Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2016 15:53
Čas čtení 0:00
Michal Kovačik

Poltergeist: Duch, který skutečně znepříjemňuje život, nebo jen výplod lidské fantazie?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Hýbou se vám doma předměty a nevíte, co to způsobuje?

Poltergeist je fenomén, který se objevuje v kulturách všech kontinentů napříč staletími. Název má německý původ a jeho význam se dá přeložit jako hlučný duch. Ve skutečnosti však poltergeist není označován za ducha v pravém slova smyslu. V současnosti se jím zabývají různé pavědní odvětví, jako například psychotronika (jedno z odvětví parapsychologie). Poltergeist je označován také jako RSPK - Recurrent spontaneous Psychokinesis, tedy energická nadpřirozená entita, která je vázána na osobu a ne na místo.

Poltergeist: Duch, který skutečně znepříjemňuje život, nebo jen výplod lidské fantazie?

 

Běžný duch se může také projevovat i vnějšími projevy, tedy stejně jako poltergeist může pohybovat předměty, vytvářet hluk a podobně, ale jeho působení je vázáno na místo. Pokud toto místo opustíte, tak se zbavíte i paranormálních projevů. Poltergeist se navazuje na osobu, většinou jde o emočně nestabilní osobu, která má různé psychologické problémy a poruchy. Velmi často se navazuje na děti, respektive dospívající mládež, u kterých je emoční stránka osobnosti stále nezvládnutá. Poltergeist se tedy naváže na osobu a prakticky se před ním nedá utéct, protože přestěhování se nepomůže jako v případě běžného ducha. Osoba, která je takto propojená s poltergeistem, se nazývá agent. Poltergeist reaguje na její emoční nebo fyzický stav. Takto "napadena" osoba je většinou vystavena výraznému stresu, čímž je její psychika oslabená a je proto z pohledu ducha zranitelnější.

Poltergeist: Duch, který skutečně znepříjemňuje život, nebo jen výplod lidské fantazie?

Tolik současné poučky, které hovoří o poltergeistovi a rozebírají tuto problematiku podrobněji. Je třeba mít stále na paměti, že celou otázku je možné rozebírat pouze v případě, že zpočátku připustíme, že je něco podobného vůbec možné. V opačném případě je celá diskuse odsouzena k zániku hned na začátku, protože i (teoretické) odmítnutí možnosti existence této energie hned v úvodu nás přivádí k závěru, že dále není o čem diskutovat. Proto, alespoň ze začátku, připustíme, že něco jako poltergeist je možné a skutečné. Současné poznatky z pozorování tohoto jevu jsou stále nejasné a projevy tohoto typu ducha jsou stále různorodé. Jak se však projevuje a rozpoznává nejčastěji?

 

Zvuky

Nejasné nebo nevysvětlitelné zvuky, které se ozývají odnikud nebo bez jakékoliv příčiny. Může to být klepání, bouchání, kroky po místnosti, kde se nikdo nezdržuje a podobně. Tyto zvuky se nejčastěji objevují v noci, v době, kdy už obyvatelé domu usnou, respektive se v domě nic neděje a je tam relativně klid. Mají různou intenzitu a místo výskytu. Jednou se ozývá silné bouchání z vedlejší místnosti, ve které se právě nikdo nenachází, jindy zase tiché kroky po chodbě, když už všichni spí.

 

Zápach

Poltergeist se může projevovat i různými vůněmi nebo pachy. Tedy i čichové smyslové receptory nás mohou upozornit, že doma nejsme sami. Pachy mohou mít nevysvětlitelný charakter, například, pachy připomínající hnití. Jindy to mohou být zcela běžné pachy, které jsou však ve vašem prostředí neobvyklé. V domě nikdo nekouří, ale v některé místnosti je často cítit zápach cigaretového kouře. Než začnete připisovat takové věci poltergeistovi, zkontrolujte, zda náhodou neselhává ventilace od sousedů nebo zda skutečně někdo potají nepotahuje za vašimi zády krabičku denně.

 

Poltergeist: Duch, který skutečně znepříjemňuje život, nebo jen výplod lidské fantazie?

Mizící předměty

Patříte k perfekcionistům, kteří si potrpí na to, že každá věc v domě má své místo? No tak poltergeist vás může pořádně naštvat. Předměty denní potřeby, které jste zvyklí položit na "své" místo, se najednou ztratí. Za nějaký čas se objeví na místě, kde by je nepoložil ani váš pes? Mobil, který si po příchodu domů položíte na stejnou poličku, najednou objevíte po nějakém čase (když ho bezradně hledáte po celém domě) na parapetu ve sklepě. No tak asi máte problém a je třeba volat krotitele duchů.

