Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2016 18:31
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

10 herců a hereček, jejichž filmy vydělaly studiím nejvíce peněz

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jejich samotné obsazení do filmu je předzvěstí úspěchu.

Herci a herečky byli odjakživa hlavním lákadlem velkých filmů. Už od známých jmen na černobílém plátně, po dnešní oblíbence či serióznější herce s obrovským talentem. Na některé z nás zabírá více talent, na jiné známá či oblíbená tvář. Někteří začínají mladí, někteří zlanaří Hollywood až ve středním věku. Někteří hrají v malých filmech, jiní jen v blockbusterech, no a jsou tu i tací, kteří si sami vybírají, v čem hrát budou a co odmítnou, přičemž mají právo podílet se i na scénáři či výsledném vizuálu projektu. Dnes se podíváme na desítku herců, kteří svými filmy vydělali studiím nejvíce peněz. Po jménu herce bude následovat počet jeho filmů, v nichž účinkoval, částka vydělaná v USA a na závěr průměr na jeden film.
 
10. Michael Caine - (57), 3 miliardy a 286 milionů dolarů a průměr 57,7 milionu dolarů na film
Chtěli jsme začít větou, že jde o velkého miláčka publika, rychle jsme si však uvědomili, že to je případ všech zúčastněných. Na 10. příčce se nachází předposlední Alfred, jeden z dvorních herců Chrise Nolana, který natočil již téměř 60 filmů. Nejúspěšnějším se stal v 21. století, kdy účinkoval zejména v Nolanových velkofilmech, Now You See Me, Children of Men, Youth či Kingsmanovi. Jeho nejúspěšnějším počinem je Dark Knight a celá ta trilogie vůbec.

10 herců a hereček, jejichž filmy vydělaly studiím nejvíce peněz
Zdroj: Warner Bros.

9. Gary Oldman - (38), 3 miliardy a 290 milionů dolarů, 86,6 milionu dolarů na film
Nemůžeme se zbavit pocitu, že Gary Oldman je podceňovaný herec. Svůj talent a zapálení pro roli dokázal přenést na plátna už mnohokrát, ale málokdy se mu dostane zasloužené pocty. My jsme si pro vás připravili i žebříček jeho 10 nejlepších filmů, takže pokud se o tohoto pána zajímáte více, klikejte sem. Podstatné pro studia je, že jeho angažováním neudělají nikdy chybu, ať jde o jakýkoliv žánr. Stejně jako v případě Michaela Caina, i Oldmanův nejúspěšnější počin byl The Dark Knight.

10 herců a hereček, jejichž filmy vydělaly studiím nejvíce peněz
Zdroj: Warner Bros.

8. Johnny Depp - (44), 3 miliardy a 291 milionů dolarů, 74,8 milionu dolarů na film
Ženy by chtěly být s ním, muži zase jím. Padesátník, který vypadá lépe než mnoho z nás, sice poslední roky téměř výhradně tápe a kvůli tučné odměně se podepíše pod ledajaký film asi i předtím, než si přečte scénář, publikum ho však stále miluje a po dalších Pirátech z Karibiku se jeho sláva zase jednou zablyští na dalších pár let. Už ve svých prvních projektech dával veřejnosti znát, že s ním bude třeba počítat na celé dekády dopředu a my věříme, že v následujících letech se vrátí do top formy.

10 herců a hereček, jejichž filmy vydělaly studiím nejvíce peněz
Zdroj: Disney

7. Robert Downey Jr. - (52), 3 miliardy a 539 milionů dolarů, 68,1 milionu dolarů na film
Zde snad není potřeba vysvětlovat, proč je Downey úspěšný a vyhledávaný. Znovu nakopl Sherlocka, postaral se o úspěch MCU a kromě toho si zahrál v několika vynikajících filmech. Sice už má peněz dost a po Avengers 3 by se nikdy nemusel postavit před kameru, pravděpodobně se s ním na plátnech ještě budeme setkávat, snad i v obleku Iron Mana.

10 herců a hereček, jejichž filmy vydělaly studiím nejvíce peněz
Zdroj: Disney

6. Tom Cruise - (36), 3 miliardy a 587 milionů dolarů, 99,6 milionu dolarů na film
Tom není oscarový herec, ale téměř vždy podá solidní výkon. Je oblíbený i kvůli tomu, že si dělá většinu kaskadérských kousků a snaží se upsat filmům až poté, co si je jistý, že se obecenstvu budou líbit. Za poslední roky přitom donesl do kin výhradně blockbustery a povedené akční špionážní filmy. Edge of Tomorrow, Mission: Impossible, Jack Reacher či Oblivion. Až na Oblivion se dočkáme sequelů ke každému z nich, nemluvě o tom, že si Cruise zahraje i v restartované Mumii. Tom je velká hvězda a každý producent s ním chce být kamarád. Jeden z největších sympaťáků Hollywoodu i přesto, co před pár lety vyvedl v telce.

10 herců a hereček, jejichž filmy vydělaly studiím nejvíce peněz
Zdroj: Warner Bros.

