Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
5. července 2016 16:23
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Koenigsegg se se supersportem One:1 vrátil na Nürburgring, aby překonal Porsche 918. Bude nejrychlejším autem planety?

TECH
Uložit Uložené

Švédy neodradila několikaměsíční výluka a v Zeleném pekle je možné vidět doslova létat hypersport One:1, který se očividně snaží pokořit jeho čas.

Jak jste jistě postřehli, slavný německý okruh Nürburgring uplynulé měsíce neumožňoval automobilkám stanovovat oficiální časy na jeho severní části Nordschleife, protože po vážné nehodě počátkem loňského roku, při níž zahynul divák, byla omezena kompetentní rychlost na několika úsecích tratě. Některé z nich byly dokonce upraveny, čímž došlo mezitím k zvýšení bezpečnosti - v sekci Flugplatz, kde na hrbolech ve vysoké rychlosti docházelo k nebezpečné ztrátě přilnavosti, byl zbroušený asfalt. Zároveň se zpřísnily podmínky pro diváky a přibyly několikery dodatečné bezpečnostní bariéry. Jak se ukazuje, v posledních měsících se vrací vše do normálu, čehož výsledkem jsou vícerá rychlostní měření nových vozidel. To je nepochybně pozitivní zprávou mimo jiné pro švédský Koenigsegg Automotive AB, který se již delší dobu chystal s modely One:1 a Reger překonat Porsche 918 Spyder v kategorii sériových silničních vozidel.

Koenigsegg se se supersportem One:1 vrátil na Nürburgring, aby překonal Porsche 918. Bude nejrychlejším autem planety?

Nebereme-li do úvahy exotické vozy značky Radical, oficiálním držitelem rekordu mezi sériovými vozidly s silniční homologací je totiž stále právě 918 s časem 6 minut a 57 sekund (těsně v závěsu za ní je Lamborghini Aventador LP 750-4 SuperVeloce s časem 6:59.73). Krok „uzavřít“ Severní smyčku tak sice na jistý čas svázal ruce Koenigseggu, z čehož byl ostatně zklamaný i sám zakladatel značky Christian von Koenigsegg, který vyjádřil zklamání z tohoto rozhodnutí, v těchto dnech je však zřejmé, že Švédy neodradila několikaměsíční výluka, a v Zeleném pekle je možno vidět doslova létat hypersport One:1, který se očividně snaží pokořit jeho čas. Předtím, než se podíváte na jeho famózní jízdu zachycenou na kameru, připomínám, že toto vozidlo s výkonem rovným jednomu megawattu (1360 koní) provětrali Švédové už i na neméně slavném belgickém okruhu Spa-Francorchamps, kde se jim podařilo překonat dosavadní rekord z silničních aut, jehož držitelem byl McLaren P1. One:1 ujelo jedno kolo této 7kilometrové trati v čase 2:33:26, přičemž britský rival za ním zaostává o tři sekundy. Z dalších konkurentů jsou všechny modely v tabulce níže, a to Porsche 918 Spyder s časem 2:40 a Ferrari LaFerrari to zabralo 2 minuty, 48 sekund. Úplně na závěr ještě připomenu, že One:1 je zapsán v Guinessově knize rekordů, protože se mu nedávno podařilo uskutečnit skutečně pozoruhodný skutek. Po několika zkušebních měřeních stanovil závodník Robert Serwanski za ideálních bezvětrných podmínek na suché rovné trati zrychlení z 0-300 km/h za 11,922 s, a zpět na nulu za 6.032 sekundy! Čas z 0-300-0 km/h tedy představuje pouze 17,95 s, čímž Koenigsegg překonal vlastní rekord Agery R o více než 3 sekundy.

Domů
Sdílet
Diskuse