Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2016 16:57
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Chirurgové implantovali muži s rakovinou obratel z 3D tiskárny. Podobná operace se ještě nikdy neuskutečnila

TECH
Uložit Uložené

Neustále rychlejší technologický pokrok změní všechno okolo nás. A výjimkou nebude ani zdravotnictví.

V současnosti existuje několik typů zhoubných nádorů, které vzniknou na těžko dostupných místech lidského těla, a to potom výrazně komplikuje práci doktorů při jejich fyzickém odstraňování. S podobným případem se ještě koncem minulého roku střetl i chirurg Ralph Mobbs z Austrálie. Jeho 60letého pacienta postihla velmi unikátní forma rakoviny, známá jako „chordoma“, přičemž nádor lokalizovali ve vrchní části krku, nedaleko mozkového kmenu a části páteře, takže když by nepodstoupil co nejrychlejší léčení včetně chirurgického zákroku, šance, že zůstane ochrnutý, by každým dnem jen rostla. A jelikož by se k místu, kde rakovinné onemocnění vzniklo, bez dočasného odstranění a následného poškození nezbytných obratů včas nedostali, nic jiného jim ani nezbývalo. Museli však sehnat náhradu, kterou by místo nich po chirurgickém zákroku použili. Měli teda dvě možnosti – buď použijí obratle z jiného těla, které musí kvůli rozdílným délkám dobře sedět, nebo použijí vynález moderní doby, což v tomto případě představuje trojrozměrná (3D) tiskárna.

 „Viděl jsem v tom obrovskou příležitost. S 3D tiskárnou může být pacientovi implantována část těla vyhotovená v požadovaných rozměrech, díky čemuž se při operaci dosáhne cíle mnohem snadněji, než se současně používanými triky,“ uvedl australský neurochirurg. Vytisknuté části lidského těla a i jejich následné použití nepředstavuje žádnou novinku, jde o něco, co odborníci realizují už několik let. Avšak tento případ je podle Ralpha Mobbsa jedinečný, o ničem podobném údajně zatím nikdy neslyšel.

Chirurgové implantovali muži s rakovinou obratel z 3D tiskárny. Podobná operace se ještě nikdy neuskutečnila

Ještě před samotnou realizací „ostrého“ zákroku měl Mobbs příležitost uskutečnit několik tréninkových pokusů prostřednictvím uměle vytvořeného anatomického modelu s identickou stavbou i velikostí poškozené oblasti těla pacienta. Umožnila mu to bližší spolupráce se společností Anatomics, která stojí za provedením titanové náhrady poškozených obratlů. „Schopnost získat vytisknutý implantát, o kterém víte, že perfektně sedne, protože jste si mohli operaci uskutečnit na modelu… Je jednoduše delikátní. Je to, jakoby někdo zasvítil světlo a pověděl 'jestli tohle není budoucnost, tak potom netuším, co by to mohlo být.'“

Celá operace trvala kolem 15 hodin a proběhla skrze ústa pacienta, z čehož se ještě nějaký ten čas musí zotavovat, jelikož má znatelné problémy s polykáním. Dobrou zprávou ale je, že se jeho aktuální zdravotní stav každým dnem zlepšuje, a to dává lékařům obrovskou naději, že podobný typ rakoviny nebude v blízké budoucnosti představovat žádnou komplikovanou překážku.

Chirurgové implantovali muži s rakovinou obratel z 3D tiskárny. Podobná operace se ještě nikdy neuskutečnila
Domů
Sdílet
Diskuse