Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. července 2016 11:18
Čas čtení 0:00
Matěj Toman

Hraješ Pokémon GO? Přečti si náš rozsáhlý návod, kde najdeš odpovědi na všechny tvé otázky

TECH
Uložit Uložené

Jsou všude. Lov Pokémonů však může začátečníky, ale i pokročilé v lecčem zaskočit, a tak si dnes zodpovíme ty nejdůležitější otázky a vysvětlíme základní funkcionality samotné hry.

Ačkoliv jsme o mobilní mánii zvané Pokémon GO napsali již několik článků, stále se vyskytují noví, začínající hráči, kteří jsou vrženi do tohoto dobrodružného světa a hned jim například nedojde, k čemu jsou ty gymy, jak se v nich bojuje nebo kde najde svého oblíbeného Pokémona. V dnešním článku si popíšeme jak úplné základy, tak i pokročilejší věci, které jistě ocení i hráči, jež hrají nějaký ten den. Pokud nemáš ani ponětí o tom, co to Pokémon GO je, určitě nastuduj náš první článek o hře, kde ti bude vysvětlen základní princip. Skromně doporučujeme uložit článek do záložek, jelikož se k němu určitě ještě párkrát budeš muset vrátit. Tedy v případě, že to myslíš s lovením tak oblíbených příšerek vážně, protože my ano!

Obsah

Jak hru nainstalovat?

Úvod do hry aneb jak získat Pikachua jako svého prvního Pokémona

Jak se Pokémoni chytají?

Co znamená tabulka Nearby a jak se příblížím k Pokémonovi v ní?

Co se děje tam, kde šustí tráva?

Co jsou to Pokéstopy, jak fungují a co to znamená, když kolem nich poletují růžové lístky?

Mám Pokémona! Jak ho můžu učinit silnějším? Mám chytat Pokémony, které už mám?

Na jakém principu fungují vejce (Eggs)?

Co se děje v tělocvičnách a jak fungují?

Jak probíhá samotný souboj Pokémonů?

Tipy pro bezpečí vás i druhých


 

Jak hru nainstalovat?

Hra je dostupná pro operační systémy iOS (verze 8.0 a vyšší) a Android (verze 4.4 a vyšší). Pokémon GO je zatím oficiálně dostupná jen ve Spojených státech, Austrálii a na Novém Zélandu. Pokud si tedy chcete zahrát, budete muset zvolit alternativní způsob získání hry.

Pro uživatele s operačním systémem iOS je postup následující: odhlaste se ze svého Apple ID a změňte nastavení oblasti na např. Spojené státy. Po přihlášení můžete hru stáhnout z App Store.

Pokud vlastníte zařízení s Androidem, stačí jen stáhnout instalační soubor s koncovkou .apk, který hru nainstaluje. Jedná se o ten samý soubor, který byste v případě dostupnosti v naší zemi stáhli z Google Play. Soubor lze stáhnout na tomto odkaze.

Sami (stejně jako celá herní komunita) nevíme, zda mohou tyto postupy nějak ohrozit váš Apple nebo Google účet, a proto tuto proceduru podstupujte na vlastní riziko.

  

Úvod do hry aneb jak získat Pikachua jako svého prvního Pokémona

Poté, co se přihlásíte, vás přivítá trenér Willow, načež se už vaše postavička objeví na mapě. Ve hře vás přivítají tři Pokémoni, a to Bulbasaur, Charmander a Squirtle. Pokud toužíte po jednom z nich, jednoduše na něj ťukněte. Je zde ale jeden malý trik, díky němuž lze jako prvního Pokémona získat Pikachua. Pokud se čtyřikrát vzdálíte od originálního tria natolik, že zmizí, objeví se poté s novým, čtvrtým kamarádem, kterým je právě Pikachu. Upozorňujeme, že tento proces může trvat několik desítek minut, takže závisí jen na vaší lásce k této žluté potvůrce.

