Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2016 23:25
Čas čtení 0:00
Ivan J.

Legendární dvojzápas Tysona a Holyfielda. Uhryznuté ucho, které se stalo nejbizarnějším momentem v historii boxu

SPORT BOJOVÉ SPORTY MIKE TYSON
Uložit Uložené

Boxerská esa Tyson a Holyfield si ve vzájemných soubojích nikdy nic nedarovala.

Lennox Lewis, Mike Tyson, Evander Holyfield, George Foreman nebo Riddick Bowe. Tato jména boxerů těžké váhy poskakovala po ringu v 90. letech. Toto období nám přineslo několik nezapomenutelných duelů navždy zapsaných do historie boxu zlatým písmem. Mezi nimi i dvě bitvy Tysona a Holyfielda. Pojďme spolu oprášit historii a připomenout si je.

 

První zápas Holyfielda s Tysonem v roce 1996 se nesl ve znamení populárního boxera proti velkému bojovníkovi. Podle bookmakerů byl Tyson jednoznačný favorit, no a Holyfieldovi nepomohlo ani to, že měl za sebou dvě výhry v řadě a v minulosti porazil Riddicka Bowea. Sportovní veřejnost očekávala jednoznačný průběh a hladké vítězství pro „Iron Mikea“.

Už od prvního kola bylo jasné, jakým stylem pojal tento zápas Holyfield. Tyson na něj v prvním kole sice vyletěl a chtěl to rychle ukončit, jak to u něj bývalo ve zvyku a Evander si dobře uvědomoval, že Mike nemůže vydržet celý zápas boxovat agresivním stylem, který ho proslavil. Udržoval si Tysona na distanc, aby to pak na něj vybalil v plné parádě. Misky vah se postupně převažovaly na stranu Holyfielda. Zhruba v polovině duelu je Tyson poslán k zemi. Definitivní stopka přichází ale až v 11. kole. Tyson se po ringu už jen tak potácí a celá hala čeká, kdy půjde k zemi znovu. Rozhodčí mu nedá tu čest a zápas ukončuje KO.

6. kolo a Tyson padá

Legendární dvojzápas Tysona a Holyfielda. Uhryznuté ucho, které se stalo nejbizarnějším momentem v historii boxu
Zdroj: Gary Hershorn

Takovou trpkou prohru musel Mike odčinit, a tak se konala odveta. I přesto, jakým šokujícím způsobem byl Tyson poražen, fanoušci si to nedokázali vysvětlit a stále si mysleli, že to byla jen náhoda. Očekávali, že Mike se vrátí ve velkém stylu a soupeři to pěkně spočítá. Počítat však mohl i v případě prohry. Není se čemu divit, protože do té doby šlo o nejziskovější zápas a proto nejen vítěz, ale i poražený by si vydělal slušný balík peněz.

Doporučeno
Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití 2. dubna 2024 16:00

Odveta se uskutečnila po necelém roce na stejném místě. Do posledního místa zaplněná hala MGM Grand v Las Vegas ještě netušila, že se stane svědkem možná nejkontroverznějším zápasu v dějinách boxu. Již od úvodního gongu zápas začal pěkně zostra. Oba boxeři si nic nedarovali a bylo zřejmé, že spolu mají nevyřízené účty. Holyfield buší do svého protivníka jednu ránu za druhou. „Iron Mike“ a jeho styl boje pustit se do soupeře agresivně a rychle jej uzemnit je použit proti němu. Na konci úvodního kola se aréna otřásá v základech, když ji zaplaví masové skandování jména Holyfield.

3. kolo ve kterém se udála plná škála kontroverzí

V 2. kole pokračuje Holyfield v dominanci a Tysonovi způsobí krvavou ránu nad pravým okem. Až v 3. kole dává o sobě poprvé vědět Mike Tyson. Diváci burácejí, když jeho svérázné údery a agresivní výpady pocítí Holyfield. Následuje několik objímaček, které musí řešit rozhodčí a rozdělit oba aktéry. Po jedné takové z ničeho nic vyskočí nohama do vzduchu Holyfield. Tyson se do něj zakousl. Doslova. „Real Deal“ jak zní jeho přezdívka, okamžitě dává vědět arbitrovi. Tysonovi to vůbec nevadí a adresuje soupeři postrčení odzadu. To už rozhodčí musí reagovat a pozastaví zápas, aby o několik desítek vteřin nepochopitelně souboj opět pokračoval. Chvíli poté, co se dvě legendy do sebe pustí, přichází další zkrat a opětovné pokousání ucha. Rozhodčí zápas v 3. kole ukončuje. Tyson je za své počínání diskvalifikován.

Napjatá atmosféra po ukončení duelu

Legendární dvojzápas Tysona a Holyfielda. Uhryznuté ucho, které se stalo nejbizarnějším momentem v historii boxu
Zdroj: home.bt.com

MGM Grand zažívá chaos. Tyson se nechce smířit s tím, že je konec zápasu. Opakovaně se snaží dostat k druhému rohu ringu a atakovat Holyfielda s jeho trenérem. Důsledkem toho si Evander nepřevezme obhájený mistrovský pás. Bezpečnostní služba ho vyprovází až do útrob stadionu, zatímco Tyson běsní v ringu. Při jeho odchodu ho doprovází policie, ale ani ta nedokáže úplně zabránit jeho řádění. Jeden z diváků po něm hodí láhev s vodou, což Tysona vyprovokuje k dalšímu pokusu o útok. Celý incident měl dohru i po souboji. Mike Tyson si za své chování vysloužil pokutu 3 miliony dolarů a zrušenou licenci. I tento moment má nemalou zásluhu na strmém pádu dolů slavného boxera.

Domů
Sdílet
Diskuse