Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2016 14:30
Čas čtení 0:00
Adam B.

Z bláznivého experimentu světový fenomén: UFC od jeho vzniku po současnost

SPORT UFC
Uložit Uložené

Miliony fanoušků, 2 vlastní videohry, reality-show a mnoho dalších věcí, kterými se může pyšnit tato největší organizace smíšených bojových umění na světě. Jak se však formovala a co stálo za její přeměnou na světový fenomén?

Vše začalo turnajem osmi bojovníků reprezentujících různá bojová umění. Jeho cílem bylo jednou provždy určit to nejlepší z nich. V Coloradu se v roce 1993 setkali šampioni karate, suma, boxu či kickboxu v soutěži, která do té doby na světě neměla obdoby. Bojovníci se nebili v klasickém ringu, ale v 8hranné kleci obehnané pletivem, aby nebylo možné uniknout. Původně měl klec místo pletiva obepínat ostnatý drát, ale organizátoři si řekli, že to by už bylo asi příliš. Stačilo, že nebyly vyžadovány žádné rukavice a nebyly žádné váhové kategorie. Jediné pravidlo byl zákaz kousání a škrábání očí. Také nebyli přítomni žádní bodovací rozhodčí a žádná časomíra. Zápas mohl skončit jedině K.O., vzdáním se, nebo hozením ručníku do klece od jednoho z členů týmu.

VHS z prvního turnaje UFC:

Z bláznivého experimentu světový fenomén: UFC od jeho vzniku po současnost

První zápas turnaje proběhl mezi Gerardem Gordeauem a Teilem Tulim. Gordeau, relativně hubený chlapík a specialista na savate (prvky boxu a kickboxu), se postavil proti obrovskému bojovníkovi sumo Tuli. Jak tento střet  „Davida s Goliášem“ dopadl, si můžete prohlédnout v následujícím videu.

Další zápasy nebyly o nic méně brutální a přesně to lidi bavilo. Mezi všemi bojovníky vyčníval Brazilec Royce Gracie. Ten reprezentoval tehdy málo známé bojové umění, brazilské Jiu-Jitsu, celý turnaj vyhrál a odnesl si odměnu 50 000 dolarů. Gracie je většinou odborníky ale i fanoušky považován za nejdůležitější postavu celé MMA v historii a jako první se dostal i do síně slávy UFC.

Z bláznivého experimentu světový fenomén: UFC od jeho vzniku po současnost

UFC mělo být původně jednorázovou záležitostí. Experimentální turnaj, aby lidé mohli vidět několik bojových stylů proti sobě. Divácký úspěch tohoto díla však změnil úplně všechno. Někteří z toho byli nadšení, jiní zděšeni, v každém případě všichni o turnaji UFC1 mluvili a to bylo nejdůležitější.
 
Experiment tedy pokračoval, konal se další turnaj, pak další a další. Popularita stoupala rapidní rychlostí a čím dál tím více bojovníků začalo uvažovat o kariéře v kleci. Se stoupající popularitou však sílily i hlasy o brutálnosti tohoto sportu. Lidé MMA začali nazývat lidské kohoutí zápasy a brzy mnohé americké státy UFC zakázaly. 

UFC neuniklo ani Hollywoodu, už v roce 1997 se objevilo dokonce v seriálu Přátelé:

 

Protože hrozilo, že tento nadějně se vyvíjející sport bude zcela zakázán, majitelé se rozhodli stanovit přísnější pravidla. Postupně byli bojovníci rozděleni do váhových kategorií, bylo zakázáno hákování úst, kopání do hlavy soupeře ležícího na zemi, bylo omezeno tahání za vlasy a mnoho dalších zákeřných technik.

Z bláznivého experimentu světový fenomén: UFC od jeho vzniku po současnost

Během této transformace, kolem roku 2000, se UFC začalo měnit do dnešní podoby. Vyměnilo se vlastnictví, když společnost odkoupili bratři Fertittové a Dana White. Pod jejich vedením začalo UFC pohlcovat a odkupovat jiné MMA společnosti, až se stalo jednoznačnou jedničkou na trhu. Z relativně skromného projektu se najednou stala jedna z nejváženějších společností bojových sportů na světě. Vstoupily do něj dnes již legendy jako Anderson Silva, Robbie Lawler, Georges St-Pierre a mnoho dalších.
 
