Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2016 12:22
Čas čtení 0:00
Jakub Hvozdovič

Herci a herečky, kteří se dostali z ulice až na vrchol #2

FILMY A SERIÁLY SYLVESTER STALLONE
Uložit Uložené

Tušili jste, že i váš oblíbený herec to neměl v životě až tak jednoduché?

Nedávno se uskutečnil 88. ročník nejprestižnějších ocenění filmového světa a vedle všech článků, fotek a videí jsme již začali vnímat některé zúčastněné téměř jako polobohy, jejichž život si ani neumíme představit. Pravdou však je, že pár lidí sedících v nádherném sále divadla Dolby v Hollywoodu (a samozřejmě mnoho dalších z branže) si během své cesty na vrchol muselo prožít více než kdokoli z nás. Dopředu je hnala jen vášeň či láska k herectví a v některých případech neváhali obětovat i to poslední. Někdy byla pro ně střecha nad hlavou luxus, ale dnes jsou hodni desítek milionů dolarů. Na svou minulost však rozhodně nezapomněli.

Sylvester Stallone

Herci a herečky, kteří se dostali z ulice až na vrchol #2

Když už zmiňujeme ty Oscary, je třeba konstatovat, že v jistých případech tento ročník pořádně rozdmýchal plamínek vášní. Byli jsme pobouřeni kvůli rasovým kontroverzím, nadšení za Leova vítězství, ale pár z nás zůstalo smutných poté, co jsme neviděli zlatou sošku i v rukou jednoho z nejznámějších a nejvýraznějších tváří někdejšího hollywoodského nebe. Mark Rylance byl bez debaty úžasný, ale excelentní výkon Sylvestera Stallonea v Creed stihl dostatečně zpolarizovat filmovou veřejnost. Fanoušci jsou se Stalloneho životem dozajista dostatečně obeznámeni, ale stále existuje množství těch, kteří nevědí, že cílevědomý pracant v jistém momentu svého života musel natočit lechtivý film či prodat svého nejlepšího přítele.


Stejně, jako v případě Martina Sheena představeného v první části, i Sylvestrova strastiplná pouť začala již komplikovaným porodem. Doktoři mu totiž při rychlém zásahu pinzetami poškodili nerv, kvůli čemuž jeho tvář v určitých místech ochrnula. Toto neštěstí mu způsobovalo obrovské trauma během dospívání, avšak vyústilo do dnes již legendárního výrazu obličeje se spadlým rtem či do typické mrumlavé řeči. Vyrůstal v nehostinné New Yorské čtvrti zvané Hells Kitchen a mnohdy si ho rodiče přenechávali na péči kvůli nefungujícímu manželství. S pubertou přicházely nepříjemnosti ve formě špatných známek či potyček se spolužáky. V 15 letech se přestěhoval ke své matce do Philadelphie a tehdy ještě nevyspělému Slymu už svítalo na lepší časy. Dokonce získal stipendium ke studiu ve Švýcarsku a mohl si tak vychutnat život za hranicemi, kde se seznámil s herectvím jako takovým při školní adaptaci psychologického dramatu The Death of a Salesman od Arthura Millera. Událost ho inspirovala natolik, že po návratu do států studoval herectví na University of Miami, ale jak sám přiznal, škola asi není nic pro něj. V roce 1969 se tedy přestěhoval do New Yorku.

Herci a herečky, kteří se dostali z ulice až na vrchol #2

Zde započal jeden z nejinspirativnějších skutečných příběhů, jaké by kdy mohl život vymyslet. Stallone si rozesílal množství přihlášek na konkurzy a bez stálé práce se brzy dostal na mizinu. Poté, co byl vystěhován z bytu, se uchýlil ke kontroverznímu kroku. Přijal roli v softcore porno filmu The Party at Kitty and Stud's (který byl až roky po Stalloneho úspěchu přejmenován na Italian Stallion). V peněžence měl asi 200 dolarů a na kontě řadu odmítnutí. Dokonce byl donucen prodat za pár drobných svého milovaného psa Butkuse (bullmastiffa, který se později objevil i v Rockym). Nezastavujíce, začal psát vlastní scénáře. Poprvé se mu výrazně podařilo prosadit v roce 1974 ve filmu Lords of Flatbush, ale i přes hlavní postavu to stále nebyl moment, kdy měl zazářit. Divíte se tedy, jak se dostal k Rockymu? Dalším zapřením. 24. března 1975 viděl v televizi boxerský zápas mezi Muhamadem Alim a Chuckem Wepnerem. I když byl Chuck jednoznačně slabším soupeřem, kolo co kolo se dokázal vzchopit a Alimu vzdorovat. To Stalloneho oslovilo natolik, že sedl za stroj a v průběhu téměř deseti měsíců napsal scénář, který se snažil prodat velkým studiím.
 
