designem

TECH
Uložit Uložené

Kodiaq bude vůbec první SUV a zároveň první sériový plug-in hybrid značky Škoda.

Není tomu tak dávno, co Škoda zveřejnila malou sadu počítačových návrhů naznačujících podobu vůbec prvního SUVčka značky, které, jak již víme, ponese název Kodiaq. Jelikož se jeho koncepční verze ukáže už za pár týdnů na autosalonu v Ženevě, česká značka začala samotný koncept, přiblížený pod jménem VisionS, pomalu odhalovat, a to prostřednictvím dvou hlavních fotografií exteriéru. Ten se v zásadě vůbec neliší od původních skic, což je však důležitější, je skutečnost, že to, na co se díváme, je do skutečně velké míry i finální podoba, protože od této studie se bude sériovka lišit už jen minimálně. Charakteristickým znakem je široká přední maska ​​a horizontálně rozdělené čelní světlomety. Ty by se měly přetransformovat do portfolia Škody i v případě dalších modelů, včetně faceliftované Octavie. Karoserie je do značné míry shodná s nedávno odhaleným koncernovým Seatem Ateca, nechybí však několik detailů, které jsou typické pro mladoboleslavskou automobilku - výrazná boční linie známá jako Tornádo, trojúhelníkové prvky připomínající český křišťál, ale také podobnost s českým kubismem, jak popisuje samotná značka. Pod hlavní design se samozřejmě nepodepsal nikdo jiný než Jozef Kabaň, který si pro VisionS připravil detailně propracované přední i zadní světlomety či efektní disky. Na rozdíl od prvotních náčrtů je chystané 6 až 7místné SUV pokryté tradiční zelenou barvou Island.


VisionS je postaven na prodloužené platformě MQB, co ho odlišuje od nového Volkswagenu Tiguan. Na délku měří 4,7, na šířku 1,91 a na výšku 1,68 metru. Poměrně atraktivně působící studie nového SUVčka zaujme i tím, co skrývá pod zmíněnými plechy. Škoda si totiž při této příležitosti připravila kombinaci benzínové 1,4ky TSI a elektromotorů. Celá soustava počítající s lithium-iontovými akumulátory o kapacitě 12,4 kWh a automatickou převodovkou pochází z nového Passatu GTE, přičemž v případě sériového modelu Kodiaq bude zastávat vůbec první sériově vyráběné hybridní vozidlo značky Škoda. Jeho čtyřválec nabízí 156 koní a 250 N.m a spolu s elektromotorem o výkonu 54 koní a 220 N.m roztáčí přední kola. Druhý elektromotor pohání výhradně zadní nápravu a to silou 116 koní a 270 N.m. Akcelerace konceptu VisionS trvá 7,4 sekundy, zatímco kombinovaná spotřeba se údajně pohybuje na úrovni 1,9 l/100 km. To však platí především v případě, že se konvenční agregát o slovo přihlásí jen občas - nakolik jde o plug-in hybrid, na čistě elektrický pohon umí VisionS absolvovat až 50 kilometrů. Více informací stejně jako i pohled do interiéru se nám naskytne pravděpodobně až za dva týdny v Ženevě. Sériovou verzi můžeme očekávat začátkem příštího roku.

VisionS oficiálně! První SUV od Škody bude hybridní čtyřkolka s atraktivním designem
VisionS oficiálně! První SUV od Škody bude hybridní čtyřkolka s atraktivním designem
Zpět
Sdílet
Diskuse