  

Jak se Pokémoni chytají?

Po ťuknutí na jednoho ze tří (čtyř) Pokémonů se poprvé dostanete do tzv. Capture módu, tedy obrazovky, ve které budete po celou dobu svého herního zápolení chytat Pokémony. Pokémona chytíte tak, že po něm vrhnete Poké Ball. Poté, co přidržíte prst na Poké Ballu, objeví se na Pokémonovi různě barevný kruh, který se zmenšuje. Barva kruhu určuje náročnost polapení tvora – Pokémona se zeleným kruhem chytíte opravdu snadno, obtížnější jsou poté Pokémoni se kruhem žlutým a největším oříškem bude polapit potvoru s kruhem červeným. Poké Ball vrhejte ve chvíli, kdy je barevný kruh nejmenší, polapení Pokémona je v ten moment nejjednodušší.

Existují i pokročilejší technika, která vás odmění více zkušenostními body (XP), a to roztočení Poké Ballu (dokud nebude zářit) předtím, než ho vrhnete. Více XP také dostanete za velmi přesné hody.

Pokémoni v lehce pokročilejších fázích hry mají tendenci z Poké Ballů vyskakovat, jelikož jsou zkrátka natolik silní, že jim jedno polapení nestačí, a tak je budete muset do svého Poké Ballu schovat hned několikrát. Pokud vám však chytání bude trvat příliš dlouho, Pokémon může utéct. Tento nepříjemný fakt lze zjednodušit herním předmětem zvaným Razz Berries. Po použití tohoto předmětu se snižuje pravděpodobnost, že Pokémon z Poké Ballu vyskočí. Pozor, nijak to nemění obtížnost jeho polapení – mířit budete muset pořád stejně přesně.

Síla Pokémonů, na které narazíte, se odvíjí od vašeho levelu.

 

Co znamená tabulka Nearby a jak se příblížím k Pokémonovi v ní?

Aby váš lov nebyl úplně dobrodružstvím naslepo, je ve hře k dispozici (v pravém spodním rohu) tabulka s Pokémony, kteří se vyskytují ve vaší relativní blízkosti. Jejich vzdálenost je znázorněna tlapkami. Pokémon se třemi tlapkami je od vás nejdále, zatímco ten s jednou tlapkou nejblíže. Pokud je Pokémon v opravdu bezprostřední blízkosti, nevyskytuje se u něj tlapka žádná. Někde se jistě dohledáte údajů, kolik že jedna tlapka představuje metrů, ale tato čísla nejsou nijak ověřená, a tak bude nejlepší, pokud cit pro hledání Pokémonů získáte sami od sebe.

A jak že ulovit toho kýženého Pokémona, který se nachází ve vaší Nearby tabulce? Ťukněte na něj a nyní přichází na řadu jednoduchá metoda triangulace. Rozejděte se libovolným směrem a sledujte, jak se mění počet tlapek – pokud stoupá, otočte se o 180° a vyražte kupředu. Poté, co začne počet tlapek klesat, zapamatujete si daný bod a pomyslně si ho označte (např. bod A). Stále pochodujte kupředu, dokud se počet tlapek nezačne opět zvyšovat, až tato chvíle nastane, označte si daný bod jako bod B. Nyní nakráčejte přesně doprostřed mezi body A a B, otočte se o 90° a budete kráčet buďto přímo k Pokémonovi, nebo přímo od něj. Pro představu vám jistě dopomůže mé umělecké veledílo níže.

Hraješ Pokémon GO? Přečti si náš rozsáhlý návod, kde najdeš odpovědi na všechny tvé otázky

Připomínám, že i samotný Pokémon se může pohybovat, a pokud tak spatříte nějakého, který vám opravdu nesmí uniknout, nedoporučujeme si pomalu vykračovat. Samozřejmě, že nalézt místo, kde počet tlapek klesne, je nejtěžší částí celého procesu.

