Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. července 2016 23:55
Čas čtení 0:00
refresher team

Jak se nenudit na klasice? Spojte ji s tepláky, pískáním, breakdancem, vypracovanými těly, zvukovými efekty a světelným parkem (Report)

REFRESHER
Uložit Uložené

Koláček z těchto přísad se jmenuje Red Bull Flying Bach a v září a v říjnu ho upečou tanečníci z Berlína v pražském Hudebním divadle Karlín a ostravském Gongu.

Když jsem se kdysi dávno v hudebce drtila na poslední chvíli jména významných skladatelů a jejich děl, nejen, že jsem si je nemohla zapamatovat. Ani mě to nebavilo. Jak by mohlo, když jich bylo tolik a některé náročné kousky mi ani po poslechu nepřilnuly k srdci? Písemka i známka na vysvědčení skončily trojkou. Až výlet na představení Red Bull Flying Bach do Vídně proměnil moji zkušenost s klasikou na jedničku s hvězdičkou. Show se zúčastnil taky Johan Sebastian Bach a pár namakaných breakdancerů. Bachův Dobře temperovaný klavír se mi do paměti vryl bez problémů navždy.

V zákulisí vídeňského uměleckého areálu MuseumsQuartier se na mě Benny Kimoto, nejvýřečnější b-boy z týmu taneční skupiny Flying Steps, která má celý projekt na svědomí, trochu naštval. To když jsem se ho zeptala, jestli si tak trochu neprotiřečí b-boying (neboli breakdance) jako tanec ulice s vyprodanými koncertními halami po celém světě, kde se tančí podle přesného scénáře? „Je mi úplně jedno, jestli si to někdo myslí. Díky téhle show jsme toho pro b-boys scénu udělali tolik. Konečně lidi vidí, že nejsme jen poflakující se floutci, ale že děláme něco pořádného. Kolik z těch haterů okolo by se dokázalo vzdát v životě úplně všeho jen pro to, aby mohli hiphopu a b-boyingu taky něco vrátit?“ rozohnil se.

Jak se nenudit na klasice? Spojte ji s tepláky, pískáním, breakdancem, vypracovanými těly, zvukovými efekty a světelným parkem (Report)
Zdroj: NYP Photography

Tenhle kluk, kterému je teď 35, se na začátku devadesátých let vzdal školy, práce i volného času jen proto, aby mohl s dalšími třemi podobnými nadšenci tancovat. Založili taneční skupinu, která má teď 35 členů, asi o deset let později taneční školu, která má už přes 1000 studentů, a nakonec se svými projekty cestují po celém světě – Red Bull Flying Bach už navštívil víc než 30 zemí. Když jsem sledovala, jak se Benny vyhoupnul na začátku představení z hlediště na pódium a nepřestal se houpat celých sedmdesát minut, obdivovala jsem nejen jeho výkon, ale taky celoživotní zapálení pro jednu věc. Tanec. Ostatně vášeň prostupovala pohyby všech sedmi tanečníků a jedné tanečnice na stage a moji počáteční obavu ze strojeného tance v rytmu klasiky vymazala během prvních pěti minut.

Klasika je vlastně pro b-boying naprosto ideální hudba, lepší než mnohé dnešní elektronické beaty,“ prozradil mi názor na spojení klasicky s novodobým tancem další tanečník Lil Rock. Ten trávil ve dnech, kdy se projekt „létajícího Bacha“ v roce 2010 rodil, celé noci posloucháním Dobře temperovaného klavíru, hledáním všech jeho linek a hlasů, aby je pak dokázal na podiu ztvárnit pohybem. „Vizualizovat Bacha byla velká výzva, ale teď mi to přijde jako vůbec nejpřirozenější choreografie, která má tolik různých emocí,“ vykřikoval v zákulisí chvíli před tím, než se vtělil do role učitele tance v příběhu, který se představením prolíná.

Jak se nenudit na klasice? Spojte ji s tepláky, pískáním, breakdancem, vypracovanými těly, zvukovými efekty a světelným parkem (Report)
Zdroj: NYP Photography

Co jsem si všechno uvědomila během té chvilky, kdy jsem sledovala, jak parta kluků s kšiltovkami paří do rytmu cembala a klavíru uprostřed velkoměsta, kde dřív tvořili nejvýznamnější klasici všech dob?

  • Je to jediný klasický koncert, na který můžete vyrazit v teplácích, kšiltovce a teniskách.
  • A jediná možnost, kdy můžete během klasiky pískat a řvát nadšením kdykoli vás napadne, aniž byste čekali na konec věty. (Kdy polovina lidí místo potlesku jen zuřivě vykašlává plíce.)
  • Na Red Bull Flying Bach se nebude nudit ani vaše babička, ani pubertální brácha. Naopak zde mohou konečně vyřešit mezigenerační neporozumění.
  • Že lidské tělo vážně má 850 svalů. Když Benny Kimoto poletuje s Bachem sem tam po jevišti a občas se postaví na hlavu, musí je prostě zapojit a ukázat všechny.
  • Že můžete dostat závrať i ve chvíli, kdy pokojně sedíte a posloucháte 300 let starou klavírní skladbu. Stačí, aby před vámi zručný b-boy předvedl pár svých nenucených „moves“.
  • Že i když členové souboru Flying Steps bydlí všude možné po Německu, jen ne ve stejném městě, mohou společně vyprávět tancem zajímavý příběh.
  • Že stojí za to, občas oči od tanečníků přeci jen odlepit a přilepit je na muzikanty za nástroji. Jsou totiž taky špičkoví.
  • Že parádně zremixovat se kromě Aviciiho a Davida Guetty dá i J. S. Bach. Několika dropů během představení se kluci vyrůstající na hiphopu prostě nemohli vzdát.
Jak se nenudit na klasice? Spojte ji s tepláky, pískáním, breakdancem, vypracovanými těly, zvukovými efekty a světelným parkem (Report)
Zdroj: NYP Photography

Je to zhruba 10 týdnů, co vystoupení zazářilo ve Vídni, za dalších 10 týdnů ozáří po 4 letech znovu i Prahu a nově také Slezsko. Dojděte se s Bachem taky skamarádit – možnost máte 23. nebo 24. září v Praze, případně 1. října v Ostravě!

Za report děkujeme Evě Samšukové

Domů
Sdílet
Diskuse