5. Eddie Murphy - (38), 3 miliardy a 810 milionů dolarů, 100,3 milionu dolarů na film
Snad největší překvapení žebříčku i pro nás samotné. Eddie Murphy nepřišel s kasovním trhákem do kin už dobrá dvě desetiletí. Posledních 10 let mnoho ovoce nepřineslo a nebýt Heist Tower či povedených Tisíc slov, asi bychom ani nevěděli, že něco natočil. Žije zejména z rodinných komedií a zašlé slávy, jakož i z dabingových úkolů v animácích. Koneckonců, to on propůjčil hlas Oslíkovi v Shrekovi. Poslední dva či tři roky čeká na nejlepší možný scénář pro Policisty z Beverly Hills 4, jehož odmítá udělat, dokud mu opravdu nepřinesou kvalitní děj. Díky Eddie, máš to u nás. I tak se nám ale ta 5. příčka jaksi nezdá. Bůhví, na jakém místě by se nacházel bez započítání hlasu v Shrekovi.

10 herců a hereček, jejichž filmy vydělaly studiím nejvíce peněz
Zdroj: Paramount

4. Tom Hanks - (44), 4 miliardy a 337 milionů dolarů, 98,6 milionu dolarů na film
Že jste tady Hankse nečekali? Měl úžasné filmy, stejně jako Russell Crowe či Leonardo DiCaprio, ale ty dva byste zde také hledali jen marně. Crowe se nedostal ani do TOP 50, zatímco DiCaprio je na 39. pozici i skrz fakt, že mnoho filmů opravdu vzhledem ke svému věku nenatočil. Hanks je ale jiný případ. Na rozdíl od Crowea či DeNira s Al Pacinem totiž na stará kolena neztratil dech a stále točí perfektní dramata. V rozmezí 13 let natočil hned několik nezapomenutelných celovečeráků, z nichž mnohé se nesmazatelně zapsaly do dějin kinematografie. Také je součástí franšízy (hlas Woodyho v Toy Story), což je klíčové pro každého herce v tomto žebříčku. Koneckonců, i Stellan Skarsgard či Anthony Daniels obsadili 13., respektive 14. místo, za což vděčí MCU, respektive Star Wars.

10 herců a hereček, jejichž filmy vydělaly studiím nejvíce peněz
Zdroj: Paramount

3. Morgan Freeman - (59), 4 miliardy a 378 milionů dolarů, 74,2 milionu na film
Morgan Freeman si 3. místo vybojoval díky své bohaté filmografii, mnohým vedlejším rolím, účasti na geniálních snímcích a také díky trilogii The Dark Knight. Jak vidíte, Nolan sem dostal díky Batmanovi hned tři herce. Freeman rozhodně nepolevuje a v budoucnu se s ním na plátně budeme setkávat, pravděpodobně už tu 5. miliardu ale nedokope.

10 herců a hereček, jejichž filmy vydělaly studiím nejvíce peněz
Zdroj: Sony/Columbia

2. Samuel L. Jackson - (68), 4 miliardy a 646 milionů dolarů, 68,3 milionu na film
Pravděpodobně jste jeho účast v dnešním článku i čekali. Kromě mnoha zářezů v MCU rád spolupracuje s těmi nejlepšími režiséry Hollywoodu a během těch několik desítek let nás obšťastnil s několika kultovními filmy. I navzdory svému vysokému věku však stále nepolevuje. Má sice 67 let, ale již nyní víme o cca dalších 10 projektech, které má naplánované.

10 herců a hereček, jejichž filmy vydělaly studiím nejvíce peněz
Zdroj: Disney

1. Harrison Ford - (41), 4 miliardy a 871 milionů dolarů, 118,8 milionu dolarů na film
Nejúspěšnější herec má zároveň největší průměr výdělků na jeden film, přičemž jich z top 10 natočili méně jen Gary Oldman, Tom Cruise a Eddie Murphy. Harrison je skvělý herec a neuvěřitelně velký sympaťák, čehož si byli Spielberg s Lucasem a Scottem vědomi, a tak ho obsadili do tří ikonických rolí nejen pro kinematografii. Han Solo, Indiana Jones a Rick Deckard. Pokračování příběhu Han Sola do kin přinesl loni, pátého Indiana Jonese uvidíme v roce 2019, no a jako Rick Deckard se pod režijním dohledem Denisa Villeneuva (Sicario, Prisoners, Enemy) ukáže po boku Ryana Goslinga již příští podzim. Celkem to možná Harrison dotáhne i na 6 miliard.

10 herců a hereček, jejichž filmy vydělaly studiím nejvíce peněz
Zdroj: Disney

Pokud jste při čtení jmen více přemýšleli o jejich rolích celkově, došlo vám, že kromě velkého počtu projektů, kasovních trháků nebo opravdu úžasných počinů hodně spočíval i fakt, zda jsou nebo byli herci součástí nějaké ságy. Pokud jste na to nepřišli, už vám můžeme prozradit, že součástí nějaké frančízy, ságy nebo trilogie byli všichni herci v seznamu. A také to platí i pro druhou desítku. Do první dvacítky se přitom dostala jediná žena - Cameron Diaz. V případě zájmu se příště podíváme i na nejúspěšnější režiséry. Celý žebříček najdete zde.

Domů
Sdílet
Diskuse