 

Pohybující se předměty

Nejčastějším projevem poltergeista jsou vznášející se a pohybující se předměty. Tento projev patří mezi nejčastější asociace při představě tohoto ducha. Pohybující se předměty mohou mít různou sílu a intenzitu. Někdy je to jen nepatrný pohyb dveřmi nebo předměty na stole. Jindy se zhroutí všechny předměty v místnosti, začnou poletovat po místnosti a narážet do stěn. Jistá rodina ve Velké Británii byla natolik terorizována poltergeistem, že když se vrátili v jeden večer domů, tak všechny kusy nábytku v obýváku byly naházené na hromadu v jedné části místnosti. Předměty se mohou hýbat, vznášet, padat ze svého místa nebo létat po místnosti. Někdy to však nemusí být pouze na škodu a poltergeist vám může občas opravit i rozbité věci. Máte na půdě starý televizor, který už dlouho nefunguje? Z ničeho nic vám pustí fotbalový zápas a ještě k tomu i ve Full HD? Tak už víte, co je za tím. Občas mohou být tyto opravy otravné, například, pokud se vám po domě prohání autíčko na dálkové ovládání, které zázrakem funguje i bez vložených baterek. Navíc, pokud se opraví uprostřed noci.  

Poltergeist: Duch, který skutečně znepříjemňuje život, nebo jen výplod lidské fantazie?

 

Elektrická energie

Poltergeist má rád elektrickou energii. Jakékoliv laškování s obvodem a elektrickým proudem je pro něj otázka vnitřního stimulu. Netřeba se proto divit, že vám selže i značková elektronika. Světla a spotřebiče se samy zapínají a vypínají, blikají nebo rovnou praskají žárovky. Všechny hororové klišé, které se dají s elektrikou představit, se jednoduše objevují i v zaznamenaných projevech poltergeista. Prostě není nad to, když vám opět uprostřed noci začne z ničeho nic vaše hi-fi sestava pouštět Rammstein. No a co potom pohledy sousedů druhý den? Ukazují na vás prstem (druhým si přitom klepou na čelo) nebo rovnou dostanete návštěvu od policie. Prostě nic příjemného.

 

Fyzické napadnutí

Není nic horšího, než když poltergeist zaútočí už přímo na vás. Sedíte v obýváku, sledujete svůj oblíbený program a na zátylku cítíte dech nežádoucího hosta. Scéna jako vystřižená z hororu. Velmi často na vás může poltergeist zaútočit, pokud jste v konfliktu s agentem, tedy osobou, na kterou se navázal. Pokud se se sourozencem nebo dítětem pohádáte a v noci začnete létat jako Peter Pan po celém pokoji, tak víte, koho je třeba se zbavit, abyste se zbavili i poltergeista. 

Poltergeist: Duch, který skutečně znepříjemňuje život, nebo jen výplod lidské fantazie?

 

Jak se říká, opakování je matka moudrosti, tak je třeba si ještě jednou zopakovat, že poltergeist není odborníky považován za ducha v pravém slova smyslu. V mnoha případech je problémem spíše telekinetická energie, která se soustřeďuje kolem konkrétní osoby. Na ni je také navázána a souvisí s její psychickou nevyrovnaností, stresem a jinými emočními výkyvy osobnosti. Tato osoba, která se nazývá také "agent", si přitom nemusí být vůbec vědoma toho, že poltergeista způsobuje právě ona. Agent může být svědkem úkazů poltergeista, přičemž si vůbec neuvědomuje, že je toho i příčinou.

Poltergeist: Duch, který skutečně znepříjemňuje život, nebo jen výplod lidské fantazie?

Poltergeist nemusí být vůbec dlouhotrvající úkaz a může mít skutečně jednorázové trvání. Rozzlobení během hádky třísknete dveřmi a na druhé straně domu něco padne ze stolu. Může, ale také nemusí jít o poltergeista, důležité je proto hledat nejdříve racionální vysvětlení. Není třeba tedy propadat panice, protože ne vždy je to scénář, který nám dávkuje americká produkce hororových filmů. V případě, že všechna racionální vysvětlení selhávají a ve vašem domě přesto nadále létají talíře do myčky samy od sebe, je třeba najít agenta. Většina lidí podlehne panice (na druhé straně, ruku na srdce, kdo by nepodlehl?) A obrátí se na kněze nebo exorcistu. Chyba! Poltergeist je navázaný na agenta a souvisí s jeho psychickým stavem a hlavně stresem. Kněz nebo exorcista, který začne v domě provádět vyšetřování a rituál, většinou nepřidá na pohodě obyvatel domu. Jejich strach z démonů a satanských sil, které služebník Boží vyšetřuje, jim stres a obavy pouze prohlubuje. Týká se to i agenta, takže jeho telekinetické schopnosti se zvětšují a nabírají na intenzitě. Exorcista tedy vyhání ďábla, ale zdá se, že temné síly jsou mocnější a poltergeist řádí stále více. Přitom by stačilo, aby exorcista zavřel dveře zvenku a už se nevrátil.

Poltergeist: Duch, který skutečně znepříjemňuje život, nebo jen výplod lidské fantazie?

