Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2016 14:32
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Autopilot v Tesle zachránil majitele před havárií. Stačí malá nepozornost a na vině by opět byl lidský faktor

TECH
Uložit Uložené

Video, kterým se pochlubil i sám Elon Musk, obletělo celý internet.

Pokud se méně technicky zdatného člověka ptáte, zda důvěřuje umělé inteligenci, odpověď bude jednoznačná. A to samé bez jakýchkoliv rozdílů platí i o autopilotovi, kterým jsou vybaveny populární elektromobily od americké Tesly. Svěřit řízení vozidla a tedy i osud přítomných pasažérů něčemu, co fyzicky vlastně ani neexistuje, je opravdu velmi těžké rozhodnutí. O několik let později to bude možná snazší, protože naroste naše důvěra v robotické systémy, momentálně je však na bodu mrazu, nakolik jsou teprve v raném stádiu rozmachu. A nové video od jednoho ze spokojených majitelů elektromobilu Tesla Model S tomu nyní pouze napomáhá. Ví to i sám Elon Musk a proto ho zveřejnil na svém profilu na sociální síti Twitter, aby každý, kdo pochybuje, věděl, že to, čeho se tak bojíme, nás dokáže v případě selhání lidského faktoru zachránit.


Jak je tedy možné vidět níže, dotyčný cestoval s aktivovaným autopilotem po americké dálnici s poměrně klidným dopravním provozem dokud se nesetkal s nepozorným řidičem většího nákladního vozidla, který mu bezohledně vjel do pruhu. A protože si ani jeden toho druhého nevšimli, mohla z toho být docela vážná nehoda. V poslední chvíli ho však naštěstí zachránila ostražitá umělá inteligence s asistencí integrovaných radarů, kamer a senzorů. Po zvukovém upozornění na blížící nebezpečí následoval automaticky zrealizovaný manévr, kterým se počítač prostřednictvím přidělené pravomoci řídit elektromobil s maximálním přehledem vyhnul velmi pravděpodobné kolizi.

Domů
Sdílet
Diskuse