Producenty scénář zaujal, a tak po něm skočili samozřejmě až poté, co ho Sly několikrát upravoval. Problémem bylo, že si v hlavní roli nepředstavovali jeho, chtěli pouze jeho scénář. Ten takovou nabídku odmítl a řekl, že scénář prodá jedině za předpokladu, že postavu Rockyho zosobní on. Na stůl se tedy dostala nabídka v hodnotě 300 000 dolarů, což je podle inflace v dnešních podmínkách něco kolem 1 milionu dolarů. Tušíte správně. Cílevědomý „rváč“, majíce v tom momentě „asi 106 dolarů v peněženceodmítl nabídnuté peníze a prosadil si svůj vlastní cíl. Rok na to seděl na Oscarech v hledišti s nominací za nejlepší mužský výkon, nejlepší scénář, se dvěma producenty si přebral zlatou sošku za nejlepší film a dokonce si na pódiu i zažertoval se samotným Alim. Dnes je jeho net worth na hodnotě 400 milionů dolarů.

Demi Moore 

Herci a herečky, kteří se dostali z ulice až na vrchol #2

I když by se o kvalitách Demi jako prvotřídní herečky dalo seriózně pochybovat, nemůžeme jí odebrat status filmové hvězdy, jejíž jméno zná opravdu každý. Málokdo však ví, že jí život házel klacky pod nohy už od útlého dětství. Nejen, že se Demi narodila do obrovské chudoby a podle vlastních slov byla "trailer park kid" (dítě z obytných přívěsů), ale vyrůstala i bez otce a jediným chlapský vzorem byl mámin přítel. Ten i přesto, že malou tmavovlásku vychovával jako svou, často utápěl své démony v alkoholu a fyzické násilí nebylo ničím výjimečné. Ničím výjimečným nebylo ani konstantní stěhování a k čtrnáctému roku života se s rodinou přestěhovala více než 30krát. To mělo samozřejmě na svědomí problémy ve škole a teenagerka tak nechala studium v ​​šestnácti letech a odstěhovala se od rodiny do New Yorku. Tam poznala svého o 12 let staršího manžela, a tím se začala další turbulentní fáze jejího života a i když musela rychle dospět, manželství dlouho nepřežilo. Postupem času si získávala mnoho malých rolí (např. seriál General Hospital) a nejvíce jí pomohla konkrétně ta z filmu St. Elmo's Fire od Joela Schumachera, který jí osobně pomohl bojovat s drogovou závislostí.
 
Pomalu se na ni začalo usmívat štěstí. Zasnoubila se s hvězdným Brucem Willisem, prorazila v Duchovi s Patrickem Swayzem a narodily se jí tři krásné holčičky, ale celé to netrvalo ani 10 let. Pár dní poté, co oznámila, že se s Brucem kvůli vzájemným neshodám rozvádějí, její matka podlehla zákeřné nemoci a Demi se emočně zničena ocitla na dně. Její kariéra začala narážet na jeden neviditelný kámen za druhým a dostali jsme tak filmy jako Striptýz, G.I. Jane či Passion of Mind. Nádherná bruneta cítila, že potřebuje oporu a tu našla v Ashtonu Kutcherovi, který byl o 15 let mladší. Stejně, jako první manželství, ani toto nevydrželo příliš dlouho a jeho rozpad přivedl Demi k předávkování a odcizení od svých dcer. V posledních měsících to však opět překonává a ve svém posledním filmu Forsaken podala podle kritiků solidní výkon. My jí držíme prsty i nadále. I když se to nemusí tak zdát, Demiin net worth je v hodnotě 150 milionů dolarů.