 

Jak tedy bojovat proti poltergeistovi? Většinou se to ani nevyplatí. Stačí pouze počkat, dokud projevy poltergeista samy od sebe nepominou. Někdy to trvá pár dní, jindy týdnů, ale jen občas se projevy poltergeista objevují v měsících. Najít agenta je poměrně náročné. Může se stát, že jím jste i vy, přičemž si to vůbec neuvědomujete. Pravidlo říká, že agenta je třeba hledat nejprve mezi těmi, kteří mají doma nejvýraznější akné, pak u malých dětí a nakonec u dospělých osob. No toto pravidlo není stoprocentní a klidně jím může být i otec rodiny, který nechtěně děsí všechny kolem sebe. Důležité je, aby se co nejvíce odbouraly stresové faktory, problémy a rodina se musí snažit udržovat psychickou pohodu. Možná není od věci i návštěva psychologa nebo nějakých alternativních odborníků (např. hypnóza).

Poltergeist: Duch, který skutečně znepříjemňuje život, nebo jen výplod lidské fantazie?

 

Všechno to teoreticky zní, jako úplná pohoda, ale projevy poltergeista mohou být skutečně děsivé. Ty základní jsme si již popsali, ale jaké jsou konkrétní případy u skutečných lidí? V anglickém Portsmouthu se v roce 1992 poltergeist přisál na rodinu Griggsových. V domě se objevily skoro všechny projevy, které jsme si popsali výše - nepříjemné pachy, podivné zvuky, létající předměty apod. Všechny tyto projevy se objevovaly po celém domě, ale největší intenzitu měly v konkrétním pokoji v přízemí. Rodina se tomuto pokoji vyhýbala obloukem a přivolaný kněz, okultista a médium nakonec identifikovali ducha jistého muže ze severu Anglie, který se připoutal na nejmladší dceru. Jejich malá dcera Jasmin začala dokonce mluvit neobvykle hrubým hlasem se severoanglickém přízvukem. Okultisté zjistili, že jde o muže, který se jmenoval Percy. Jasmin se s tímto duchem dokonce skamarádila a byl na ni připoután neobvykle dlouhou dobu (14 - 18 měsíců). Badatelé dosud ověřují pravdivost všech zjištění a projevů.

Poltergeist: Duch, který skutečně znepříjemňuje život, nebo jen výplod lidské fantazie?

 

Poltergeist se objevil i na Slovensku. V Brunovcích u Nového Mesta nad Váhom se na konci 19. století odehrála událost, kterou potvrdilo několik desítek svědků. V domě zahradníka místního velkostatku spadly z ničeho nic židle jedna po druhé. Když je zkontrolovali a zajistili všechna okna a dveře proti průvanu, začaly židle padat i ve vedlejší místnosti. Později padl celý kredenc v kuchyni. Všechny pohyby nábytku souvisely s rozhovory v místnosti. Předměty padaly jako reakce na tyto rozhovory. Když místní vyzvali neznámou sílu, aby kredenc opět zvedla, začaly, například, padat poklice z hrnců a ze stěny. Padaly postupně a svědci říkali, že to působilo, jako by je někdo shazoval. Místní obyvatelé se chodili do domu dívat na tyto zvláštní úkazy. Mnozí přišli s pochybnostmi, které dali patřičně najevo. Pak byli napadeni předměty v místnosti. Jednoho pochybovače trefily kartáče do hlavy, dalšího zase zasáhla metla, která se bez cizí pomoci zvedla v rohu místnosti a zbila tohoto pochybovače po zádech. Třetího pochybujícího trefilo poleno, které se vzneslo z kopy dřeva. Rovněž létaly i cihly, které jakoby někdo házel po lidech, kteří vyjádřili pochybnosti. Úkaz trval jeden den. Začal z ničeho nic ráno a skončil v průběhu noci. Nikdy více se nezopakoval.
 
V Prešově se v roce 1933 odehrála podobná událost v rodině, kde bylo několik dívek. Nejprve začaly létat židle po domě a postupně se na dívky sesypaly tašky nebo jiné předměty na polici. Dívky vyzvaly tuto sílu, aby zaklepala, což se hned na to i stalo. Pokud tuto sílu dívky provokovaly, klepala intenzivněji a silněji. Nakonec se zjistilo, že energie se soustředila kolem jejich nejmladší sestry.

Poltergeist: Duch, který skutečně znepříjemňuje život, nebo jen výplod lidské fantazie?

 

Naposledy byl naměřen úkaz poltergeista v roce 1941 v Banke u Piešťan. V centru dění byla 15letá dívka. Do jejího pokoje k posteli létaly různé předměty i z jiných místností nebo zvenčí. Jako první se u jejím postele objevily kameny, které se do pokoje dostaly přesto, že všechna okna a dveře byly zavřené. Nic přitom nebylo rozbité. Přivolaní četníci označili kameny barvou a vyhodili je zpět přes okno na dvůr. Po nějakém čase se kameny objevily v místnosti znovu a díky barvě bylo zjištěno, že to byly tytéž kameny. Do místnosti "létaly" i křehčí předměty, například, skleněné nádoby nebo talíře. Zajímavostí bylo, že ani tyto předměty nic nepoškodily, dokonce se ani nerozbily. Záhadou zůstává i to, jak se tyto předměty dostaly do uzavřené místnosti.

Měli jste i vy nějaký kontakt s poltergeistem nebo podobným jevem?

Domů
Sdílet
Diskuse