Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. června 2016 10:14
Čas čtení 0:00
Ivan J.

7 faktů, které jsi možná nevěděl o legendě v ringu Muhammadu Alim

SPORT
Uložit Uložené

Muhammad Ali - nejlepší boxer všech dob.

Dnes obletěla celý svět smutná zpráva, že ve věku 74 let v nemocnici v americkém Phoenixu zemřel nejlepší boxer všech dob Muhammad Ali. Stalo se tak po dvaatřicetiletém boji s Parkinsonovou chorobou. Muhammad Ali, vlastním jménem Cassius Marcellus Clay, nebyl jen šampionem v těžké váze, vítězem zlaté medaile, ale i symbolem boje proti americké válce ve Vietnamu. Ne nadarmo ho BBC a Sports Illustrated vyhlásily za nejlepšího sportovce 20. století. Prostřednictvím následujícího článku bychom proto rádi vzdali hold této sportovní osobnosti, která změnila životy milionů lidí.


„Létá jako motýl a bodá jako včela.“

7 faktů, které jsi možná nevěděl o legendě v ringu Muhammadu Alim
Zdroj: Neil Leifer/Sports Illustrated

1. Odhodil zlatou medaili

Mladý Cassius Clay vyhrál zlatou medaili na olympijských hrách v Římě v roce 1960. Když se však vrátil domů do Spojených států, tak ho místní služba v malém bistru odmítla obsloužit. Jak jinak, kvůli rase. Claye to naštvalo natolik, že hned poté, co z něj vyšel, chytil zlatou medaili a z mostu ji hodil do řeky Ohio. Udělal to proto, protože nechtěl nosit medaili v zemi, kde nebyl obsloužen.
 

2. Měl zákaz boxovat 3 roky

Když v roce 1967 zuřila válka ve Vietnamu, Ali odmítl sloužit v armádě z náboženských důvodů. Šampion byl zatčen a komise státu New York ho okamžitě suspendovala, sebrala mu boxerskou licenci a zbavila ho jeho titulu. Boxer byl odsouzen z vyhýbání se na maximálně 5 let vězení a musel zaplatit pokutu 10 tisíc dolarů. Z trestu byl osvobozen až po 3 letech.


3. Rukavice za 836 tisíc dolarů

Téměř 50 let ode dne, kdy Ali porazil heavyweight šampiona Sonny Listona, se anonymní kupec rozhodl koupit rukavice ve kterých se mu to podařilo, za 836 tisíc dolarů. Zajímavé na tom je především to, že rukavice vynesly více než samotné vítězství, za to inkasoval „jen“ 630 tisíc.

7 faktů, které jsi možná nevěděl o legendě v ringu Muhammadu Alim
Zdroj: James Drake

4. Neporazitelná dcera

Přestože Ali vystupoval na veřejnosti proti ženskému boxu a v roce 1978 se dokonce nechal slyšet, že „ženy nejsou vyrobeny, aby byly takto zasaženy do prsou a tváře,“ tak jeho dceři Laile to nevadilo. Vydala se ve stopách svého otce a můžeme říci, že úspěšně, protože ze světa boxu odešla jako neporažená se zápasovou bilancí 24-0.

 
5. Ukradené kolo začalo jeho kariéru

Jak se Cassius Clay stal boxerem? Jako 12letý dostal nový dárek, a sice kolo. Nevydrželo mu však dlouho. Někdo mu ho ukradl, a tak se mladík vydal na místní policejní oddělení nahlásit krádež. Vyřešit krádež se sice nikdy nepodařilo, ale seznámil se tam s policejním důstojníkem Joe Martinem a ten ho zasvětil do světa boxu.

7 faktů, které jsi možná nevěděl o legendě v ringu Muhammadu Alim
Zdroj: John Rooney

6. Jméno si změnil vícekrát

Je všeobecně známo, že z Cassiuse Claye se stal Muhammad Ali po jeho konvertování k islámu, ale málokdo ví, že jeho první změna byla na Cassia X. Událo se to ráno poté, co v roce 1964 porazil Sonny Listona. O dva týdny později však oznámil, že náboženský a politický vůdce Elijah Muhammad mu dal nové jméno, pod kterým ho dodnes všichni dobře známe.
 

7. Nikdy neodmítl žádost o autogram

Když jako mladý chlapec žádal svůj idol Sugar Ray Robinsona o autogram, zůstal zklamaný. Robinson mu hrubě odpověděl „chlapče, já nemám čas“. Cassius nikdy nezapomněl, jak bolelo toto odmítnutí. Právě díky tomuto momentu v budoucnu nikdy neodmítl podpis a až do smrti měl zřízený speciální P. O. box pro každého, kdo chtěl jeho autogram.

7 faktů, které jsi možná nevěděl o legendě v ringu Muhammadu Alim
Zdroj: Howard Bingham

Čest jeho památce.

Domů
Sdílet
Diskuse