Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2016 12:23
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Microsoft posouvá hranice. Jeho VR headset HoloLens zobrazí našeho přítele jako hologram hned vedle nás

TECH
Uložit Uložené

Technologie, které jsme před lety považovali za nereálné sci-fi, se pomaličku stávají součástí hlavního spotřebitelského proudu.

O něčem takovém, co lze označit slůvkem hologram, slyšel už asi každý z nás. A pokud přece jen ne, vysvětlení není žádná jaderná fyzika. Pokud by se hologram zobrazil přímo před vámi, znamenalo by to, že se právě díváte na virtuální trojrozměrný objekt, který dokáže přenášet důvěryhodně vypadající podobu našeho přítele přímo do místnosti, kde právě jsme. Druhů využití je samozřejmě nepočítaně, ale holografickou komunikaci můžeme bez jakýchkoliv pochyb označit za jednu z těch užitečnější, protože nám umožní nejen navázat verbální kontakt, ale i dotyčného vidět stát nebo sedět hned vedle nás, ačkoliv je fyzicky vzdálený tisíce kilometrů. A protože on bude vidět zase nás, ambiciózní „holoportaci“ od amerického giganta Microsoft lze považovat za jakousi futuristickou verzi populární komunikační platformy Skype.

Microsoft posouvá hranice. Jeho VR headset HoloLens zobrazí našeho přítele jako hologram hned vedle nás

Takzvaná holoportace představuje jednu z funkcionalit připravovaného VR headsetu HoloLens, kterou Microsoft právě demonstroval prostřednictvím níže uvedeného videa. Na dechberoucích záběrech je vidět, jak tento výdobytek digitální éry změní současný způsob komunikace s lidmi, se kterými v daném okamžiku být osobně nemůžeme. V obou pokojích musí však být umístěna a aktivována nezbytná technologická výbava v podobě 3D kamer a dalších snímacích zařízení, což určitě nestojí malou částku. Už jen za verzi jednoho kusu HoloLens pro vývojáře v těchto dnech zaplatíme něco kolem 3 000 eur. Zmíněné zařízení totiž umožní zachycení a přenos obrazu na jiné místo, který přítomný uživatel vidí díky zobrazovacím možnostem nasazeného headsetu. A nejen to, zobrazené osoby nebo dokonce objekty dokáže jedním gestem rukou zmenšit do takové velikosti, že se vejdou na jeden přítomný stůl. Přijde vám to šílené? Tak to, že si tuto komunikaci můžete uložit na památku, vás rozhodí úplně. Holoportace se zřejmě stane komerční záležitostí při spuštění prodeje finální verze HoloLens po dokončení extrémně náročného vývoje, který nějaký ten čas ještě určitě potrvá.

Domů
Sdílet
Diskuse