 

Co se děje tam, kde šustí tráva?

Záludný náznak by každému logicky měl napovídat, že se v daném místě nachází Pokémon. Hráči však již praxí ověřili, že se tak stát může, ale nemusí. Místo, kde šustí tráva, lze chápat jako potenciální místo výskytu Pokémona. Pokud budete kolem šustící trávy chodit jako blázni a nikde nikdo, zkuste na dané místo zkrátka dojít později, třeba se vám poštěstí. Tak či onak neberte šustící trávu jako místo, kam byste měli za každou cenu vyrazit, raději se řiďte výše uvedeným bodem.

 

Co jsou to Pokéstopy, jak fungují a co to znamená, když kolem nich poletují růžové lístky?

Pokéstopy představují reálné záchytné body. Pokéstopem může být například umělecká instalace, socha, pomník, hřiště, známá budova a tak dále. Databáze Pokéstopů byla do této hry importována ze hry Ingress, kterou mají na svědomí stejní tvůrci, a tak nelze nové Pokéstopy nijak vytvářet. Poté, co se přiblížíte k Pokéstopu, ťukněte na něj a roztočte kolečko s obrázkem, abyste získali herní předměty – zejména Poké Bally. Poté, co se kolečko dotočí, nemusíte ručně klikat na každý předmět, stačí ťuknout na X a hra je posbírá automaticky. Po využití Pokéstopu na mapě se změní jeho barva z modré na fialovou, což znamená, že ho již nemůžete využít. Pokéstop zmodrá po pěti minutách, kdy ho můžete „roztočit“ opětovně

Pokud u Pokéstopu na mapě vidíte poletovat růžové lístečky, nastala vaše šťastná chvíle! Znamená to, že do Pokéstopu někdo umístil herní předmět zvaný Lure Module. Ten po dobu 30 minut k Pokéstopu vábí mnohem vyšší počet Pokémonů než za normálních okolností. Tento efekt platí pro všechny hráče v okolí. Lure Module lze získat levelováním nebo si ho můžete zakoupit v obchodě. Velmi pozoruhodným faktem je, že pokud se Lure Module nachází alespoň někde, kde se vyskytuje větší množství kolemjdoucích, je dosti pravděpodobné, že se to této lokality velmi svižně nashromáždí hned několik hráčů, které snadno poznáte dle očí zabořených v jejich smartphonu. 

I takovéto následky může mít umístění Lure Module na frekventované místo. První případ ze Sydney, druhý z Brisbane

Hraješ Pokémon GO? Přečti si náš rozsáhlý návod, kde najdeš odpovědi na všechny tvé otázky
Hraješ Pokémon GO? Přečti si náš rozsáhlý návod, kde najdeš odpovědi na všechny tvé otázky

 

Mám Pokémona! Jak ho můžu učinit silnějším? Mám chytat Pokémony, které už mám?

Pokud si otevřete ze seznamu svých Pokémonů jednoho z nich, uvidíte úplně nahoře jeho Combat Power (CP). Zezačátku hry se bude CP vašich Pokémonů, stejně jako těch, které najdete, pohybovat v řádech desítek, ale později se již přesunete do stovek, ba i tisíců. Pod jménem Pokémona (zde Eevee) naleznete počet Health Pointů (HP).

Po údajích o typu, váze a výšce tvora naleznete údaje o tom, kolik vlastníte Stardustu Candies. Tyto dvě veličiny jsou potřeba k oběma úkonům, a to Power Up Evolve. První zmíněná možnost zvýší počet CP a HP. Druhá zmíněná přesune Pokémona do nové úrovně vývoje (například Bulbasaurƒ→Ivysaur). Candies, stejně jako Stardust získáváte chytáním Pokémonů, za každého chyceného Pokémona dostanete 3 jeho Candies. Pozor, každý Pokémon ke svému vylepšování potřebuje vlastní druh Candies, kdežto Stardust je univerzální.

