Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. července 2016 10:25
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Čech získal prestižní ocenění za společenskou hru roku. Zahraješ si Codenames i ty?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ocenění za společenskou hru roku putuje do Česka. Získal ji totiž našinec Vladimír Chvátil díky svému detektivnímu počinu nazvanému Codenames.

Čechovi Vladimíru Chvátilovi se podařilo zabodovat se svojí detektivní společenskou hrou s názvem Codenames na německé soutěži o titul hry roku (Spiel des Jahres) a díky svému výtvoru se tak stal letošním laureátem jednoho z nejprestižnějších ocenění, které se každoročně uděluje tomu nejlepšímu aktuálnímu počinu na poli deskových a karetních her. Porota soutěže měla za úkol vybrat letošního vítěze z přibližně tří stovek kandidátů nově uvedených na trh v uplynulém roce, přičemž svoji konkurenci čtyřiačtyřicetiletý Čech předčil především důrazem na kreativitu a jazykovou vynalézavost. „Ten, kdo rád žongluje se slovy, si Codenames oblíbí,“ uvedl na konto letošní vítězné deskovky předseda poroty Tom Felber. „Ta hra ho naprosto vtáhne a už nepustí,“ doplnil.

Čech získal prestižní ocenění za společenskou hru roku. Zahraješ si Codenames i ty?
Zdroj: Codenames/Vladimír Chvátil

A na jakém principu vlastně hra stojí? V Codenames se utkávají vždy dva týmy (červený a modrý), přičemž v čele každého z nich stojí zvolený šéf neboli spymaster, který se snaží pomoci svým týmovým spoluhráčům, aby na základě jednoslovných indicií a nápověd úspěšně odhalili identitu co možná nejvíce z celkem 25 agentů na herním poli. Hry se přitom může zúčastnit až 12 hráčů

Pro českého tvůrce se však ani zdaleka nejedná o první počin tohoto druhu. Na svém kontě už totiž má více než dvě desítky deskových her a videoher, nicméně výherní Codenames označil jako jedno ze svých herně nejjednodušších děl. Hra byla již navíc vydána ve dvaadvaceti světových jazycích (včetně korejštiny, japonštiny, norské varianty bokmål, katalánštiny, ale samozřejmě také češtiny a slovenštiny) s pěti různými druhy abecedy„Vím, že lidi mají tu hru rádi, a těší mě, že se líbila i porotě,“ pochvaloval si své dílo Chvátil při pondělním přebírání ceny.

Očekává se, že výhra v prestižní soutěži se výrazně podepíše také na samotném odbytu hry. Už jen nominace na uznávanou soutěž, která byla založena již v roce 1978 a vyhrály ji například i známé hry jako Dixit nebo Osadníci z Katanu, dokáže zvednout prodeje hry z 500 až 3000 kusů až na 10 000 kusů. V případě výhry pak může daná hra běžně očekávat prodeje v číslech zhruba 300 000 až 500 000 kusů.

Domů
Sdílet
Diskuse