Chris Pratt

Herci a herečky, kteří se dostali z ulice až na vrchol #2

Posouváme se k jedné z nejčerstvějších hollywoodských hvězdiček. Chris Pratt sice může působit jako typický macho z obálky časopisu, ale jednoznačně oplývá zajímavým charismatem. Myslíme, že nikdo z vás nečekal, že i tento sympaťák si vyzkoušel spánek na veřejných lavičkách či svlékání za peníze, nicméně, je to pravda. Narodil se sice do středních poměrů, ale jeho přístup ke vzdělání a povinnostem nebyl příliš svědomitý. Volnomyšlenkářský Chris se v sedmnácti vykašlal na vysokou během prvního semestru a vzal si práci jako prodavač lístků či občasný striptér. To mu stačilo k tomu, aby si v devatenácti koupil letenku na hawaiský ostrov Maui, kde se z něj prakticky stal bezdomovec spící na ulici či ve staré dodávce. V rozhovoru pro The Independent řekl, že: „Maui je úžasné místo pro život bezdomovce. Jediné, co jsme dělali bylo kouření trávy, hodně chlastu a pár hodinová práce, která nám sotva pokryla benzín a jídlo.“ Během jedné jeho šichty si ho všimla herečka Rae Dawn Chong. Slovo dalo slovu a Chris byl co nevidět v letadle nasměrovaném do LA. Tak se dostal ke své první role v hororu Cursed Part 3 a zjistil, že herectví je to, čemu se chce věnovat.
 
Od roku 2000 absolvoval obrovské množství konkurzů a do povědomí se dostal zejména díky seriálovým rolím (Everwood, The O.C. a zpopularizoval ho především oblíbený Parks and Recreation), ale do hledáčku filmových režisérů se jako kvalitní herec zapsal až v roce 2011 po snímku Moneyball s Bradem Pittem. Později se ukázal v akčním dramatu Zero Dark Thirty a i když nejprve odmítl roli v Guardians of Galaxy, po osobním setkání s režisérem na ni později kývl. Naposledy jsme ho viděli loni v Jurském Světě a víme, že s posledním dvěma zmíněným ještě udělá pár pokračování. Jeho aktuální net worth je na hodnotě 30 milionů a jsme pevně přesvědčeni, že ještě poroste, zejména s ohledem na zájem Hollywoodu o jeho služby.

Halle Berry

Herci a herečky, kteří se dostali z ulice až na vrchol #2

Stejně, jako o pár řádků výše, i nyní se dostaneme ke krásce, která svým exotickým zjevem a neutuchajícím šarmem zamotala hlavu už nejednomu muži (vůbec se tedy Jamesi Bondovi nedivíme). Se zmiňovanou kolegyní také sdílejí traumatický zážitek z dětství. Halle totiž vyrůstala v rodině, kde bylo její matce ubližováno až brutálními způsoby. Její otec se od nich naštěstí odstěhoval a podle slov herečky o něm nemá do dnešního dne vůbec žádné informace. Ve školních lavicích se jí dařilo nadmíru dobře a školu ukončila s vyznamenáním. Její krása byla evidentní již v raném adolescentním věku a ona si toho byla vědoma. Zúčastnila se mnoha soutěží krásy, ale jejím cílem byla herecká kariéra. Jako 23letá se tedy přestěhovala do New Yorku, ale brzy se v osamoceném životě dostala na mizinu a tři týdny přespávala v útulcích pro bezdomovce. Slovo selhání však nefigurovalo v jejím slovníku, a tak se pravidelně účastnila různých castingů. První výraznější roli získala v roce 1991 v kritiky opěvovaném filmu Spike Leeho s názvem Jungle Fever, kde si zahrála mladou drogovou závislačku a režiséři v ní spatřili velký potenciál.


Obsazovala stále větší a větší pozice v povědomí bílého Hollywoodu a to se jí vyplatilo, protože v roce 2002 si zahrála hlavní postavu v biografickém dramatu Introducing Dorothy Dandridge, za kterou byla oceněna Zlatým glóbem. Na přelomu tisíciletí se jí sice přihodila ošklivá nehoda, při níž utekla z místa činu, naštěstí se však nikomu nic vážného nestalo a po zaplacení kauce a odpracování povinných prací i nadále pokračovala v hraní. V témže roce zazářila v týmu X-Men jako mocná Storm a dva roky na to vyhrála jako první afro-americká žena zlatou sošku Oscara za hlavní roli, v romantickém dramatu Monster's Ball. Nevyhnula se ani bondovce, konkrétně Die Another Day, ale po kontroverzním výkonu jako Catwoman její sláva začala upadat. Podařilo se jí ji chvilkově probudit v roce 2012 filmem Cloud Atlas, nicméně, její jméno už dnes nemá takovou váhu, jako kdysi. Tak či onak, nikdo jí nevezme nabyté úspěchy, a to odráží i její hodnota 80 milionů dolarů.