Jeden kousek Candy navíc můžete získat tak, že převedete (Transfer) Pokémona k profesoru, a to tlačítkem, které naleznete úplně dole na kartě Pokémona. Pokud byste rozmýšleli, zda má cenu chytat Pokémona, kterého už máte, uvědomte si, že se za ním v podstatě skrývají 4 kusy Candy (3 za polapení + 1 za Transfer) a Stardust, nemluvě o troše XP.

Hraješ Pokémon GO? Přečti si náš rozsáhlý návod, kde najdeš odpovědi na všechny tvé otázky

 

Na jakém principu fungují vejce (Eggs)?

Vajíčka (Eggs), která můžete získat z Pokéstopů, samozřejmě vyústí ve vylíhnutí určitého Pokémona. Pokud chcete, aby se vejce vylíhlo, je potřeba ho umístit do inkubátoru. Po celou hru máte k dispozici jeden inkubátor, jež má nekonečně využití. Další, opotřebovávající se, můžete zakoupit v obchodě, nebo je dostanete za levelování. Pokud chcete umístit vejce do inkubátoru, otevřete si svůj seznam Pokémonů a v pravém horním rohu ťukněte na kartu Eggs

Vajíčka se ve hře vyskytují ve tří variantách, a to 2km, 5km a 10km. Tyto údaje znázorňují vzdálenost, kterou musíte urazit, aby se vajíčko v inkubátoru vylíhlo. Samozřejmě, že 10kilometrová vejce obsahují lepší Pokémony než předešlé dvě varianty. Potenciální CP Pokémona, který se vylíhne je určen vaším levelem v momentě, kdy vejce získáte, nikoliv levelem ve chvíli, kdy ho umístíte do inkubátoru nebo kdy se vylíhne. Proto není potřeba na nic čekat a ukládat vejce do inkubátoru hned, co je získáte. 

Tabulka potenciálních Pokémonů a jejich příslušných vzdáleností

Hraješ Pokémon GO? Přečti si náš rozsáhlý návod, kde najdeš odpovědi na všechny tvé otázky

Abyste zaznamenávali postup v nacestovaných kilometrech, je potřeba splnit dvě podmínky – musíte se opravdu pohybovat v reálném světě (ano, kvůli Pokémon GO po dlouhé době zapojíte své spodní končetiny) a nesmíte překročit limit rychlosti. Druhé omezení je zavedeno kvůli automobilům, a pokud jste tak snili o vylíhnutých vejcích po jízdě autem, musíme vás zklamat. Uživatelé tuto rychlostní hranici odhadli na 20 km/h, a tak pořád můžete vesele líhnout při jízdě na skateboardu nebo kolečkových bruslích. Pro počítání vzdálenosti je potřeba mít aplikaci zapnutou.

 

Co se děje v tělocvičnách a jak fungují?

Po dosažení pátého levelu se po ťuknutí na jakoukoliv tělocvičnu (Gym) zobrazí nabídka tří týmů, z nichž si můžete jeden zvolit a nadále za něj bojovat. Tyto týmy jsou Valor (červený), Instinct (žlutý) a Mystic (modrý). Počty hráčů u jednotlivých týmů jsou víceméně vyrovnané, a tak se nebojte, že byste byli v nevýhodě, ať už si vyberete tým jakýkoliv.

Popis principu tělocvičen si rozdělíme na tělocvičny, které obsadil jiný tým a tělocvičny, které má obsazené tým, jehož jste příslušníkem.