Dalším velkým milníkem byl rok 2012, kdy UFC uvedlo první ženskou váhovou kategorii do 62 kg. Tento počin se rozhodně nerodil snadno. Účinkování žen v tvrdém světě MMA je velmi kontroverzním tématem a množství lidí je stále proti. Sám prezident UFC Dana White v minulosti vždy odpověděl na otázku, zda někdy budou ženy v UFC, jednoznačným „nikdy“. Přesvědčování a hlavně výkony jeho kamarádky Rondy Rousey ho však donutily změnit názor. I když má ženské MMA množství odpůrců, bojovnice jako právě Rousey nebo Cristiane Justino, Miesha Tate nebo Joanna Jędrzejczyk dokazují, že by svět přišel opravdu o špičkové sportovní výkony, kdyby bylo ženské MMA zakázáno.

Z bláznivého experimentu světový fenomén: UFC od jeho vzniku po současnost

UFC se neustále mění. Momentálně jsou hlavní cíle organizace boj proti dopingu a rozšíření působnosti do celého světa. Z pouze americké záležitosti se postupně stává mezinárodní sport. Velké zastoupení mají hlavně Brazilci, Mexičané, ale postupně svůj vliv rozšiřují i ​​evropští bojovníci. Ir Conor McGregor, Polka Joanna Jedrzejcyk nebo Švéd Alexander Gustafsson patří mezi největší hvězdy organizace. Své zastoupení má i Česko díky Viktoru Peštovi.

 
Změnilo se i předepsané oblečení a pomůcky u bojovníků. V začátcích si každý mohl nosit víceméně co chtěl. Zápasníci mohli být obutí, mohli mít různé styly oblečení, výjimku netvořily ani dlouhé róby, které nosil například již výše zmíněný Royce Gracie. Art Jimmerson dokonce nosil na jedné ruce boxerskou rukavici. Dnes musí být všichni bez obuvi, mají jednotný styl rukavic, musí nosit chrániče zubů a suspenzor. Od července minulého roku začala být platná dohoda s Reebokem, podle níž všichni bojovníci musí nosit oblečení této značky.
 
Největší proměnou však prošel přístup bojovníků k zápasům. V začátcích bylo nejdůležitější vynikat ve svém bojovém umění a dokázat, že je lepší, než to soupeřovo. Často jsme tak viděli značně jednostranné zápasy, když mistři wrestlingu, graplingu nebo Jiu-Jitsu, nedávali téměř žádnou šanci například boxerům. Ti sice vynikali v boji na nohou, ale absolutně se neuměli bránit, jakmile přešel boj na zem. Dnes se klade důraz na komplexnost. Aby byl bojovník úspěšný, musí být nebezpečný na nohou, i na zemi.

Z bláznivého experimentu světový fenomén: UFC od jeho vzniku po současnost

UFC se už může pyšnit i několika legendami. V síni slávy je momentálně 13 bojovníků. Z nich rezonují zejména Royce Gracie a Ken Shamrock, jedni z největších rivalů v kleci a muži doprovázející UFC od samého začátku. Je jisté, že seznam se brzy rozšíří o další jména. Anderson Silva, mnohými označován za nejlepšího bojovníka všech dob, je více než jistým budoucím členem. Neměli by chybět ani Georges St-Pierre, Urijah Faber či Jose Aldo. Z mladších bojovníků mají nejlepší nakročeno Jon Jones, Demetrious Johnson, Khabib Nurmagomedov a samozřejmě Conor McGregor. Ten se podle vlastních slov po skončení kariéry nevidí jen v síni slávy, ale rovnou ve vedení UFC, s kanceláří uprostřed mezi Fertittovou a Whiteovou.

Uvidíme, co nám UFC a celý svět MMA nabídne v příštích letech, ale s tak velkým úspěchem v tak krátké době od jeho vzniku má rozhodně našlápnuto k tomu, aby se smíšené bojová umění stala nejpopulárnějším a nejbohatším bojovým sportem na světě. UFC jako jejich největší organizace rozhodně nebude chybět.

Domů
Sdílet
Diskuse