Mark Wahlberg 

Herci a herečky, kteří se dostali z ulice až na vrchol #2

Se jménem Mark Wahlberg se více vybaví úspěšný přechod z teenagerské hvězdy a rappera (Marky Mark) na herce a producenta. Bohužel, málokdo ví, že Marky absolvoval spíše přechod z nepoučitelného kriminálníka vyrůstajícího v drsném prostředí na uznávaného a akceptovaného člena dnešní filmové scény. Vždyť melodii z Good Vibrations si umí zabroukat i mladší ročníky, ale schválně, kolik z vás ví, že rodák z Bostonu je nejmladší z devíti dětí a už ve třinácti letech byl drogově závislý na kokainu? Stále pendlujíc mezi rozvedenými rodiči se z něj stal rváč, násilník a pořádný troublemaker. V patnácti letech čelil již dvěma obviněním z obtěžování afroamerických spolužáků a v šestnácti byl dokonce souzen za pokus o vraždu. K útokům se přiznal a soud ho odsoudil na dva roky vězení, z nichž si nezletilý odseděl jen 45 dnů. Po pobytu ve vězení prohlásil, že chce radikálně změnit své chování. „Poté, co jsem se vydal na dráhu zločinu, jsem stále míval v hlavě tichý hlásek, který mi říkal, že skončím ve vězení. Tři moji bratři seděli, moje sestra dokonce tolik, že jsem to přestal počítat. Konečně jsem se mohl pochlubit, že jsem tam i já. S lidmi ke kterým jsem vzhlížel. Když jsem se však nad tím zamyslel, zjistil jsem, že toto není cesta, jakou se chci ubírat. Skončil jsem na nejhrozivějším místě, jaké si umíte představit a věděl jsem, že se nikdy nechci vrátit zpět.“
 
Mark se snažil své slovo dodržet, i když se mu to úplně nedařilo. Absolvoval pár focení pro Calvin Klein a začal se fušovat do filmové branže, kde překvapil již v roce 1994 ve filmu Renaissance Man či o rok později po boku mladého Leonarda DiCapria ve filmu The Basketball Diaries. Pravý zlom přišel za pár let, když zazářil v dramatu Paula Thomase Andersona, Boogie Nights. Postupem let pravidelně střídal kritiky oceňované role s průměrnými až podprůměrnými výkony. Nejpodstatnější přišla v roce 2006 a fanoušci už vědí, o čem mluvíme. Rolí v Scorseseho krimi dramatu The Departed si totiž vysloužil nominaci na Oscara. Podobná pocta se dostavila i za film The Fighter, kde mu v rámci producentského týmu štěstí přihrálo nominaci za nejlepší film. Podobně jako Halle Berry, i on si momentálně udržuje fanouškovskou základnu typickými rolemi. Vždyť velké množství lidí si ho vybavuje právě z komedie Ted. Dnes už se do starých dnů Mark vrací s dospělým nadhledem a své chyby se snaží revanšovat vlastní charitou pro bostonskou mládež. Důvody a rozpočet na to má. Jeho net worth totiž činí nádherných 225 milionů dolarů.
 
Samozřejmě tento článek nemá za cíl glorifikovat herce pocházející z těžších poměrů a nějakým způsobem snižovat ty, kteří měli život o něco lehčí. Berte ho spíše jako informační náhled do života jednotlivých lidí, kteří dokázali, že sebezapření a tvrdá práce je více než klacky pod nohama. Pokud se zde neocitl váš favorit, přečtěte si i první díl, možná se nachází právě tam. Je někdo, o kom víte, že by se hodil do třetího pokračování a chtěli byste ho zde vidět? Věděli jste něco z nabízených informací ještě předtím, než jste si přečetli článek? Na vaše názory se těšíme v diskusi níže.

Domů
Sdílet
Diskuse