Nepřátelské tělocvičny poznáte jednoduše tak, že jsou zbarveny do jedné ze dvou barev vašich rivalů. Každá tělocvična obsahuje určitý počet Pokémonů. Ten se odvíjí od úrovně tělocvičny (např. třetí úroveň znamená, že tělocvična pojme tři Pokémony, kteří ji budou bránit). Tyto Pokémony si můžete předem prohlédnout. Pokud s nimi chcete o tělocvičnu bojovat, vybíráte si tým šesti Pokémonů, kteří do boje nastoupí postupně tak, jak jsou vypsání z levého horního rohu do pravého spodního. Do pravého spodního rohu, tedy na poslední místa, doporučujeme dosadit vaše nejsilnější kousky, jelikož poslední Pokémon, kterého budete muset zdolat, bude ten nejsilnější.

Tři příklady tělocvičen (vždy vybrán Leader tělocvičny – nejsilnější Pokémon). Druhá tělocvična má na rozdíl od první již čtvrtý level, a tak kromě vybraného nejsilnějšího Pokémona skrývá ještě další tři slabší. Třetí tělocvična má dokonce level šestý.

Hraješ Pokémon GO? Přečti si náš rozsáhlý návod, kde najdeš odpovědi na všechny tvé otázky

Pokud začnete útočit ve stejný moment jako jiný hráč poblíž, vaše síly se spojí a budete tak bojovat společně. Pokémon vašeho spojence se objeví i v bitvě na vašem displeji. 

V případě, že souboj vyhrajete, snížíte prestiž tělocvičny (Gym Prestige). Po snížení prestiže na nejnižší úroveň se tělocvična vyprázdní (její barva se změní na bílou) a vy ji tak můžete bez problému obsadit. Znamená to tak, že pokud je tělocvična například na čtvrtém levelu, budete muset bojovat vícekrát, než ji úplně zničíte. S tím, jak se postupně snižuje level tělocvičny, se také snižuje počet Pokémonů, které je schopna pojmout, a tak bude první boj vždy ten nejobtížnější.

Spojenecké tělocvičny budou svítit barvou vašeho týmu. Pokud takovouto tělocvičnu navštívíte, můžete v ní buďto trénovat nebo (v případě volného slotu) dosadit svého Pokémona. K tréninku si vybíráte jednoho svého Pokémona a můžete se pokusit probojovat skrze všechny bránící Pokémony. V tomto případě se však bránícím Pokémonům nic nestane a váš Pokémon nemůže umřít, i když bude ztrácet HP. Pro tento úkon si vyberte Pokémona, se kterým můžete vyhrát, jelikož za prohru nedostanete vůbec nic. Nejvyšší odměna vás zase čeká, pokud vyhrajete s Pokémonem, který se svým CP blíží nejsilnějšímu bránícímu Pokémonovi.

Příklad souboje, kdy hráč hned po prvním souboji získal tělocvičnu pro svůj tým, jelikož byla jen na prvním levelu

Hraješ Pokémon GO? Přečti si náš rozsáhlý návod, kde najdeš odpovědi na všechny tvé otázky

Pokud v tomto boji uspějete, tělocvična získá prestiž a vy XP. Na trénink je aplikován 5minutový cooldown, což znamená, že na další trénink budete muset pět minut počkat. Po získání dostatečného množství prestiže tělocvična zvýší svoji úroveň, načež můžete dosadit svého Pokémona na nově vzniklý slot. Po dosazení Pokémona do tělocvičny vás čekají denní bonusy (Daily Bonus), které lze vyzvednout ťuknutím na ikonku štítu v obchodě vpravo nahoře. Pokud má vámi přidaný Pokémon nejvyšší CP ze všech Pokémonů, stanete se automaticky Leaderem tělocvičny, a tedy posledním soupeřem při případném útoku jiného týmu.

Systém tělocvičen je dobré důkladně promyslet. Může vás lákat nasadit do tělocvičny svého nejsilnějšího Pokémona, aby bylo co nejtěžší vás z tělocvičny dostat, ale v tom případě zase nebudete moci zrovna efektivně bojovat o další tělocvičny. Pozor, pokud umístíte Pokémony do tělocvičny, nemáte k němu přístup až do doby, než tělocvičnu obsadí jiný tým!

