Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2016 13:42
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Jak ve skutečnosti vypadali dinosauři? Vědci o nich zjistili jeden opravdu důležitý detail

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ne vše, co jsme viděli v televizi a ve filmech, je pravda

Pár dní zpět jsme vám ukázali, jaké zvuky vydávali před několika desítkami milionů let dinosauři. Jestli jste si článek přečetli, tak jste zjistili, že ne vše znělo stejně jako v legendárním Jurském parku či světě, a proto se tentokrát podíváme i na jejich skutečný vzhled. Samozřejmě nepůjde o nějaké radikální změny, avšak ať už ve filmech, anebo v obyčejných lidských představách o dávných obyvatelích Země chybí jeden podstatný detail. Podle různorodých výzkumů se vědci dopracovali k výsledku, že dinosauři se nepodobali jen na drsné masožravé ještěry nahánějící hrůzu na kilometry (jak kteří, samozřejmě), ale v realitě spíše vypadali jako chodící ptáci, resp. přerostlé slepice. Zjistilo se totiž, že byli pokrytí různým pestrobarevným peřím pokrývající celé jejich tělo. Ano, v článku kde jsme rozebírali jejich zvuk, se objevilo, že zněli jako holubi, avšak o něco výraznější a hlubší. Teď už tedy víme, že se na holuby a jiné ptáky mohli i podobat, i když jen peřím.

Pravděpodobná podoba dinosaurů:

Jak ve skutečnosti vypadali dinosauři? Vědci o nich zjistili jeden opravdu důležitý detail
Zdroj: AMNH
Jak ve skutečnosti vypadali dinosauři? Vědci o nich zjistili jeden opravdu důležitý detail
Zdroj: AMNH

Pro někoho možná smutná zpráva, ne? Avšak nic to nemění na situaci, kdyby se člověk ocitl tváří v tvář nějakému krvelačnému  predátorovi z daného období. Zvuk ani vzhled jako pták by je hned neklasifikoval na milé domácí mazlíčky.

Domů
Sdílet
Diskuse