Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2016 9:26
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Netradičná zábava sa rozrastá: Šifrovacích súťaží je čoraz viac

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Obľúbené hlavne deťmi, na svoje si prídu aj dospelí. Počas roka sa konajú desiatky šifrovačiek.

Ak vás nudia víkendové prechádzky po obchodných centrách, vychádzky do parkov, hnijete doma a chcete byť na vzduchu? Vyskúšajte šifrovacie súťaže. Na Slovensku sa ich koná fakt dosť a do Česka to ďaleko tiež nie je.

Šifrovacie súťaže majú väčšinou jeden vzor. Na začiatku dostanete šifru, po ktorej rozlúštení vám to vypľuje miesto ďalšej šifry. No a tak ďalej až ste v cieli. Alebo beznádejne stratení či zaseknutí. Na internete sú súťaže, kam stačí len zadať heslo zo šifry a máte vybavené, pravdepodobne sa potom zapojíte do nejakej súťaže alebo tak. Nenechajte sa odradiť slovom šifra. Nečakajte žiadnu hardcore nevyriešiteľnú prudkorozmýšľaciu akciu. Dobrá šifrovačka má šifry originálne a zábavné. Trvá krátko, alebo aj celý deň. Ale je to sranda.

Na ktorú šifrovačku sa vybrať?

Výber správnej akcie je mimoriadne dôležitý, nechceli by ste byť predsa tam, kde by ste nechceli byť.

Brieždenie je bratislavská celodenná šifrovačka. Ale sú tam aj Česi. Takže ak si z Télgartu, tak si ok. Brieždenie beží vždy od deviatej do deviatej. A vždy za toho najhorúcejšieho júnového dňa (tentokrát 4.6.2016). Je odporúčané zbúchať si tím po štyroch a môžete riešiť. Brieždenie sa vždy koná v nejakej mestskej časti. Minule to boli predovšetkým Podunajské Biskupice a Ružinov, až kým posledné šifry nedoviedli do centra mesta. Šifrovačka je ale fakt zaberák. Aj kvôli teplu očakávajte, že po 12 hodinách behania po meste budete totálne mŕtvi. Brieždenie ako väčšina podobných akcií je super v tom, že je tam každý sám za seba. Stačí prísť. Cez deň môžete skočiť do mekáča, alebo to jednoducho vzdať. Ale to nerobte, radšej riešte nápomocné šifry, ktoré vám dosť pomôžu. Minulý ročník sa na Brieždenie zaregistrovalo asi 200 ľudí. Brieždenie.

Netradičná zábava sa rozrastá: Šifrovacích súťaží je čoraz viac
Zdroj: Jakub Krchňavý
Netradičná zábava sa rozrastá: Šifrovacích súťaží je čoraz viac
Zdroj: Jakub Krchňavý

Ak vám je v lete príliš teplo, skúste Nôdľu. Stále Bratislava. Nôdľa je v zime. Naposledy bola 20. februára 2016. Pre nespokojných, je pravdepodobné že sa budete drať snehom. Táto šifrovačka po vás pľuje úplne iné šifry, ako ostatné šifrovačky. Celá Nôdľa sa koná hlavne v lese, čo je dosť nepohodlné, najmä preto, že v lese nepredávajú jedlo. Nôdľa.

Netradičná zábava sa rozrastá: Šifrovacích súťaží je čoraz viac
Zdroj: Nôdľa

Česká republika ponúka napríklad Budějovické Želvování. Tá je ale skôr rodinného typu. Šifrovačka je ale fakt veľká. Ponúka viac paralelných liniek, podľa obtiažnosti, ktorú si sami zvolíte. Česi alebo výletujúci Slováci môžu navštíviť tiež nočnú PoTrati, alebo Tmou. Šokujúco v noci. Budějovické Želvování.

Mladšie ročníky iste osloví Technoplaneta. Je online. Na päť kôl, každé kolo päť šifier, na kolo sú tri týždne. Najlepšie tímy idú do pražského finále. A to je fakt super. Trvá asi 6 hodín a vždy je na nejakom príjemnom mieste, minulý ročník v lesoparku Divoká Šárka. 5 členné tímy po ľudí do 15 rokov. Súťažiť môžu aj starší ale... nesúťažne. Technoplaneta.

Netradičná zábava sa rozrastá: Šifrovacích súťaží je čoraz viac
Zdroj: Technoplaneta
Netradičná zábava sa rozrastá: Šifrovacích súťaží je čoraz viac
Zdroj: Technoplaneta

Zoznamokalendár šifrovacích akcií.

Domů
Sdílet
Diskuse