 

Jak probíhá samotný souboj Pokémonů?

Základní útok provedete jednoduchým ťuknutím. Základní útoky zároveň nabíjí hladinu speciálního útoku. Poté, co se hladina vašeho speciálního útoku naplní, přidržte prst na obrazovce a váš Pokémon tento útok provede. Hladina speciálního útoku se po započetí nového kola nevynuluje, a tak neplýtvejte speciální útok na Pokémona, který je na pokraji smrti

Při souboji můžete také pomocí tažení do stran uhýbat útokům, ale kromě případů, kdy je evidentní, že nepřítel chystá speciální útok, se používání úhybů nedoporučuje. Lepší je raději zběsile ťukat na displej, jelikož načasovat úhyb tak, aby skutečně ignoroval nepřátelský útok, není vůbec jednoduché. 

O tom, zda vyhrajete, nebo prohrajete, rozhoduje nejvíce údaj CP, ale stále platí staré známé pravidla efektivních útoků, a tedy pravidlo o tom, jaký druh Pokémona je vhodný proti typu druhému.

Tabulka účinnosti útoků jednotlivých typů Pokémonů. Pro příklad můžeme vidět, že pokud by útočil Ground Pokémon proti Flying Pokémonovi, může se s výhrou rozloučit. Naopak útok Electric Pokémona by byl proti Water Pokémonovi velmi účinný.

Hraješ Pokémon GO? Přečti si náš rozsáhlý návod, kde najdeš odpovědi na všechny tvé otázky

 

Tipy pro bezpečí vás i druhých

Pokémon GO se odehrává v reálném světě, a tak je potřeba brát ohled na hned několik faktorů. Poslouchejte Gyaradose na úvodní obrazovce a opravdu si dávejte pozor, kam jdete. Pokud toužíte po Pokémonovi, který se nachází na podezřelém místě nebo někde, kde byste nejspíše neměli být, prosíme vás, nechte ho být. Nejednou se hráči ocitli na soukromém pozemku, a i když to u nás nemusí být až takový problém, ve Státech to může mít nehezké následky.

Pokud chcete řídit a zároveň hrát Pokémon GO, opět vás prosíme, nedělejte to. V případě, že s vámi někdo cestuje, dejte mu mobil a do ruky a nechte ho ťukat za vás. Rychlostní limit, který ovlivňuje líhnutí vajec nemá vliv na využívání Pokéstopů a chytání Pokémonů. 

Pokud se vydáte na lov někam mimo obchody/v noci, vezměte si s sebou nějaké občerstvení, a pokud možno power banku. Věřte mi, z plánované čtvrt hodinky se totiž stanou dvě hodiny a v případě, že by se, nedejbože, stalo něco nepříjemného, váš telefon je jediným spojením s okolním světem.

Hraješ Pokémon GO? Přečti si náš rozsáhlý návod, kde najdeš odpovědi na všechny tvé otázky

Pokud se chcete vydat lovit na kole, super, jen do toho! Dokud nepřekročíte rychlostní limit, můžete velmi efektivně líhnout vajíčka. Pokud ale chcete ovládat svůj telefon, zastavte, vykonejte svůj úkon a poté pokračujte dále. I když jste nejspíše dospělí, nedá mi nepřipomenout důležitost nošení helmy – 97 % cyklistů, kteří byli součástí smrtelné nehody v roce 2013, nemělo helmu. 

Jednoduše a stručně – nenechte hru, aby ovládala způsob, jakým se venku chováte/kam se vydáte. Pokud byste nikdy nezabrousili do ne zrovna přívětivé čtvrti ve dvě ráno, nedělejte to ani v případě, že tam na vás čeká váš vytoužený Pokémon. Konec konců jde jenom o hru, i když ve svém smyslu opravdu skvělou a zábavnou.

Hodně štěstí při lovu!

Domů
Sdílet
Diskuse